Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, yapılı çevre düzeninde uyum ve haksız rekabetin engellenmesinin yerel yönetimlerin elinde olduğunu belirtti,”Yerel yönetimler ortak dil oluşturarak açık ve şeffaf olmalı, ezber bozmalıdır” dedi.
Yönetmelik uygulamalarında belirsizliklerin giderilerek nasıl netleştirileceği ve sektörde eşitlik ve adaletin nasıl yaratılacağına dair bir sınavından geçtiklerinin altını çizen TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Ozan Tüzün, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Kentimizin yakın tarihine yerel yönetimler kapsamında baktığımızda, ne yazık ki uyumlu bir çalışma ortamı yakalanamadığına şahit olmaktayız. Bu uyumsuzluğun sebep olduğu pek çok problemler büyüyerek gelişmiş ve altından kalkılması zor bir hale bürünmüştür. Mevcut yerel yöneticilerimiz arasındaki diyalog, ortak proje üretme ve işbirliği çabalarının yarattığı olumlu iklim, kent adına kazanımlar getirecektir. Adana’nın yeni kurulan, ya da açılamayan imar alanları, ulaşım, trafik, alt yapı gibi sorunlarının yanında yapılı çevrenin oluşmasında en önemli faktörlerden biri olan imar yönetmelikleri ve buna bağlı denetim süreçleri de sorunlarla doludur.
YAPI SEKTÖRÜNDEKİ TÜM AKTÖRLER OLUMSUZ ETKİLENDİ
Meslektaşlarımız, 2013 yılından bu yana düzenlendikleri Haziran, Eylül gibi çıkarıldıkları ay isimleri ile anılan, tip bir, tip iki olarak türevleriyle çoğaltılan, geçici maddelerle yönlendirilen, genelge ve sorulara verilen anlık cevaplarla detaylandırılan, aynı soruya verilen farklı cevap ve yorumlarla iyice karmaşıklaştırılması sureti ile bir imar yönetmelikleri kaosunun içinde doğrudan etkilenerek, mesleklerini icra etmektedirler. Yalnızca mimarlar değil, yapı sektörün içinde yer alan özellikle mesleklerini doğru icra çabasındaki tüm aktörlerde bu süreçten etkilenmektedir. Bu bir sınav sürecidir. İmar Yönetmelikleri kapsamında bir sınavdan; İmar yönetmeliklerindeki çoklu hukuk sisteminin getirdiği belirsizliklerin giderilerek nasıl netleştirildiği ve sektörde eşitlik ve adaletin nasıl yaratılacağına dair bir sınavdan geçiyoruz”
BİLGİ SAKLANMAMALI
Kentlerdeki yapı düzenini imar planları ve yönetmelikler düzenler. Büyükşehir sınırları içerisinde bulunan belediyeler tarafından yürütülen hizmetlerin farklı şekillerde yürütülmesi ve belediyeler arasında farklılıklar ortaya çıkmasının önlenmesi amacıyla Büyükşehir belediyeleri tarafından gerçekleştirilecek koordinasyon görevinin kapsamı içerisinde imar planlama ve uygulama faaliyetlerinin özel bir yeri bulunmaktadır. Yerel yönetimlerimiz; ya mevcut yönetmeliklerin uygulanış şekillerine ortak dil oluşturarak, açık, şeffaf, hiçbir bilgiyi saklamadan paylaşan bir yol izleyecekler ve dolayısıyla haksız rekabetin önüne geçerek sağlıklı yapılar ve çevre oluşturmaya öncülük edecekler. Ya da anlaşılması, ayıklanması, denetimin denetlenememesi gibi zor bir ortamı sürdürerek, doğrudan kaosun parçası, haksızlığın nedeni olacaklar. Bu anlamda yerel yönetimlerimizi ezber bozmaya davet ediyoruz.”