CHP Adana’da Başarılı mı?

CHP Adana’da Başarılı mı?

Seçimler geçti, geride izleri kaldı.

Adana’daki sonuçlar Ankara’da nasıl yorumlanıyor?

Orhan Sümer Başkanlığı’ndaki CHP Adana İl Yönetimi seçimleri nasıl okuyor, nasıl yorumluyor?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 81 İl Başkanını 26-27 Nisan’da Ankara’da toplayacak.

Adana’dan İl Başkanı Orhan Sümer Ankara’ya nasıl bir rapor hazırladı ya da hazırlayacak?

Bu raporda neler yer alacak bilemeyiz.

Ancak, İl Başkanı Orhan Sümer’in Akdeniz Televizyonu’nda Yüksel Evsen ile “Sürmanşet” programındaki konuşmaları ipuçları veriyor. Orhan Sümer’in Yüksel Evsen’e yaptığı açıklamasına göre, CHP Adana’da başarılı. 2009’da CHP’li Çukurova Belediyesi’ne Seyhan ve Karataş eklendi. Yani 1 olan CHP’li Belediye sayısı 3’e çıktı. Bu açıdan bakılırsa Orhan Sümer Başkanlığındaki yönetim başarılı.

Ancak, 2011 seçimleri ile kıyaslandığında CHP’nin yüzde 6 oranında oy kaybettiği gerçeği ortaya çıkıyor. CHP’nin 2011 seçimlerinde Adana’daki or oranı yüzde 30.9’dan, 30 Mart 2014 seçimlerinde yüzde 24.85’e geriliyor.  Oylar Yıldıray Arıkan’ın adaylığında büyükşehir belediye başkanlığı tercihinde, Seyhan’ı Zeydan Karalar ile Karataş’ı Boğaçhan Ünal ile kazanmasına rağmen oy oranlarında ciddi düşüşler var. Çukurova’da Avukat Soner Çetin ile CHP’nin oylarının yüzde 1.5 oranında arttığı görülüyor.  Yüreğir’de 2009 ve 2011’e göre düşüş var.

CHP’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Yıuldıray Arıkan’ın aldığı oy 305 bin civarında. 15 ilçe belediye başkanının aldığı oy toplandığında CHP’nin oyu 376 bine ulaşıyor. Burada bir terslik var. Sandığa giden CHP seçmeni ilçe belediye başkanlığında CHP’yi tercih etmiş,Büyükşehir’de tercihini kullanmamış. Tabloya göre 75 bin CHP seçmeni ya büyükşehirde oy kullanmadı ya da MHP Adayı Hüseyin Sözlü’yü tercih etti. Bu tablo Seyhan, Çukurova ve Yüreğir Belediye Başkanlığı ile belediye meclis oylarında da sapmalar görülüyor. Yani, CHP Seçmeni İlçe Belediye Başkanına oy vermiş, belediye meclis üyeliğinde ya oy kullanmamış ya da başka partiden yana tercihini kullanmış. Seyhan, Yüreğir ve Çukurova’da CHP seçmeni İlçe Belediye Başkan için yaptığı tercihini meclis üyeleri için yapmış olsa Çukurova’da 2, Seyhan’da 3, Yüreğir’de 2 tane daha ilçe belediye meclis üyesi çıkarmış olacaktı. Seyhan’da belediye meclis üyeliğinde çoğunluğu alacaktı. Ayrıca Çukurova, Seyhan ve Yüreğir’den Büyükşehir Belediye Meclis üyeliğine birer üye daha fazla göndermiş olacaktı.

CHP seçmeni neden Başkan seçiminde partisine verirken, belediye meclisinde ve büyükşehir belediye başkan adaylığında tercihinı farklı kullandı?

CHP’nin Seyhan, Yüreğir ve Çukurova Belediye Meclis üyelerinin fotoğrafı ortaya konulduğunda sanki bir takım ipuçları da ortaya çıkmış oluyor. 3 ilçedeki meclis üyelerinin tercihlerine bakıldığında, Seyhan’da 2009 seçimlerinde MHP’den Seyhan ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi seçilen Askeri Dağlı, partisinden ihraç edildi, CHP Askeri Dağlı’yı Seyhan 3. Sıraya koydu hem Seyhan hem de Büyükşehir’de CHP’nin meclis üyesi oldu. Bu isme İl Başkanı Orhan Sümer, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yıuldıray Arıkan’ın itiraz etmediği biliniyor. Dağlı’nın Yıldıray Arıkan’ın kontenjanı olduğu ifade ediliyor. Seyhan’da İl Başkan yardımcısı Kemal Toros’un oğlu Ulaş Toros, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın yeğeni Avukat  Berfu Salıcı Yakıt aday gösterildi ve seçildi.

Yüreğir’de, CHP İl Başkanı Orhan Sümer’in kardeşi Ertan Kara liste başına yazıldı. Hem Yüreğir hem de Büyükşehir Belediye Meclis üyesi oldu. Ertan Kara bununla da kalmadı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’nin kontenjanında MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye katip oldu. Yüreğir’de, CHP’nin  Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yıldıray Arıkan kontenjanından AKP’den Yüreğir Belediye Başkanlığı yapan ve 30 Mart seçimlerinde de AKP’den aday adaylığı başvurusu olan Ömer Topçu’nun kardeşi İhsan Topçu, Şuaip Kardeşler ve Süleyman Çelik listeye yazıldı. İhsan Topçu CHP’den Yüreğir Belediye Meclis üyesi seçildi, mazbatasını aldı. Ancak hem meclis üyeliğinden hem de CHP’den istifa etti. İstifa nedeninin Büyükşehir Belediye Meclisine gidemediği iddia ediliyor. İhsan Topçu’dan boşalan üyeliğe ise Şuaip Kardeşler geldi.

Çukurova İlçesi’nde geçen dönem hem Çukurova hem de Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olan Mehmet Esendemir ile Hüsnü Karadeli tekrar yer aldı. Hüsnü Karadeli’nin CHP Eski Genel Sekreteri Önder Sav, Mehmet Esendemir’in ise İl Başkanı Orhan Sümer ‘in önerisi ile yazıldığı ifade ediliyor. Esendemir ve Karadeli 2009’da olduğu gibi CHP’yi hem Çukurova hem de Büyükşehir Belediye Meclisi’nde temsil ediyor.  CHP’nin örgütlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı Adnan Keskin’in önerisi ile aday adaylığı başvurusu dahi olmayan Vahap Çolak listede yer aldı.  CHP İl Başkan yardımcısı ve kurultay Delegesi Zeki Eren ise eşi Çiğdem Eren  Çukurova listesinde yazıldı.  Orhan Sümer ile CHP il yönetiminde görev yapan Nuray Yılmaz da il yönetiminden istifa ederek Çukurova İlçesinden Belediye Meclisi seçilen isim oldu.   Çukurova İlçe Belediye Meclis üyeliğinde 4. Sıraya İl Başkanı Orhan Sümer tarafından yazılan Yılmaz Yakar’ın başvurusu yapılan itirazla düşürüldü. Bu ismin yerine de 2009 yılında Seyhan Belediye Meclis üyesi olan CHP’nin Seyhan İlçe Başkanı Reşit Karakuş’un kardeşi Kadir Karakuş yazıldı. Kadir Karakuş bu dönem CHP’nin Çukurova Meclis üyesi. CHP İl Yöneticisi Tekin Koçak’ın eşi Gülten Hanım da Çukurova’dan Belediye Meclis üyesi seçildi.

CHP’den Meclis üyesi yazılan ve seçilenlerin yakınlıkları böyle. Peki İlçe Başkanları ve 4 Milletvekili meclis üyesi yazdırabildi mi, tercihte bulunabildi mi?  Yüreğir İlçe Başkanı Turgut Üstün’ün önerdiği hiçbir ismin listede yer almadığını, Çukurova İlçe Başkanı Haşmet Biçer’in önerdiği Fatma Argus’un, Seyhan İlçe Başkanı Reşit Karakuş’un hiçbir önerisinin kabul edilmediğini öğreniyoruz. Yılmaz Yakar’ın listeden itirazla düşürülmesiyle yerine Seyhan İlçe Başkanı reşit Karakuş’un gönlünün alınması için İl Başkanı Orhan Sümer tarafından yazdırıldığı CHP kulislerinde konuşuluyor.

Adana Milletvekillerinden Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun bir tek isim yazdırdığı, yazdırdığı İnci Çamurdan’ın da baldızı olduğu ortaya çıkıyor. Ali Demirçalı, Ümit Özgümüş ve Turgay Develi’nin önerilerine yer verilmiyor. Adana Milletvekillerinin önerdiği isimlere yer verilmiyor tamam. Peki Başka illerin milletvekilleri Adana’da meclis üyesi yazdırdı mı? Listeye bakıldığında yazdırdığı ortaya çıkıyor.

Adana Milletvekillerinden 3’ü yok sayılıyor. Örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin Çukurova’da Vahap Çolak’ı, Sendikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya’nın Çukurova’da Hacı Hüseyin Kılıç’ı,  Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’ın meslektaşı Ziraat Mühendisi Saim İnce’yi, Sezgin Tanrıkulu’nun Çukurova’da Burhanettin Bulut’u, Genel Başkan Yardımcılarından Bihlul Tamaylıgil’in de Seyhan’a Yasemin Çelik’i yazdırdığı ifade ediliyor.

Adana’da Seyhan, Yüreğir ve Çukurova’da Belediye Meclis üyelerinde tercihler böyle olunca, vatandaşın da tercihi sandığa yansıdığı ortaya çıkıyor.  Şimdi listede yer alan isimlerden tepki gelebilir. Elbette tepkiler doğru algılanabilir. Ancak, CHP üyelerinin tepkisi listede yer alan isimlerden çok, kimler tarafından yazdırıldığına olduğu ifade ediliyor. Daha net anlatmak gerekirse, CHP İl Başkanı Orhan Sümer, il yönetimindeki isimlerin kardeşleri, oğulları ve eşlerinin tercih edilmesine tepki var gibi görülüyor.

Bütün bunlara bir de ilçe başkanlarının meclis üye listelerini ilçe seçim kurullarına verilirken devre dışı bırakılması da tepkinin bir başka boyutunu oluşturuyor. CHP Genel merkezi Adana’da Seyhan, Yüreğir ve Çukurova İlçe Başkanlarını yok saydı. İlçe Başkanlarının yetkisini sadece ilçe seçim kurullarına liste teslim edilmesinde farklı isimlerden yana kullandı.

Adana’da CHP’nin tablosu bu şekilde özetlenirse İl Başkanı Orhan Sümer’in başarılı olup olmadığı da ortaya çıkmış olmuyor mu? Bu tabloda sadece İl Başkanı Orhan Sümer’in mi sorumluluğu var? Bu tabloda 5’li komisyonun payı hiç mi yok? Başta Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak üzere özellikle Çukurova, Yüreğir ilçe belediye başkan adaylarının ilanında kim ya da kimlerin etkisi oldu? Bunun yanıtını da elbette İl Başkanı Orhan Sümer’in 26-27 Nisan’da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinde bulacağı tahmin ediliyor.

 

CHP’deki gelişmeleri yazmaya devam edeceğiz..

Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla kalın..

İsmail BAŞKAN

21.04.2014 02:45:16

YAZARLAR


DOĞRU’DAN, VERGİSİZ İTHALAT KARARINA ELEŞTİRİ

AŞURENİN FAYDASI ÇOK AMA!

KİŞİNİN HAYATININ HER ALANINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR!

BARUT: ÇİFTÇİYE SIFIR GÜMRÜKLE İTHALAT DARBESİ

BAYRAKTAR: 2025 TARIMDA AFET YILINA DÖNÜŞTÜ

ADANA VALİLİĞİ'NDEN BAŞKAN VEKİLLİĞİ SEÇİMİ AÇIKLAMASI

VALİ KÖŞGER’İN 15 TEMMUZ MESAJI

ZEYDAN KARALAR’IN KOLTUĞUNA KİM BAŞKAN VEKİLİ OLACAK?

AK PARTİ’DE “15 TEMMUZ TEMALI RESİM SERGİSİ”

“KARALAR BU DOSYANIN TÜRKAN SAYLAN’I OLACAK!”

SANCAK, DEMİRSPOR'U DEVRETME KOŞULLARINI AÇIKLADI

ADANASPOR TOPBAŞI YAPIYOR

GAZETECİ KERİM HOŞFİKİRER VEFAT ETTİ

SANAYİ ODASI BAŞKANI KIVANÇ’TAN 15 TEMMUZ AÇIKLAMASI

KABIZLIĞA NEDEN OLAN ALIŞKANLIKLAR VE HASTALIKLAR

TÜRK - İŞ’ E ÇAĞRI YAPTI: ÖLÜM SINIRI ENDEKSİ YAYINLAYIN

PRATİK EĞİTİMLERİNİ HALK SAĞLIĞINDA YAPACAKLAR