ZİRAAT MÜHENDİSLERİ’NDEN ANLAMLI 8 MART KUTLAMASI

7.03.2021 22:58:52

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ’NDEN ANLAMLI 8 MART KUTLAMASI

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hüsniye Gül, Çukurova’da 3300 yıl önce Hitit Kraliçesi Pudihepa ile başlayan kadının mücadelesinin bereketli toprakların kadınlarına ilham olmuştur, dedi.

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü öncesinde farkındalık yaratmak için kırsalda zor şartlarda çalışan kadın tarım işçilerini ziyaret eden ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Hüsniye Gül, Berna Ünsal ve kadın ziraat mühendisi adayları önce bir fide üretim tesisinde çalışan kadınları daha sonra da tarla ve paketlemede çalışan kadın işçileri ziyaret ettiler.

TÜRKİYE’NİN İLERLEMESİ KADININ TOPLUM İÇİNDE HAK ETTİĞİ YERE ULAŞMASIYLA DOĞRU ORANTILI

Ziyaretler sırasında kadınlarla sohbet edip sorunlarını dinleyen Gül, ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanan 8 Mart’ın 1975 yılında Birleşmiş Milletler‘in 'Dünya Kadınlar Günü' olarak kabul etmesiyle birlikte sokağa taşındığını ve daha yaygın olarak kutlanmaya başlandığını söyledi. Gül şöyle konuştu:

“Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda ilerlemesi kadının toplum içinde, toplumsal değerler sisteminde, sanayi ve hizmetlerde hak ettiği yere ulaşmasıyla doğru orantılıdır.

Nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş ve toplum hayatına katılması ve özellikle zor koşullarda çalışma ve yaşam mücadelesi veren kırsal alandaki kadınların sorunlarının çözümü önem taşımaktadır. Ayrıca, Türkiye’de tarımda çalışan kadın nüfusunun fazlalığı, bu alanda ele alınması gereken bir diğer önemli husus olarak belirmektedir. Çünkü, bu nüfusun çok büyük bir çoğunluğu sosyal güvenlikten yoksun ve kayıt dışı çalışan nüfus olup, kırsal alanda da en zor koşullarda çalışmaktadırlar.”

KADINLAR TARIMDA ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ OLARAK ÇALIŞIYOR

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” sözünü hatırlatan Gül, Kırsal kesimde kadının işgücüne katılım oranı, tarımda ücretsiz aile işçisi olarak çalışması nedeniyle yüksek olsa da Türkiye’de tarım istihdamındaki hızlı azalma, kadın istihdamının da giderek düşmesine neden olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tarımda çalışan kadınlar, tarım dışına çıktıklarında veya göç ettiklerinde işgücüne katılamamaktadır. Katılan kadınlar ise daha çok statüsü düşük, kalifiye olmayan işlerde güvenceden yoksun bir biçimde çalışmaktadır. Bu ise kadının gelecekte çalışma ve toplum hayatının dışında kalmasına neden olabilecektir. Toplumun her aşamada kaydedeceği gelişmelerde kadının emeği ve adı olmalıdır ki Dünya yaşanılası olsun.”





1

TGC KADIN GAZETECİLER KOMİSYONU TOPLANTI DÜZENLEDİ

2

TÜRKİYE’DE Kİ ALZHEİMER DERNEKLERİ ADANA’DA BULUŞTU

3

DEMİRÇALI’DAN AKÜLÜ SANDALYE

4

OTOBÜS ŞOFÖRLERİNE KADINA YÖNELİK ŞİDDET EĞİTİMİ

5

ADANA CHP’DE PARTİ PROĞRAMI YENİLEME ÇALIŞTAYI