Tarih: 22.10.2024 08:27

ZORLUDEMİR: SANATIN HER YÖNÜ İNSANLARI MUTLU ETMEKTİR

Facebook Twitter Linked-in

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu tarafından düzenlenen dünyaca ünlü ney müziğinin güçlü sesi Adanalı Omar Faruk Tekbilek hayatını konu alan “Nefes” adlı sergi devam ediyor. Serginin üçüncü gününde müzik ve fotoğraf konuşuldu.
Üçüncü gün açılışında kanun sanatçısı Savaş Oytun ve Prof. Dr. Ünal Zorludemir, Saaddettin Haluk Uygur, Ömer Faruk Tekbilek ile birlikte, müzikte ve fotoğrafta nefes kavramı tartışıldı ve daha sonra da hep birlikte şarkılar söylendi.
Dr.Gökhan Gündoğdu Müzesi Sanat Galerisinde düzenlenen etkinlikte önce dünyaca ünlü Omar Faruk Tekbilek'in ney, Savaş Oytun'un ud ve Mehmet Selim Can adlı öğrencinin kanun çalarak başlattığı mini konserde önce "Seni Seviyorum" şarkısı icra edildi.


Çukurova Üniversitesi eski rektör yardımcılarından tıp doktoru,profesör ve müzisyen Ünal Zorludemir, "Ömer Faruk Tekbilek kardeşimizi yıllardır başka kanallardan gıpta ile izliyordum. Bir gün tanışabilir miyiz, bir yerlerde olabilir miyiz derken öylesine yan yana ve kol kola olduk ki 2 seneye yakındır bu özellikleri birlikte yaşadık ve paylaştık. Bana göre en güzel durum bu. Müzik, fotoğraf sanatın her yönü insanları mutlu etmektir. Onlar  olmadan olmaz" dedi.
Bu konuşmadan sonra Zorludemir, "Şimdi uzaklardasın" adlı Türk Sanat Müziğini seslendirdi..
Müzik ziyafetlerinin tamamlanmasından soru cevaplara geçildi. Ömer Faruk Tekbilek, gelen bir soru üzerine şunları söyledi:
"60 ülkede konserler verdik. Dünyada bizim müziğimize karşı hayranlık duyuluyor. Biz kendi orijinal değerlerimizin farkında değiliz, batıya özeniyoruz. Batıdan alacağımız çok şeyler var ama  kendi değerlerimizin farkında değiliz" dedi.
Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur da konuşmasında, sanatın temel amacının duvara bir şeyler asmak olmadığını belirterek, "Sanatın temel amacı kanundan bir ses çıkartmak değildir. Sanatın temel amacı o müziğinin  ve diğer dalların düşünme sistematiğini geliştirmektir" dedi.


Uygur," Tırnak içinde söylüyorum, entelektüel kişilerin genellikle beğenmediği şey vardır. Bende de vardı. Ben Omar Faruk Tekbilek ile karşılaşana kadar arabesk kötüdür diye biliyordum. Ama böyle bir genelleme yanlıştır, Her şeyin kötüsü de vardır, her şeyin iyisi ve vardır.Batı müziğinin de kötüsü vardır, sanat müziğinin de kötüsü vardır" diye konuştu.
162 sayfadan oluşan kuşe kağıda basılmış ”Nefes/Breath” adlı kitap S.Haluk Uygur, Prof.Dr. Ünal Zorludemir ve Omar Faruk Tekbilek tarafından imzalanarak okuyuculara dağıtıldı.
Serginin dördüncü gün açılışında ise “Duymanın Müzikteki, Görmenin Fotoğraftaki Önemi” tartışılacak.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —