YENİ ADANA 100. YILINA DOSTLARI İLE GİRDİ
Manşet Haber 25.12.2017 19:04:03 0

YENİ ADANA 100. YILINA DOSTLARI İLE GİRDİ

YENİ ADANA 100. YILINA DOSTLARI İLE GİRDİ

25 Aralık 1918 tarihinde yayın hayatına atılan Yeni Adana Gazetesi 100. Yayın yılına dostları ile birlikte girdi.

Seyhan Oteli´nde bir balo ile 100. Yaş kutlaması yapan Yeni Adana Gazetesi´ni dostları yalnız bırakmadı. İsmail Timuçin´in sunuculuğunu yaptığı gecenin açış konuşmasını yapan Gazetemizin İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüreğir, “Söz artık bizden çıktı. Bize sahip çıkan bizim dostlarımıza geçti. Onlar Yeni Adana için, Yeni Adana´nın ne olması gerektiğini benden daha iyi anlatacaklar. Yalnız ben bir iki noktaya değinmek istiyorum. Onlardan bir tanesi şu; Yeni Adana Gazetesi 100. Yılına girişini kutluyor bu gerçekten birçok ticari kuruluş dahil birçok kurum için önemli bir süredir. Ve şu özelliği de var Yeni Adana´nın; Yeni Adana kuruluşundan beri de kendi karakterinin kendi yapısını ve kendi aile yapısının koruyarak bugüne geliştir. Bu özelliktir. Süre önemli olabilir ama bu süre içinde yapılanlar da önemlidir. Ve yapılabilecekler de önemlidir. Çok yapmaya çalıştığımız çok önemli olay, gazeteciliğin meslek ilkelerine, meslek etiğine uygun şekilde yürütmek ve gerçekten topluma hizmet eden bir kurum haline gelmek, kendi içyapısı itibariyle. Bu konuda kısmen başarılı olduğumuz söyleyebilirim” dedi. Adana´mızın kendi çok büyük sosyal sıkıntıları olduğunu belirten Yüregir, “Adana´nın kendi iç değişimleri var, ona ayak uydurmak çok zor olmuştur, fakat şunu da belirtmek isterim ki, Yeni Adana geçen yıllar içerisinde en azından ben kendi 60 yıla yakın dönemimden bahsediyorum, bir okul olma niteliğini taşımıştır. Ve her alanda, bir çok meslektaşımız, bu gazeteden feyz almıştır ve biz bundan da büyük mutluluk duyarız” dedi.

YENİ ADANA´NIN VAZGEÇİLMEZ GEÇMİŞİ

Yüregir şöyle devam etti:

“Bu ikinci özelliği de şundandır, Yeni Adana´nın bugün vazgeçemeyeceği bir geçmişi var.Bu geçmiş bir nostalji değil,sürekli inatla savunulan bir geçmiş hala yaşaması gereken ve hala uygulanması gereken bir takım ilkelerin bir takım işleyişlerin temsil edildiği bir gazete.Bunu sayın dostlarımız, okurlarımız gayet iyi bilirler bun tekrarlamayayım. Fakat, Fransız işgali sırasında işgali sırasında başlayan yaşam hayatı Cumhuriyetin kurulduğu, Atatürk devrimlerinin kökleşmesi, arkasından Türkiye´nin çeşitli çalkantılar içerisinde demokrasi dediğimiz ve hala anlayamadığımız sürecin başlaması ve temelinde de genelinde Cumhuriyetin değerlerin tümüne sahiplenmek gibi bir işlevi olmuştur Yeni Adana Gazetesi´nin. Bu özelliği 100 yıl boyunca çeşitli evrimler ve çeşitli sıçramalarla yerine getirmişse ve bunu kısmen başarabilmişse ne mutlu bize.

YENİ ADANA´NIN GAZETESİ´NİN GELECEĞİ NE OLACAK?

“Yeni Adana´nın geleceği ne olacak?” sorusuna ise Yüregir şu ifadeleri kullandı:

“Yeni Adana´nın geleceği artık bende tümüyle sevenlerine ve dostlarına emanet. Aile olarak elbette bu işin olacağız ama,onların katkısı ve bizlerin yeşerteceği fikirlerin çerçevesinde bu işlevi göreceklerdir bundan eminim. Bir de şunu ben bu arada söylemek istiyorum. Biz bu kutlama törenlerini kendi mütevazi çabamızla bugünlere kadar getirmeye çalıştık. Geçmişte yine dostlarımız bizim adımıza, bizim mütevazı imkânlarla yıldönümlerini kutladılar. Bugün biraz daha geniş ve daha kapsamlı ve bu konuda büyük emek v eren Düzenleme Kurulu´ndaki arkadaşlarımıza, hepsine teşekkür ediyor kendilerine yardımcı olan bütün dostlarımıza, kurum ve kuruluşlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Ve ben sözü burada kesmek istiyorum ve hepinize mutlu nice yıllar diliyorum.”

YERGÖK, “YÜREGİR AİLESİNİN 100 YILLIK ÖZVERİSİ VAR “

Düzenleme Kurulu adına M.Ziya Yergök de konuşmasında, “Bizim kurulumuzun bir başkanı yok, Yeni Adana´nın Adana için, Türkiye için ifade ettiği değer nedeniyle bir gönüllü grup oluşturduk ve bir süredir çalışıyoruz. Ve bu kurulun herkes üyesi bir başkansız kurul olarak yola çıktık, be bu iyi bir model olacaktır ve başkansız kurulun başkansız olarak çok başarılı olduğunu gördük” dedi.

“Yüregir ailesinin 100 yıllık başarılı özverisi karşısında bizim 6 aylık koşuşturma ve çalışmamız  çok küçük bir katkıdır. Ve buna teşekkür edilmesi dahi bizi mahcup eder” diyen Yergök, “Ben ve arkadaşlarım Adana´nın onuru ve simgesi Türkiye´nin bir kültür varlığı olan bu gazete için çalışmaktan her zaman onur duyduk, her zaman onur duyacağız” dedi.

ESENDEMİR, “YENİ ADANA, TÜRKİYE CUMHURİYETİ´NİN İLERİ KARAKOLUDUR”

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de konuşmasında şunları söyledi:

“Türk basın tarihine damgasını vuran ulu çınar Yeni Adana Gazetesi´nin 100. Yayın yılını kutluyoruz. Bir gazetenin 100 yıllık bir süre zarfında yayınlanıyor olması elbette ki çok önemlidir. Ancak bir gazetenin bir ülkenin dirilişinde, kurtuluşunda ve yeniden kuruluşunda imzasının bulunması ayrı bir değer ve özelliktir. Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşu için işgal güçlerine kalemiyle karşı koyan, zorbalığa direnen, sözde idam kararı karşısında dimdik ayakta duran, Anadolu´nun her bölgesinde halkı örgütleyen, her cephede askerler için haber akışı sağlayan Yeni Adana Gazetesi ve kurucuları şimdiki ve gelecek kuşaklar tarafından çok iyi okunmalıdır. Yeni Adana Gazetesi´nin ruhuna yakışan bir üslup ve kurtuluş yıllarından başlayan bir tarihi süreçle bugünlere kadar taşınması ayrı bir anlam ifade eder. Nitekim 1965 yılında alınan ‘Dünya Basın Başarı Ödülü´ Yeni Adana´nın taşıdığı ruhla doğru orantılı olarak büyüklüğü tüm dünya tarafından da kabul edilmiştir.1996 yılında alınan Türkiye Basın Özgürlüğü ödülü ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti´nin sunduğu onur ödülü de Yeni Adana Gazetesi´nin Türk basınındaki etkin ve öncü rolünün bir göstergesidir. Türkiye Cumhuriyeti´nin ileri karakolu Yeni Adana´nın Adana´da yayınlanıyor olması da bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır. Türkiye´nin yayında olan en eski ancak yenilikleriyle, okurlarına sunduğu aylık tarım ve ekonomi ekleriyle sürekli yenilenen, güncellenen fikir ve çalışmalarıyla günümüze taşınan yayın politikası da ders niteliğindedir. Gazetenin kurucuları Ahmet Remzi Yüregir ve Avni Doğan başta olmak üzere bugünlere taşıyan Çetin Remzi Yüregir ve ailesine, çalışanlarına, katkı sunanlara, okuyanlara/okutanlara, 100. Yıl çalışmalarını toplumun tüm kesimlerine yayanlara teşekkür ederim” dedi.

OLCAYTO, “YAYGIN YEREL GAZETECİ YOKTUR”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ise, Yeni Adana´nın 100 yıllık bir çınar olduğunu belirterek, “Kurtuluş Savaşının başlamasında çok önemli bir gazete. Ben her ortamda şunu söylerim; Gazetecini  yerlei yaygını yoktur. Meslek ilkelerine bağlı çalışan, yüreğinde vatan sevgisi olan Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkan her gazeteci bizim nazarımızda ister yerel olsun ister yaygın basında olsun, gazetecidir. Onun dışındakileri ayırmak lazım” dedi.

Cezaevinde tutuklu olan gazeteciler için bir bir direnç gerektiğini ancak gazeteciler arasındaki bölünmüşlüğün bu mücadeleyi oldukça yavaşlattığına vurgu yapan Olcayto,”Onun için elimizden geldiği kadar dayanışmayı bırakmamayı gerektiğini düşünüyorum” dedi.

100. Yılına ayak basmaya hazırlanan Yeni Adana Gazetesi´ni kutladığını kaydeden Olcayto,”Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyelerinin selam ve sevgilerini sizler sunuyorum. Umuyorum ki Yeni Adana gibi Türkiye´nin devrimlerini canlandırmak durumunda olan bir takım gazeteler yeniden ortaya çıkar ve perişanlık ortadan kalkar” dedi.

KARACA, “ANADOLU BASINI BİTME NOKTASINA GELDİ”

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, bugün çok heyecanlı olduğunu, Türkiye´de  Anadolu´da bir gazetenin 100 yılına ulaştığını ifade ederek, “Şu anda 50- 60-70 yılını dolduran çok az sayıda gazetemiz var maalesef.Anadolu basınının bitme noktasında, bitirilme noktasında Yeni Adana´nın 100 yılına ulaşması gerçekten övgüyle bahsedilmesi gereken ve takdir edilmesi gereken bir olaydır.Ama Yüregir Ailesi bu iş bizden bitti diyor. Benim Eskişehir´deki gazetemin adı Milli İradedir ve 50 aşını kutluyor. Karaca ailesi de artık okurlarına bırakıyor. Gerçekten çok zor, meşakkatli, hele hele Anadolu´da bu işi yapmak gerçekten çok zor. Küçük illerde, Adana ve Eskişehir şanslı iller. Ama düşünün Afyon, Kütahya´yı, orada  gazetecilik dahi yapamazsınız. Neden? Belediye başkanı belediye sokmaz,vali makamına sokmaz aleyhinde bir tek yazı azmanız yeterlidir.  O nedenle ben Yüregir ailesini kutluyorum. Bu mücadeleyi 3. Kuşaktan sonra 4. Kuşağında devam ettirmesi gerekir diyorum” dedi.

Olcayto, şunları kaydetti:

'2012 yılında Türkiye´de 1950 tane günlük çıkan, haftalıkları, aylıkları saymıyorum Basın İlan Kurumu´na gazete vardı. Şu anda baskılar, tehditler ve  maddi baskılar nedeniyle Şuan 105 gazete kaldı.Ve dün 2 tanesi daha Olağanüstü Hal´den kapatıldı. Ve şuanda 2018 yılına Anadolu´da çıkan gazete sayısı binin altına düşüyor. Son bir yolda döviz fiyatlarının yüzde 25 oranında artması, kağıt ve belli giderlerin artması maalesef Anadolu basının bitirme noktasına getirmiştir. Ve korkuyorum ki 2018 yılında Anadolu´da gazete sayısı 500´lere düşecek. Bu acı gerçek bu vesileyle işadamları, halk gazetelerine mutlaka sahip çıkmalıdır. Bu gazetelere sahip çıkılmadığı sürece Anadolu basının maalesef yok olma ile yüz yüze kalacaktır.”

OKTAY EKŞİ, “YENİ ADANA, TÜRKİYE´NİN ONURUDUR”

Basın Konseyi eski Başkanı ve CHP İstanbul eskiMilletvekili Oktay Ekşi, bu akşam bir mucizenin, herkesi hafızalarında hiçbir şekilde unutulmazlar arasına konulacak önemli bir olayın gecesinin yaşandığını söyledi. Ekşi, “Ahmet Remzi Bey bir öğretmendi. Ama bir öğretmenin ulusuna, çevresine vereceği şıktan daha fazlasını gazetecilik yaparak verebileceğini düşündü ve 1918 yılında hepinizin bildiği ve bu akşam burada 100. Yılını kutladığımız gibi, Yeni Adana Gazetesi´ni, o tarihteki adı ile Adana Gazetesi´ni kutluyoruz” dedi.

Türkiye´nin tam bir karanlık içinde Ahmet Remzi Beyin u gazeteyi kurduğunu hatırlatan Ekşi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ahmet Remiz Beyin kurduğu gazete bir çoban ateşi gibi Türkiye´de ışık arayan insanlara moral isteyen insanlara bir destek oldu ve onların milli mücadele ruhuna yanlarındaki silahtan ve mermilerden çok daha büyük bir katkıda bulundu” dedi.

Onların desteği ile Türkiye Cumhuriyeti´nin bir mucize ile bugüne kadar geldiğini söyleyen Ekşi,”Yeni Adana Gazetesi, bir çoğunun için bir gazete. Hangi gazete, nasıl gazete? Türkiye Cumhuriyeti´nin temel değerlerine ilkelerine bağlılıktan hiçbir gün ayrılmamış bir gazetedir. Böylece ona samimi inancımla söylüyorum ki az bile söylüyorlar. Yeni Adana, Adana´nın bir onudur. Yeni Adana, gazeteciliğin bir onurudur. Yeni Adana, Türkiye´nin onurudur. Bu onuru bir mütevazı kendi gerçeğimle paylaşmak istiyorum. Yeni Adana´nın bir tarihte muhabiri olmak onurunu taşıdım. Böyle bir onuru taşımış olmakla 100. Yılı sizlerle beraber kutladığım için çok mutluyum” dedi.

ORHAN KARAVELİ, “BU CUMHURİYET, YENİ ADANALARI İLE YAŞASIN”

Yazar Orhan Karaveli de konuşmasında, “Bundan sonra neyi kutlayacağız” diyerek,”Evvela 2018´i kutlayacağız. Siyaset filan değil, bu bir memleket gerçeği. 2018 yılında ve arkasından 2019 yılında Türkiye çok önemli ünler yaşayacak.Türkiye geleceği ile ilgili kararı verecek. Türk halkı kendisi verecek. Türk halkı ya Atatürk´ün çocukları olmayı seçecek  ya da başkalarının çocukları olmayı seçecek.Bunları söylemeye ben de Atatürk çocuğu olarak kendimi mecbur hissediyorum.Siyaset yapmayı da düşünmüyorum, öyle bir niyetim de yok, hatta ilgim de yok. Ama ben memleketimi çok seviyorum. O vesileyle Türkiye´nin, Türk halkının gerçek anlamda demokrasiye gönül vermiş, uyanık, her şeyi takip edebilen bir halk olarak kendini göstermesini istiyorum. Eğer bunu yapacaklarsa benim de kendime göre bir hedefim olacak. Bu hedef şudur zaman zaman böyle kötümserlik rüzgarına  saplandığımı saklamayacağım. Ama düşünüyorum, bu Türkiye´yi Mustafa Kemal Atatürk kurdu, olur mu? Türk halkı tarihinin en büyük insanını yaratan, insanlık tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tipinde onun kadar yüce bir inansa gelmemiştir. Ve bundan sonra gelme ihtimali de yoktur” dedi.

Bazı fizikçilere göre de Dünyanın fazla ömrünün kalmadığını söylediğini aktaran Karavelioğlu, “Dünyayı biz insanlar çok kötü kullandık galiba.Burada Yeni Adana gibi müstesna gazetenin 100. Yılkını kutlarken bunları söylememin anlamı var mı acaba kendi kendime soruyorum. Evet var, çükü Yeni Adana Gazetesi önemli bir gazetedir ve önemli görevler yüklenmiştir. Böyle bir gazetenin 100. Yılını kutlarken bazı gerçekleri de söylemek lazımdır.Eski bir gazeteci olarak ben diyorum ki yerel gazetelerin sayılarının azaldığını duyuyorum. Yerl gazeteler İstiklal savaşı sırasında ok önelmiş hizmetlerde bulundular. Çünkü bugünkünün aksine o tarihlerde bir İstanbul basını yoktu, hatta bir Ankara basını da yoktu, bir İzmir basını da yoktu.O zaman basılan gazeteler Anadolu´da hiçbir yere gitmezdi. Ayıca bu gazeteler padişahların jurnalcileri vasıtasıyla izlendikleri insanlar tarafından çıkarılıyordu. En fazla 4 bin adet basılırdı ve Anadolu´da hiçbir yere girmezdi. İstiklal savaşında Mustafa Kemal´e yardımcı olanlar mahalli gazetelerdi. Ve dolayısıyla Yeni Adana Gazetesi bunlardan en büyük şeref payı kazanan gazetelerden biriydi. Bakın hain gazeteler İstiklal Savaşında da görevlerini yaptılar. Kendilerini o zaman da sattılar. İzmir´de de hatta Adana´da da Yeni Adana Gazetesi´nin karşısında 10 tane hain gazetede vardı. Yeni Adana böyle bir zamanda görev yapmıştır. Yerel gazetelerin hizmeti Türkiye´de unutulmazdır” dedi.

Türkiye´nin halinin kendisini sürekli çalışamaya ve bir şeyler söylemeye, anlatmaya, bir şeyler yazamaya sevkettiğini kaydeden Karavelioğlu daha sonra şöyle devam etti:

“70 yaşından sonra 15 tane kitap yazdım. Ama 115 tane kitap yazsaydım Atatürk´e olan borcumu ödeyemezdim. Kurtuluş savaşı kanla, gözyaşıyla kazanıldı. Giyotine giden bir mahkum gibi giden Türkiye, bir adım kala geri dönmeyi başardı. İstiklal savaşı, kurtuluş savaşı hayatlarını hiçe sayan insanlar sayesinde kazanıldı.  Yeni Adana, madenlerde hava bacaları vardır, temiz hava veren, o karanlık havasında Kurtuluş Savaşının Yeni Adana gibi yerel gazeteler, İstanbul gazeteleri değil, yerel gazeteler, halka taze hava, cesaret, moral getirmişlerdir.”

Yeni Adana´yı kuranların, yaşatanların ve bundan sonra yaşatacakları gönülden kutladığını ifade eden Karavelioğlu, “Her zaman Yeni Adana´nın dostu olarak  bir değerim varsa kalmaya hazırım. Ama şu Cumhuriyeti yaşatalım. Bu cumhuriyeti anlamayan, anlamak istemeyen, değerini bilmeyen Türk Milletinin son şansı olduğunu her türlü gayretle saklayan insanlara karşı bu Cumhuriyeti yedirmeyelim. Bu Cumhuriyet, Yeni Adanaları ile yaşasın. Ben de 2013 yılında Atatürk´ün kabri başında eğileyim. Atatürk sevgisiyle, Atatürk aşkıyla ve onu görmekle mutlu bir insanım, ona son cümlemi teşekkür ederek bitirmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan bu konuşmalardan sonra ödül törenine geçildi.

YENİ ADANA GAZETESİ´NE 100. YIL PLAKETİ

Yeni Adana Gazetesi´ne Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yeni Adana Gazetesi´ne plaket verildi.

Yeni Adana Gazetesi de  Orhan Karavel, Oktay Ekşi, Turgay Olcayto, Bedri Baykam, Yılmaz Karaca, Prof.Dr. Yakup Kepenek, Kemal Anadol, Mustafa Gazalcı, Atilla Kart, Prof. Dr. Mehmet Tomanbay, Av. Hüseyin Özbek, Neşet Tarhan, Yrd. Doç.Dr. İbrahim İslam, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe, Adana sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Osman Bağış, TMMOB Ziraat Odası Başkanı Semih Karademir, Adana Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Emir Kavi, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı H. Çağdaş Kaya, Mimarlar Odası Başkanı Ozan Tüzün, Adana Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Mak, Adana Baro Başkanı Veli Küçük ve ÇGC Başkanı Cafer Esendemir´e plaket verdi.

Ayrıca Yeni Adana Gazetesi´nde 35 yılını dolduran Yazıişleri Müdürü Ahmet Yahşi ile 46 yılını dolduran Müessese Müdürü Fehmi İnceoğlu da birer plaketle ödüllendirildi.

TELGRAF GÖNDERDİLER

100 Yıl gecesine ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı  İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, AKP Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Mehmet Şükrü Erdinç ve Fatma Gül Demet Sarı, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, CHP Adana Milletvekili Aydın Uslu Pehlivan, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç kutlama telgrafı gönderdi.

Geceye CHP Adana Milletvekilleri İbrahim Özdiş, Zülfikar İnönü Tümer ve  Elif Doğan Türkmen, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, CHP Seyhan ilçe Başkanı Abeydullah Kolcu, partilerin diğer ilçe başkan ve yöneticilerikatıldı.

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

21.9° / 14.2°