21. YÜZYIL TÜRKİYE'SİNDE BİNLERCE KÖY OKULU HALA ÖĞRETMEN BEKLİYOR

Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 yılında açılan Köy Enstitüleri, eğer kapatılmamış olsaydı, egitimde çağ atlayan ülke olarak tarihe altın harflerle yazılırdı.

Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 yılında açılan Köy Enstitüleri, eğer kapatılmamış olsaydı, egitimde çağ atlayan ülke olarak tarihe altın harflerle yazılırdı.

3802 sayılı yasa ile açılan Köy Enstitüleri tamamen Türkiye'ye özgü bir eğitim projesiydi. Bu projeyi 28 Aralık 1938 tarihinde Millî Eğitim Bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönettiyordu.

Ancak 1946 genel seçimlerinde CHP'ye oy kaybettireceği endişesi ile merhum İsmet İnönü'nun talimatıyla Köy Enstitüleri'nin kapatılmasına karar verildi. Oysa bu projeyle köye hem öğretmen hem de modern üretim araçları ve tarım yöntemleri gelişmiş olacaktı.

Türkiye günümüzde dışarıdan tarım ürünleri ithal etmek mecburiyetinde kalmayacaktı.

Geçmişte tarımsal üretimde kendi kendine yeten Türkiye, günümüzde saman ithal eden ülke konumuna düşmeyecekti. Her yıl yüzlerce, binlerce üretici toprağa küsmeyecekti. Türkiye özellikle temel gıda üretiminde sorun yaşamayacaktı. Kırsal kesimden kentlere iç göç bu kadar ciddi boyutlara ulaşmayacaktı. Ülkede işsizlik sosyal boyutlarda olmayacaktı.

- Dünya Türkiye'yi örnek alabilirdi-

17 Nisan 1940 yılında açılan Köy Enstitüleri, 1948 yılında bu rakam 21'e ulaştı. Eğer kapatılmamış olsaydı, bugün Türkiye'de hiçbir köy öğretmensiz kalmazdı. Ögrenciler de sınıf özlemi çekmezdi. Türkiye eğitim alanında dünyada örnek gösterilen ülke olarak isim yapabilirdi.

Köy Enstitüleri günümüze dek açık kalmış olsaydı, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi Türkiye "muasır medeniyetler" seviyesine ulaşmış olacaktı.

Verilere göre, Türkiye'de kırsal nüfusun yaşadığı ve köy kanununun uygulandığı yerleşım birimlerinin sayısı 2010 yılında 34 bin 247 iken, 12 Kasım 2012 yılında yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte bu rakam 18 bin 335'e düştü.

Türkiye'de Büyükşehir Yasası'nın yürürlüğe girdigi 2012 yılında 15 bin 912 köy mahalle statüsüne dönüştürülmesine karşın, 21. Yüzyıl Türkiye'sinde hala binlerce köyde öğretmensiz okul bulunuyor.

Yapılan araştırmalara göre, mahalleye dönüştürülen köylerin neredeyse hepsi sosyolojik olarak ve nüfus bakımından “köy olma özelliğini” koruyor.

-Ortaharman Köyü 45 yıldır öğretmen bekliyor-

Bir örnek vermek gerekirse doğduğum Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Ortaharman Köyü İlkokulu'nda 1978 yılında 3 öğretmen görev yaparken, 1980'den buyana öğretmen atanamadı. Ortaharman Köyü 45 yıldır öğretmen bekliyor. Daha kaç yıl öğretmensiz kalacağı da bilinmiyor.

Ortaharman Köyü'nde "taşımalı egitim" sayesinde öğrenciler her gün 15 kilometre uzaklıktaki Akpazar Beldesi'ne gidip geliyor. Taşımalı eğitim kışın hava koşulları nedeniyle güçlükle yapılıyor.

Türkiye'de Köy Enstitüleri kapatılmamış olsaydı, 21. Yüzyılda bugün hiçbir köy okulu öğretmensiz, ögrenciler de sınıflarına hasret kalmayacaktı.


Düzgün COŞKUN

19.04.2025 00:45:00

YAZARLAR


KARNAVAL 7,5 MİLYARLIK EKONOMİK HACİM YARATTI

"MİLLETİN İRADESİNE SAYGI DUYULMALI"

“BORÇLARIN VADESİ UZATILSIN, FAİZLER SİLİNSİN”

AOSB FUTBOL TURNUVASI BAŞLADI

ABB’DEN "BİLLBOARD" AÇIKLAMASI

GÖZDE ALERJİ MEVSİMİ BAŞLADI

TZOB: DON AFETİ 65 İLİMİZDE ZİRAİ ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

CEYHAN’DA 2 MİLYAR DOLARLIK POLİPROPİLEN ÜRETİM TESİSİ

YÜREĞİR’DE ELEKTRONİK İMZALI E-RUHSAT DÖNEMİ

KALP MASAJINI HERKES YAPAMAZ!

ANKARA’DA RENKLER, KÖKLER,, FISILTILAR SERGİSİ

ÇGC 50 YAŞINDA

GENÇ’E TGC’DEN  92. YAŞ PASTASI

Suat UMUTLU Yazdı/ AGNOTOLOJİNİN DUMANI VE MİZAHÎ BAKIŞ

ADANA DERSİMLİLER BAŞKANINI SEÇTİ

Düzgün COŞKUN Yazdı/ÇGC'NİN KURULUŞUNUN 50. YILINI KUTLADIK,  KİMSEYİ YANIMIZDA GÖREMEDİK!!!

KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ SONA ERDİ