Tarih: 29.09.2012 15:00

Yasa önerisine katliam benzetmesi

Facebook Twitter Linked-in

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Pişkin, TBMM'ye sunulan ve Bakanlar Kurulu onayından geçen 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu Değişiklik teklifini kınadı,” Bu bir toplu katliam yasasıdır. “dedi.

BAKIMEVLERİ İÇLER ACISI
Avrupa Sosyalist Partisi Kongresi için Brüksel'de bulunan CHP Parti Meclisi Üyesi Gökçe Pişkin, yazılı bir açıklama yaparak, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Korumu Kanunu'nu kınayarak şu görüşlere yer verdi:
'5199 Sayılı Kanun Teklifi, kedi ve köpeklerin toplu katliamı yasasıdır. Kedi ve köpekleri toplama adı altında öldürecekler. Çünkü bu yasa, belediyelere hayvanları yok etme imkânı vermektedir.
Bu yasa, sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin yerel yönetimlerimiz aracılığı ile yaşam parklarına toplanmasını sağlamaktadır. Türkiye'nin 50 köpeğe bakamayan;%90'ında bakımevi olmayan; var olan bakımevleri ise içler acısı halde olan yerel yönetimler, milyonlarca köpeğe nasıl bakacaklardır? Mevcut yasa, hayvanların aşılanıp kısırlaştırılıp rehabilite edilip, alındıkları yere geri bırakılmalarını sağlamaktadır. Fakat sivil toplum kuruluşları ve uzmanların görüşleri alınmadan, alt yapı ve bir denetim mekanizması oluşturmadan geçirilen bu yasa, kedi ve köpeklerin toplanmasını öngörmektedir. Bakımevi açmadan; on binlerce veteriner hekimi, sağlık görevlilerini yetiştirip görevlendirmeden; bakım evlerini denetlemeden; milyonlarca kedi köpeği besleyecek bütçeyi planlamadan hayvanları sokaktan toplatan ve doğal yaşam alanı adı altında yerlere tıkan bu yasa toplu kıyım yasasıdır.

DUYARLILIK GÖSTERELİM
Sokaklar bizlerin olduğu kadar, orada yaşayan tüm canlılarındır. Yerel yönetimlere, ülkemizde yaşayan kedi ve köpekleri katletmeleri için teslim etmeyeceğiz. Tüm halkımızı, bu kanun değişikliğinin yeniden sağduyulu bir şekilde hazırlanması için duyarlılık göstermeye davet ediyorum.'




_______________________

HAYVANLARI KORUMA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA dair
TBMM ye Orman Su Isleri Bakanligi tarafindan sunulan KANUN TASARISI


MADDE 1- 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanlan Koruma Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) ve (o) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
k) Hayvan bakımevi: Mahalli idareler ve sivil toplum kuruluşlarınca yapılan, işletilen veya yönetilen, sahipsiz hayvanların rehabilite edildiği ve sahiplenilinceye kadar bakıldığı tesisi,'
o) Bakanlık: Orman ve Su İşleri Bakanlığını,
p) Sahipsiz hayvanlar doğal hayat parkı: Hayvan bakımevlerinde kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra kayıt altına almansahipsiz hayvanların, hayvan bakımevlerinde yeterli yer olmadığı takdirde sahiplendirilinceye kadar bakıldığı ve hayatlarını etolojik ihtiyaçlarına uygun olarak sürdürdükleri, mahalli idareler ve sivil toplum kuruluşlarınca yapılan ve/veya işletilen sahipsiz ve sokak hayvanı bakımevlerini,
MADDE 3- 5199 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde, üçüncü fıkrasında yer alan 'Tarım ve Köyişleri Bakanlığı' ibaresi 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı' şeklinde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, mevcut dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
'Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır.'
'Sahipsiz hayvanları kısırlaştırma hizmeti, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılır veya yaptırılır. Belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan kısırlaştırma hizmetleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koordinasyonu ve denetiminde yürütülür. Kısırlaştırma hizmeti ile ilgili usul ve esaslar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
Mahalli idareler sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanları hayvan bakımevlerine götürmekle yükümlüdür. Bu hayvanların öncelikle hayvan bakımevlerinde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kaydedilen, rehabilite edilen, kısırlaştırılan ve aşılanan sokak hayvanlarına sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde bakılır. Bakımevi kapasitesi mevcut hayvan sayısını karşılayamadığında, hayvan bakımevinde rehabilite edilen sahipsiz hayvanlar, sahiplendirilinceye kadar doğal hayat parklarında barındırılır. 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununa tabi alanların, bu amaçla bedelsiz olarak tahsisine Bakanlık tarafından izin verilebilir. Bu fıkranın uygulanması ile ilgili hususlar Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.'
MADDE 5- 5199 sayılı Kanunun MADDE 14. - Hayvanlarla ilgili yasaklar maddesine ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.
m) Sahipli ve sahipsiz hayvanları belediye sınırları içinde veya dışında başıboş bırakmak.MADDE 11-5199 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
'GEÇİCİ MADDE 3- Bu Kanunun geçici 1 inci maddesi . uyarınca tehlikeli köpek sahiplenenlerin dışında; tehlikeli köpek bulunduranlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde köpeklerini bakımevlerine teslim etmek, bakımevleri de bu hayvanları öncelikle almak zorundadır.'
___________________________________________________________________
3. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun şu anda uygulanan ve TBMM ye sunulan Orman Bakanlığı teklifinde degistirilmek ISTENEN 'hayvanlarin kisirlastirildiktan sonra alindiklari yere bırakilmasi' ile ilgili maddesi:
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması

MADDE 6. - Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır.

Güçten düşmüş hayvanlar ticarî ve gösteri amaçlı veya herhangi bir şekilde binicilik ve taşımacılık amacıyla çalıştırılamaz.

Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —