Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen, Sağlık Bakanlığı tarafından, 1 Kasım 2024’te Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yapılarak yürürlüğe sokulduğunu hatırlatarak “Eziyet Yönetmeliği geri çekilmeli, iş bırakarak hak arama girişiminde bulunan meslektaşlarımızın uğradığı haksızlık bir an önce giderilmelidir” dedi.
Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen, Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
“Konuyla ilgili işkolunda örgütlü emek ve meslek örgütleri olarak Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Sağlık İş Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu, Hekim ve Sağlık Çalışanları Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hekimsen, Tabipsen, Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği ve Aile Hekimleri Federasyonu ve bazı başka sendikalar bir araya gelerek değerlendirmeler yapmıştır. Yönetmeliğin hekimlerin mesleki özgürlüklerine ve özlük haklarına bir saldırı niteliği taşıdığı, halkın sağlık hakkını ihlal ettiği, sağlık emekçilerinin ücretlendirilmesini hiçbir bilimsel kritere dayandırmadan, teşvik adı altında dolaylı şartlara bağlayarak mağdur edildiği, bu yönetmelikle 1. basamak sağlık hizmetlerinin daha çok piyasaya açılması anlamına geldiği defaten Sağlık Bakanlığı’na bildirilmiştir. Fakat bir yanıt alınamaması üzerine, birçok meslek örgütü ve sendikalarca iş bırakma kararı alınarak 5-7 Kasım ve 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde Aile Sağlığı Merkezlerinde iş bırakma eylemini gerçekleştirilmiştir. Geldiğimiz noktada ilimizde eyleme katılan bazı meslektaşlarımızın hukuksuz şekilde ücret kesintilerine uğratıldığı, sınıf gruplandırmalarının düşürüldüğü, böylece hekimlerin ve sağlık emekçilerinin zarara uğratılarak cezalandırıldığı ve savunma istendiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.”
YAPILAN İŞLEM HUKUKA AYKIRIDIR
Ulusal, uluslararası mevzuat hükümlerinin bu konuda açık olduğunu da hatırlatan Dr. Hakan Şen, “Mesleki ve Sendikal faaliyetlerden dolayı, örgütlerinin kararına uyan çalışanların dolaylı-dolaysız cezalandırılması hukuka aykırıdır. Ayrıca iş bırakma kararıyla ilgili daha önce alınmış Anayasa Mahkemesi, AİHM ve Danıştay kararları vardır. Bu nedenle uygulamada ısrar edilmesiyle, hukuki süreçler işletildiğinde hak kayıplarının iade edileceği bilindiği halde, durduk yere bir kamu zararı doğacağını düşünüyoruz. Hak arama özgürlüğü kapsamında, yapılan bu eylemin meslektaşlarımızın bağlı bulunduğu sendika, dernek ve oda kararları doğrultusunda yapıldığı ortadadır. Yapılan işlem hukuka aykırıdır. Bu nedenle meslektaşlarımıza yönelik ücret kesintilerinin ivedilikle giderilmesi, grup düşürme işlemlerinin geri alınarak mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Hukuki süreçlerde dün olduğu gibi bugünde meslektaşlarımızın yanında olacağımızın bilinmesini, hak arayışlarımızın devam edeceğini kamuoyuyla paylaşırız.”