YERFISTIĞINDA HASAT BAŞLADI
EKONOMİ 4.09.2024 23:05:00 0

YERFISTIĞINDA HASAT BAŞLADI

Çukurova'da üreticiler yerfıstığı hasadına başladı. Birinci ürün ekilen yerfıstıklarında hasadın bir ay devam etmesi bekleniyor.

Çukurova'da üreticiler yerfıstığı hasadına başladı. Birinci ürün ekilen yerfıstıklarında hasadın bir ay devam etmesi bekleniyor.

Türkiye'nin yer fıstığı üretiminin yarısını karşılayan Adana'da ova kesimlerde birinci ürün olarak ekimi yapılan yer fıstığında, hummalı bir hasat dönemi yaşanıyor. İlk hasatların yapıldığı Karataş ilçesi Tuzla bölgesinde bir yandan tarladaki yer fıstığının sökümünü yapan üreticiler, bir yandan da üç ile beş gün tarlada kurumaya bıraktıkları fıstığın patozlama işlemi ile uğraşıyor.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yer fıstığında Türkiye üretiminin yarısının Adana'dan karşılandığını ve ilin fıstık üretiminde birinci sırada yer aldığını ifade etti. Yerfıstığının Adana için önemli bir üretim kalemi olduğunu vurgulayan Kökçüoğlu, “Yerfıstığının Türkiye genelindeki üretiminin yüzde 50'si ilimizde yetiştiriliyor. Yer fıstığı sadece yağ üretiminde, insan beslenmesinde değil, aynı zamanda hayvan beslenmesinde de kullanılıyor. Geçmiş yıllarda yerfıstığı fiyatının iyi olmasından kaynaklı bu yıl üretim biraz daha arttı. Geçen yıla göre hem üretimde hem rekoltede yüzde 30 artış bekliyoruz. " dedi.

Yer fıstığının yağının çıkarılmasının sanayide önem arz ettiğini de vurgulayan Kökçüoğlu, çerezlik olarak değerlendirilemeyen yer fıstığının sanayide yağ hammaddesi olarak kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Adana genelinde karpuz hasadı sonrasında ikinci ürün olarak ekimi yapılan yer fıstıklarının da Ekim ayı başında hasadının yapılması bekleniyor.


Anahtar Kelimeler: YERFISTIĞINDA HASAT BAŞLADI

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

30.4° / 23.1°