Tarih: 01.11.2014 10:24
Yeter Artık! Durdurum Bu Cinayetleri
TMMOB Adana İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, madenlerde kamu işletmeciliği ve Kamusal denetimin egemen olmasını savunarak, “Artık Yeter! Durdurun Bu Denetimsizliği, Durdurun Bu Cinayetleri!”dediTMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hasan Emir Kavi, Jeoloji Mühendisleri Odası’nda TMMOB’ne bağlı oda başkanları ve temsilcileri ile düzenlediği basın toplantısında, Ermenek Şekerler Maden Ocağında, su baskını nedeni ile 18 maden işçisini sağ bulma umudunun azaldığını ifade etti. Kavi şöyle konuştu:
“Tüm işçi katliamlarında olduğu gibi Cumhurbaşkanından Başbakana, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına kadar yetkililer yine kaza yerine gitti. Ancak, yetkililerin görevi “cenaze çıkartılmasını organize etmek”, “olay mahallinden canlı yayın yapmak” vb. değil, iş kazalarını, meslek hastalıklarını, can kayıplarını önlemektir.
Kazaları, iş cinayetlerini konuşurken yalnızca o olaya ilişkin teknik nedene/nedenlere takılıp kaldığımız sürece cinayetler yaşanmaya devam edecektir. İş cinayetlerinde neden, bazen “ölçülmeyen karbon monoksit oranı”, bazen “bakımı yapılmayan cephe asansörü”, bazen, “kapatılmayan inşaat boşluğu”, bazen “çadırdaki elektrik kaçağı”dır. Oysa olayların asıl nedeni, yıllardır uygulanan yeni emek rejimi, sorumluları da bu politikaları kararlaştıranlardır.
AKP iktidarı ile çalışma yaşamının tüm kuralları değiştirilmiş, dönüştürülmüştür. İlgili yasalar ile çalışma yaşamı esnekleştirilmiş, yeni çalışma türleri devreye sokulmuş, geçici istihdam, taşeronluk, kısmi süreli çalışma, telafi çalışması, çağrı üzerine çalışma, serbest zaman uygulaması, denkleştirme süresi vb. uygulamalara geçilmiş, iş güvencesi kaldırılmış, işlerin taşeronlara verilmesi kolaylaştırılmış; işçilerin tamamen patronların belirlediği koşullarda çalışmasının önü açılmıştır.
Yıllardır söylediğimiz önerileri bir kez daha yineliyoruz. Kamu işletmeciliği ve kamusal denetim egemen olmalıdır. Çalışma yaşamı yeniden düzenlenmelidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin çok bilimli bir konu olması itibarıyla, sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinden dışlanması kabul edilemez. Bu örgütlerin katılımı ile Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu oluşturulmalı, bu kuruluşlar kurumun yönetiminde egemen olmalı; kurum, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip olmalı; finansman kaynakları işveren ceza paraları ile “iş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortasının fazlalık veren bölümü”nden oluşturulmalıdır.
İşçilerin mesleki eğitimlerinde TMMOB’ye bağlı odalara yetki verilmelidir. İşyerlerinde yapılması gereken teknik periyodik kontroller, ölçümler konusunda TMMOB’ye bağlı odalara etkin rol verilmelidir.
ÖLÜLERİMİZE DEĞİL DİRİLERİMİZE SAYGI İSTİYORUZMaden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahattin Sakatoğlu da, son 10 ayda maden kazasında 354 işçinin yaşamını yitirdiğini, bunlardan sadece 3’ünün kamu madeninde çalıştığını ifade etti. Kurtarma çalışmalarındaki tabloyu da eleştiren Sakatoğlu,“Bizler Kazadan sonra kazayla ilgileniyormuş gibi yapan, kendilerine karşılama törenleri yapılan yetkilileri de kaza yerlerinde istemiyoruz.” dedi.
Konya Ermenekte havza madenciliği yapılması gerektiğine dikkat çeken Sakatoğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Ruhsatlı sahada daha öncesi yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde eski imalatlar bulunan saha üç ayrı firmaya rodövansla verilmiş, daha öncesi yıllarda yapılan çalışmaların ve yeni üç firmanın yapacağı çalışmalar koordineli olmadığından birbirlerini nasıl etkileyeceği bilinmeden üretim çalışması yapılmaktadır.
Burada havza madenciliği yapılmalıdır. Havza madenciliği, bir havzada bulunan madenlerin, bütüncül bakış açısı ile planlanması ve üretilmesi anlamına gelmektedir.
Bizler Kaza olduktan sonra İki Uçak bir helikopter ile yüzlerce AFAD ekibinin ocak ağzına yığıldığı hizmetleri istemiyoruz. Ölülerimize değil dirilerimize saygı gösterilsin istiyoruz.
Her şeyde olduğu gibi bizim dilimizden anlayan TTK, TKİ ve Diğer işletmelerde kurulu bulunan tahlisiye ve kurtarma ekipleri kurtarma ve tahlisiye çalışmalarını yapmaları yeterli olacaktır. AFAD gibi konunun uzmanı olmayan yüzlerce kişiyi ocaklara taşıyarak çözüm üretmek yerine sadece ve sadece kurtarma çalışmasında kaos ve kargaşa yaratmaktadır.
Bizler Kazadan sonra kazayla ilgileniyormuş gibi yapan, kendilerine karşılama törenleri yapılan yetkilileri de kaza yerlerinde istemiyoruz.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —