Tarih: 18.12.2015 09:31
Yaşın ilerlemesi Alzheimer riskini arttırıyor
Acıbadem Adana Hastanesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü’nün düzenlediği “Yaşlılık ve Alzheimer” seminerine ev sahipliği yaptı.Adana İl Sağlık Müdür Yardımcısı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nureddin Özdener, günümüzde insan ömrünün geçmişe kıyasla uzadığını belirterek dünyada şu anda yaklaşık olarak 35 milyon kişinin halk arasında bunama olarak bilinen demans ile mücadele ettiğini belirtti ve bu rakamın 2050’de 3 katına çıkacağının öngörüldüğünü söyledi. Doğurganlığın düştüğünü ve yaşlılığın arttığını söyleyen Dr. Özdener, yaşlılarla olan iletişimde sevginin olmazsa olmaz olduğunu söyleyerek yaşlılara şefkat gösterilmesi gerektiğini belirtti. Yaşlılığın bir hastalık olmayıp bir sürecin devamı olduğunu söyleyen Dr. Özdener, “Yaşlılık gittikçe küçülen bir adada yaşamak gibidir” diyerek günümüzde artık yaşlı dostu kentlerin gündeme geldiğini anlattı.
Fiziksel rahatsızlıkların olması doğalDr. Nureddin Özdener’den sonra kürsüye gelen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamza Avcı konuşmasına, yaşlılığa ruh penceresinden bakmaya çalışacağını belirterek başladı. Yaşlı bir kişiyi anlamadan önce insanı anlamak gerektiğinin altını çizen Dr. Avcı, “İnsan; biyolojik, psikolojik ve sosyal bir canlıdır. Yaşlılıkta değişimlerin olması ise esastır” dedi. Yaşlılıkta değişimleri anlatırken demansa değinen Dr. Avcı, yaşlılığın bir hastalık olmadığını söyleyerek, “Ünlü filozof Eflatun, yaşlılığın ekibi ile beraber geldiğini söyler” diyerek, yaşlılıkta bir takım fiziksel hastalıkların da ortaya çıkmasının gayet doğal olduğunu söyledi. Dr. Avcı, yaşlılıkta değişimi; kişilikte, davranışlarda, rollerde ve sosyal etkileşimde değişim olarak belirtirken bunla beraber destek arayışlarının da normal olduğunu anlattı.
Yaşın ilerlemesi Alzheimer riskini artırmakta
Acıbadem Adana Hastanesi’nin konferans salonunda yapılan “Yaşlılık ve Alzheimer” seminerinde son olarak kürsüye gelen Çukurova Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Evlice, Alzheimer’ın çok eskiden beri var olduğunu ancak bir hastalık olarak ilk defa 1907 yılında kabul edildiğini anlattı. Alzheimer’in esasen yaş ile ilgisinin olmadığını anlatan Dr. Evlice, ancak yaşın ilerlemesi ile beraber bu hastalığa maruz kalma riskinin arttığını da sözlerine ekledi. Yapılan bir araştırmaya göre İstanbul’da 75 yaş üzeri kişilerde yüzde 20 civarında bunama oranı olduğunu söyleyen Dr. Evlice, bu hastalığın kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü belirterek eğitim, akdeniz tipi beslenme ve fiziksel aktivitenin hastalıkla mücadele bakımından yararlı olduğunu da sözlerine ekledi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —