Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ADSİAD), “ADSİAD İş Toplantıları” kapsamında “Yatırımda Devlet Desteği ve Yatırım Teşvik Belgesi Uygulamaları” konulu seminere ev sahipliği yaptı.
Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) düzenlenen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Gizer, ADSİAD’ın gerek Adana’da, gerek bölgede ve gerekse Türkiye ölçeğinde olumlu yönde değişim ve dönüşüm için iletişim kanallarını açık tutarak iş dünyasına yönelik tüm gelişmeleri yakından takip etme çabasıyla hareket ettiğini vurguladı.
Ülkelerin ekonomik anlamda kalkınmayı desteklemek amaçlı teşvik sistemlerine başvurduğuna dikkat çeken Gizer, “Burada birinci öncelik kısa vadeli ve geçici hedefler yerine uzun vadeli hedeflere gidebilecek sürdürülebilir modeller uygulamaktır. Ülkemiz de günümüzde yatırıma büyük ihtiyaç duyuyor ve bu yatırımları yapmaya gerçekten iştahlı bir sanayici ordusuna sahibiz. Yatırımları destekleyecek teşvik sistemleri sürekli olarak güncelleniyor. Savunma sanayi, otomotiv, yenilenebilir enerji, tekstil, kimya sektörleri başta olmak üzere birçok firma desteklenerek hem araştırma-geliştirme birimlerinin gelişimi sağlanmış hem de dünyadaki rakipleriyle rekabet edecek seviyeye yükseltilmeleri sağlanmıştır ki burada her zaman amaç bu olmalıdır. Uluslararası rekabette öne çıkma potansiyeli olan projeleri desteklemek elzemdir” dedi.
“Sanayide, tarımda, sağlıkta, enerjide geniş imkanları, doğal kaynakları ve en önemlisi yetişmiş ve kaliteli insan kaynağı ile geçmişten gelen sanayi birikimi ile öne çıkan Adana’nın her yatırımı kucaklamaya hazırdır” diye konuşan Gizer, şunları söyledi:
“Burada önemli olan, şehrin tüm paydaşlarının bir araya gelerek Adana özelinde sadece Adana’ya mahsus doğal, kültürel , demografik kapasite ve ekonomik değerlere dayalı ancak hiçbir diğer şehri ekonomik anlamda rahatsız etmeyecek bir teşvik konusu ve sistemi üzerinde mutabık kalarak bunu siyasi otorite ile paylaşıp bir an önce hayata geçmesini sağlamak olmalıdır. Gerçekte her köşesi ayrı bir değer olan ülkemizin tüm şehirlerinde yukarıdaki kriterler doğrultusunda bir teşvik sistemi kümelenme anlamında da faydalı sonuçlar doğuracaktır. Ülkelerden ziyade şehirlerin birbirleriyle rekabet ettiği yeni ekonomik düzende Adana bu manada öne çıkabilecek çok önemli potansiyele sahiptir.”
Gizer, toplantının ülkemizde yapılacak yatırımlarla ilgili devlet desteklerinin en güncel halinin açıklanmasına, teşvik edilecek sektörler ve teşvik araçlarının belirlenmesine, yatırımcıların ve girişimcilerin bilgilendirilmesine olanak sağladığına işaret etti ve bu sayede iş insanlarının yeni faaliyet alanlarına daha cesurca yatırım yapabileceğini, markalaşabileceğini ve yeni pazarlara açılabileceğini söyledi.
ZEKİ KIVANÇ: ADANA YATIRIM ATILIMI İÇİNDE…
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç ise devlet desteklerinin, genel ekonomi politikasının en önemli uygulama araçlarından biri olduğunu, yatırımcıları belirli davranışlara yönlendirmeyi amaçladığını kaydetti.
Yatırım teşviklerinin de toplam yatırım hacminin artırılarak üretimin ve istihdamın artırılması, sektörel gelişimin sağlanması, geri kalmış bölgelerin geliştirilmesi gibi amaçlarla gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde sıkça kullanıldığını ifade eden Kıvanç, ADASO’nın ‘Devlet Destekleri Masası’nda görevli çalışanların 2021 yılında toplam 292 adet firma ziyareti gerçekleştirdiğini, firmalara yapılan ziyaretler sonucu; destekler konusunda bilgilendirme yapılarak kullanılması yönünde ikna ettiklerini vurguladı. Kıvanç, 2021 yılında toplamda 58 milyon 130 bin 597 TL’lik desteği Adana’ya kazandırdıklarını kaydetti.
Adana’nın 2020 yılında 281, 2021 yılında 356 yatırım teşvik belgesi alarak Türkiye sıralamasında 11. Sırada yer aldığını dile getiren Kıvanç, “Adana’mız yatırım teşvik belgesi sabit yatırım tutarında ise; 2020 yılında 6 milyar 951 milyon TL, 2021 yılında ise 9 milyar 472 milyon TL ulaşmıştır. Türkiye sıralamasında 9. sırada yer almaktadır. Bu rakamalar ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de yatırımların arttığını göstermektedir. Adana çok büyük bir yatırım atılımı içindedir” dedi.
ZEYDAN KARALAR: ADANA, YATIRIMDA TÜRKİYE’NİN GURURU OLACAK
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da yatırımın, üretimin, istihdamın, Türkiye için ne kadar önemli olduğunu bilen bir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yatırımcının her koşulda yanında olduğunu vurguladı.
Sözde değil Adana Büyükşehir Belediyesi’nde yaptıkları çalışmalarla, uygulamalarla bunu kanıtladıklarını ifade eden Başkan Karalar, “Ülkemiz için, Adanamız için yatırımın değerli olduğunun farkına vararak yatırımı kaçıran değil, teşvik eden, sanayicinin, yatırımcının önünü açan bir yönetim tarzımız var” dedi.
“Söz konusu Adana ise gerisi teferruattır” diyen Zeydan Karalar, bir ve birlikte olma yolunda ilerleyen Adana’nın oluşmasında odalar, organize sanayi ve borsa başkanlarının önemli katkıları olduğunu söyledi. Son dönemlerde Adana’nın vitese takmış giden, yatırımların olduğu, yatırımların büyüdüğü bir kent olmaya başladığını dile getiren Başkan Karalar, “Adana, sanayide köklü geçmişi, bilgi ve birikimi olan bir kenttir. İnancım odur ki ihracatta, yatırımda yine Türkiye’nin gururu olacaktır” diye konuştu.
Ülke kaynaklarının doğru kullanımı, insanların daha mutlu ve huzurlu yaşaması, refah düzeyinin artması için köylerden kente göçün önünün alınması gerektiğini söyleyen Başkan Zeydan Karalar, bu nedenle ilçe bazlı teşvik sisteminin önemli olduğunu ancak etki alanının daha çok genişletilmesi gerektiğini söyledi.
ŞAHİN: İHRACAT BİR YILDA 50-55 MİLYAR DOLAR ARTTI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulamaları ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Mehmet Yurdal Şahin ise Adana'da devlet yardımları ve teşvik belgesi uygulamaları hakkında yatırımcıları bilgilendirdi.
Kovid-19 sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle devletlerin ilk aklına gelen şeyin devlet yardımları olduğunu söyleyen Şahin, serbest piyasa mekanizmasına en önemli müdahale aracının devlet yardımları olduğunu söyledi.
Türkiye’nin işini ciddi yapan, en deneyimli ve diğer ülkeler tarafından örnek alınan bir ülke olduğunu iddialı bir şekilde dile getiren Şahin, farklı ülkelerin Türkiye’den talepte bulunduğunu kaydetti. Etki analizi yaparak Türkiye için, yatırımcılar için en uygun olan ihtiyacı ortaya çıkarıp bu yönde mücadele ettiklerini anlatan Şahin, “Ülkenin kıt kaynaklarının ülkenin ihtiyacı olan kaynaklara sektör ve bölge olarak kanalize edilmesini amaçlıyoruz. Sanayiciye 1980’li yıllardan bu yana teşvik belgesi veriliyor. Son yıllarda teşvik belgelerinde artış yaşanıyor. 2020 pandeminin olduğu dönem hepimizin 2 ay net kapandığı dönem. Mal akışlarının ya da arz güvenliğinin sıkıntıya girdiği, tedarik zincirinin çatlamaya başladığı dönem biz 10 bin 425 teşvik belgesi düzenlemişiz. Önceki yıllarda bizim genel ortalamamız yüzde 50 imalat yüzde 50 hizmetler iken 2020'de bu belgelerin yüzde 78'i imalat sektöründe. İmalat sektöründe 8 bin teşvik belgesi var. Bu pandemi bize inanılmaz bir fırsat sundu. İhracatımızın bir yılda artış miktarı 50-55 milyar dolar. Son 5-6 yıl 170-180 milyar dolar bandında 5-6 yıl patinaj yaptık bir yılda ise bu artışı yaşadık. İhracatın 55 milyar dolar artmasının altında teşvik belgelerinin yüzde 78'inin imalat sektörüne verilmesi var. O kadar hızlı yatırımlar yapıldı ki. İnanılmaz bir yatırım iştahı var. Her yerde inanılmaz bir yatırım hevesi var. Şu anda imalatta inanılmaz yatırım var. Katma değerli yatırımlarımız artıyor. Geçen yılı 12 bin 740 teşvik belgesiyle kapattık” diye konuştu.
Şahin, Türkiye’nin hızla bulunduğu coğrafyada ciddi bir üretim alanı olmaya devam ettiğini vurguladı.
YOĞUN KATILIM
Toplantıya, Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Başkanı Hüseyin Kış, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, İŞKAD Yönetim Kurulu Üyeleri ile Adana ve bölge illerden iş insanları katıldı. Toplantının son bölümünde ADSİAD Başkanı Vedat Gizer ve ADASO Başkanı Zeki Kıvanç tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulamaları ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Mehmet Yurdal Şahin’e teşekkür plaketi sunuldu.