İNSANIN DEĞERİ

Kanu Harada. 17 yaşında bir lise öğrencisi. Hokkaido Engaru Lisesi’nde okuyor.

Kanu Harada. 17 yaşında bir lise öğrencisi. Hokkaido Engaru Lisesi’nde okuyor. 

Hokkaido Japonya’nın  en kuzeyinde bir ada. Ulaşımın zor olduğu dağlık bir bölge. Burada bir tren istasyonu var. Adı, Kami-Şirataki. Ama artık pek işlek değil. Çünkü ada halkı yaşlanmış, merkezle pek işleri kalmamış.  Merkezle ada arasında pek işlek bir yol da yok. Yük taşıyan trenler ise artık buraya uğramıyor. Adı, “Keşfedilmemiş İstasyon”a çıkmış

Japonya Demiryolları sürekli zarar eden, trenlerin boş gidip, boş geldiği bu istasyonu kapatmaya karar veriyor.  Ama bir de bakıyorlar ki, Kanu Harada’nın okuluna zamanından gitmesi, evine zamanında dönmesi için tek vasıta bu tren. Ve karar veriyorlar Kanu mezun oluncaya kadar istasyonu açık tutmaya. Ve trenin gidiş dönüş saatlerini, Kanu’nun okul saatlerine göre ayarlıyorlar. 

Zaman çabuk geçti. Tren, 26 Mart 2016’da, saat 07:16’da son seferine çıkıyordu. Temizlendi, süslendi, üzerine “Tebrikler”, “Hoş Geldiniz” gibi yazılar yazıldı. İlçenin son öğrencileri ve bölge sakinleri trene el sallamak ve treni son yolculuğuna uğurlamak için istasyonu doldurmuştu. Herkes hüzünlü bir mutluluk içindeydi. Kuşkusuz en mutlu olan ise Kanu’nun babasıydı. Çünkü kızı mezun olmuş ve tren onu mezuniyet törenine götürüyordu. Devletin treni, Devlet Babanın treni. Halkın treni. Karlar arasında yavaş yavaş süzülen trenin arkasından el sallarken, hem gülümsüyor, hem de  gözlerinden huzur göz yaşları süzülüyordu. 

Bir başka sürpriz daha bekliyordu, Kanu’yu. Okul arkadaşları, öğretmenleri istasyonda bekliyordu. Üç yıl boyunca tek başına aksatmadan okula gelip mezun olan öğrencilerini, arkadaşlarını kucaklayıp, kutlamaya gelmişlerdi.

VE BİZ…      

Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında, Aydın'ın Söke ilçesindeki köylerde okuyan öğrencilerin okula servisle taşınma hakları ellerinden alındı. (Gazeteler) En yakın okul 40 km. uzakta.

Aydın ve Söke sadece bir örnek. Simge. Aslında 22 yılda kapatılan köy okullarının sayısı, 32.401. Okulsuz kalan öğrenci sayısı 2002 yılı itibariyle, 609.137. 

Dinsiz Japonya, tek bir öğrenci için yıllarca tren çalıştırırken, dindar Türkiye, önce 32.401 okulu kapatmış, sonra da taşımalı sistemi kaldırarak, 609.137 çocuğun eğitim hakkını elinden almış.

 

İtibardan tasarruf etmeyen zihniyet, insandan tasarrufu bir yana bırakın, insan kıyımı yapmış.

 

SİZ OLSANIZ HANGİ ÜLKEDE YAŞAMAK İSTERSİNİZ?


İfral TURGUT

6.09.2024 17:33:00

YAZARLAR


ÇOCUKLARDA ÇENE PROBLEMİNE DİKKAT…

YALBUZDAĞ: SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET ARTIYOR

4 BİN 555 ADET SAHTE PARFÜME EL KONDU

“İŞ CİNAYETLERİNDE SORUMLULAR YARGILANMIYOR”

ADANA’DA AVM’LERDE GIDA DENETİMİ

AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

DİJİTAL LİRA TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR!

SONBAHARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ELİNİZDE…

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

HAYAT KURTARAN BURUNLAR ANKARA’DA EĞİTİLİYOR

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU