'YERLİ ARABA POTANSİYELİNİ ARAŞTIRMA DANIŞMANLIK PROJESİ'
'YERLİ ARABA POTANSİYELİNİ ARAŞTIRMA DANIŞMANLIK PROJESİ'
Adana’da 'Yerli Araba Potansiyelini Araştırma Danışmanlık Projesi' Lansman toplantısı yapıldı.
Adana Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya Vali Mahmut Demirtaş'ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, ATO Başkanı Atila Menevşe, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işadamları ve davetliler katıldı.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası işbirliğinde Çukurova Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın tarafından hazırlanan 'Adana İli için Yerli Araba Potansiyelinin Araştırılması' çalışmasının tanıtımında yaptığı konuşmada, otomotiv sektörünün, yan sanayisiyle birlikte istihdam ve ihracatta önemli bir yer tutan, yüksek katma değerli sektörlerin başında yer aldığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Türkiye'nin yerli ve milli üretime odaklandığını ve yerli otomobilin hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başlandığını vurgulayan Vali Demirtaş, şöyle devam etti:
'Yerli otomobil şirketinin kurulması, ülkemizin en iddialı projesinde hareketliliği artırmıştır. 2023 hedefleri doğrultusunda ülkemiz ihracatına katkı sağlaması beklenen yerli otomobil, aynı zamanda gelişen ve büyüyen Türkiye'nin de prestij sembolü olacaktır. Yaklaşık 200 yıllık sanayi geçmişi bulunan, 1950 ile 1980 yılları arasında Türkiye'nin dördüncü büyük sanayi şehri olan Adana, yerli otomobil yatırımı için en doğru şehirdir. Adana'nın stratejik konumu, ulaşım imkanları, gelişmiş insan kaynakları da, yerli üretim otomobil projesi için Adana'yı işaret etmektedir. Belirttiğimiz üzere ileri teknolojili sektörler ve katma değerli ürünlerin üretimi için gerekli altyapı bileşenlerinin tamamına sahip olan ilimiz, üretim alanında da Mersin'le birlikte Marmara Bölgesine alternatif yegane metropol bölgedir.'
Vali Mahmut Demirtaş, Türkiye'yi sanayide bir üst segmente taşıyacağına inandıkları yerli otomobil projesinin, Adana'da hayata geçirilmesi için sanayi alt yapısının geliştirilmesi, yeni ihtisas organize sanayi bölgelerinin ve küçük sanayi sitelerinin kurulması yönündeki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 35 bin kişiye istihdam sağlayacak, 45 milyar TL yatırım bedelli Ceyhan Enerji Endüstri İhtisas Bölgesini de Türkiye'nin 5 mega endüstri bölgesinden birisi olarak ilan ettiğini hatırlatan Vali Mahmut Demirtaş, Adana'nın yüksek yatırımlarla anılıyor olmasının gurur ve mutluluk verici olduğunu söyledi.
Vali Demirtaş, tarım, gıda, tekstil, mobilya, ayakkabı ve balıkçılık gibi kentin öncelikli sektörlerine yönelik katma değeri artıracak faaliyetlerin de sürdüğünü, tüm bu çalışmalar tamamlandığında Adana sanayisinin, eski ihtişamlı günlerine yeniden kavuşacağını belirtti.
Vali Mahmut Demirtaş, Türkiye'nin 2023 vizyon projelerinin başında yer alan, yerli otomobilin tekerlerinin Adana'da dönmesi için tüm dinamiklerle hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Adana Büyukşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç'ın da birer konuşma yaptığı toplantı, Prof. Dr. Kadir Aydın' ın 'Adana İli İçin Yerli Araba Potansiyelinin Araştırılması' konusunda yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler vermesinin ardından katılımcıların konu hakkındaki sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.