ÇUKUROVA HAVA LİMANI - DALAMAN TREN GARI

Muğla/Dalaman’da bir gar var. Bugüne kadar ne bir tren, ne bir yolcu gelmiş, ne de gişesinden tek bir bilet alınmış.

Yıl 1893…Abbas Hilmi Paşa, o sıralar son Mısır Hıdivi yani valisi.Bir gün Dalaman’a 12 kilometre uzaklıktaki Sarsala Koyu’na gitmiş. Doğasına, manzarasına bayılmış. Hilmi Paşa av meraklısı. Sarsala Koyu’nda bir depo inşa ettirmiş, koydan Dalaman’a kadar da bir yol yaptırmış. Artık  bölgeye daha sık uğramaya başlamış.

O zamanlar bölgenin çoğu yeri bataklıkmış. Tamamı kurutulmuş.BataklığaMısır’dan getirilen okaliptüs ağaçları dikilmiş. Eh, bu kadar zahmetten sonra da bölgenin tüm mülkiyeti Hilmi Paşa’ya geçmiş. Demek mülk sadece nişan yüzüğü ile elde edilmiyor, bir yay bir ok da aynı işi görüyor.

Dalaman’da, III. Selim’in annesi Mihrişah Hatun’a hediye ettiği bir çiftlik evi varmış. Çiftlik evi deyince aklınıza mutlaka çiftlik evi gelmiştir. Bu öylesi bir şey değil. Bu ev Dalyan, Ortaca, Güzelyurt ve Dalaman’ın tamamını sınırları içine alıyormuş.Hilmi Paşa da çiftliğin yakınlarına güzel bir av köşkü yaptırmaya karar vermiş. 

O dönemde demiryolu inşaatı Osmanlı’nınen büyük projelerinden biriymiş. Ülkenin birçok yerine demiryolu hattı döşenmiş.

Paşa’nın av köşkü dışında, bir de tren garı projesi varmış. Bu garı Mısır’ın İskenderiye şehrine yaptıracakmış. Bu iki proje için Fransız mimarlar ve işçiler görevlendirilmiş. Ama  işler Paşa’nın planladığı gibi gitmemiş. Tren Garı için hazırlanan malzemeler Dalaman’a, Av Köşkü için olanlar da İskenderiye’ye taşınmış. 

Çalışkan Fransızlarhemen inşaata başlamış, yanlışlık fark edilinceye kadar garın temelini çoktan bitirmiş.Hatta, “Madem ki gar yapıyoruz, şuraya da bir bilet gişesi yapalım,” demişler ve de yapmışlar.

Yanlışlıkla inşa da edilse, şimdi Dalaman’da bir Tren Garımızvar. İyi de eksik olan ne? Aslında önemli bir şey yok. Sadece tren, raylar ve yolcular eksik.En yakın tren yolu ise 200 kilometre ötede.

Abbas Hilmi Paşa, gelmiş, şöyle bir bakmış, garı çok beğenmiş ve gerçek eksikliği de fark etmiş. Garın yanına bir de cami yaptırmış. 

Şimdi siz soracaksınız: “İskenderiye’ye av köşkü yapılmış mı?” Ne bileyim ben. İş iştir, pazarlık pazarlıktır, söz namustur. Fransız işini yapmış parasını da almıştır, her halde.

Gelelim Çukurova Hava Limanı’na."Çukurova Havalimanı projemizin birinci ve ikinci etap yatırımları kapsamında yolcu kapasitesini yıllık 8 milyon kişi olarak öngörüyoruz. Yolcu sayısının 9 milyona ulaşması halinde, üçüncü etap yatırımlarına başlanacaktır.” Kim söylüyor bu sözleri? Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu  ….

 

Şimdi basit bir hesap yapalım.  Yılda 8.000.000, yani günde 22.000 yolcu. Ortalama bir uçağın 180 koltuğu olduğuna göre, günde 122 uçuş. Her gün bu kadar uçuş olur mu? Olursa olur, olmazsa uçmayanların parasını da biz öderiz. Zafer Hava Limanındaki yanılma payımız % 97 imiş. Bakalım Çukurova önümüze nasıl bir hesap koyacak.

ABBAS’IN KAFASI BUGÜNKÜLERDEN BİRAZ DAHA İYİ ÇALIŞIYORMUŞ.

  • HİÇ OLMAZSA FRANSIZLARA YOLCU GARANTİSİ VERMEMİŞ.

İfral TURGUT

13.08.2024 17:12:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI