ADANA HAVAALANINI, ANKARA ADANA'YI KAYBETTİ!

Adana Şakirpaşa, Türkiye'nin köklü havaalanlarından birisiydi. 1937 yılında ilk kez kent semalarında uçaklar havalandı. Uçakların iniş ve kalkışını halk, büyük bir coşkuyla izliyordu. Adana Şakirpaşa Havaalanı 1956 yılından itibaren de uluslararası nitelik kazandı.

Adana Şakirpaşa, Türkiye'nin köklü havaalanlarından birisiydi. 1937 yılında ilk kez kent semalarında uçaklar havalandı. Uçakların iniş ve kalkışını halk, büyük bir coşkuyla izliyordu. Adana Şakirpaşa Havaalanı 1956 yılından itibaren de uluslararası nitelik kazandı. Uçak ve yolcu sayısı her geçen yıl artarak devam etti. Ve 24 saat kesintisiz hizmet vermeye başladı.

***

Adana Şakirpaşa Havaalanı yıllar geçtikçe dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise ilk üç havaalanı arasında yer aldı. Bu arada önce ismi kısaltıldı. "Şakirpaşa" ibaresi kaldırıldı. Girişine yeni tabela asıldı. Tabelada "Adana Havalimanı" yazısı dikkat çekti.

***

Ama bu değişiklik nedense halkın fazla ilgisini çekmedi, ya da gözünden kaçtı. Zaten son iki-üç yıldır kapatılacağına dair tartışmalar yapılıyordu. Bu tartışmaların odağında olması gereken kent dinamikleri, yerel yöneticiler, Adana iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, Odalar sessiz ve tepkisiz kaldı.

***

Çünkü ne Adana ne Adanalı ne de Türkiye böyle bir ihtimale olanak vermiyordu. Aklından bile geçirmek istemiyordu. Nitekim Adana Havalimanı artık dünyaya damgayı vuran niteliklere sahipti. Ekonomik kazanımların yanı sıra Adana tanıtım ve turizmine katkısı küçümsenmiyordu. Dünyanın en büyük havalimanlarından kalkan uçaklar, Adana'ya iniş yapıyordu. Yolcular Adana'yı geziyor, acılı kebabını yiyiyor, salgamını içiyor, tarihi Taşköprü'den geçerek Tepebağ, Büyüksaat Kulesi, Adana Ulucami'yi ziyaret ediyordu.

Tarihi ve ören yerlerini gezerek fotoğraflar ve video çekimleri yaparak ülkelerine dönerken bu kentin tanıtımını yapıyordu.

***

Ama bunların bir çoğu 10 Ağustos 2024 tarihinden itibaren artık yok. Adana semalarında uçaklar uçmayacak. Halk eskiden olduğu gibi kentin üzerinden süzülerek havalimanına iniş yapan uçakları evlerinin damından izleyemeyecek ve bu sese hasret kalacak. Adana bu bağlamda kan kaybedecek.

***

Tarih 17 Temmuz 2024'ü gösterirken, AKP

Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, sosyal medya hesabından Adana Ana Konteyner Limanı'nın tahsisinin onaylandığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Adana'ya dev bir eser daha kazandırma müjdesinin hayata geçtiğini söyledi.

***

Sayın Çelik'in paylaşımının ardından, başta Odalar olmak üzere, kent dinamikleri, yerel yöneticiler, iş dünyası STK'lar birbirinin ardından açıklamalarda bulundu. Sevinç ve memnuniyetini dile getirirken, övgü dolu açıklamalar ayukkaya çıktı.

***

Kent halkı bu sevinci yaşayamadan Adana Havalimanı'nın 10 Ağustos tarihi itibariyle kapatılacağı haberi ile sarsıldı. Dahası şok yaşadı. Adana Konteyner Limanının tahsisi sevinci yerini hüsrana bıraktı.

***

Nedendir bilinmez ama Adana Konteyner Limanı için açıklama yapmakla öne çıkan kişi ve kurumlar Adana Havalimanı'nın kapatılması konusunda tepki veremediler. Bu kurumlar sus pus oldu. Sanki dün Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a övgü yağdıran bunlar değildi. Adana'nın üzerine ölü toprağı serpilmiş sanki. Kimsenin gıkı çıkmıyordu.

***

Bu kentten birisi çıkıp cesaretini toplayarak sesini yükselterek dese ki, "Ne istiyorsunuz Adana'dan yoksa 31 Mart yerel seçimlerin rövanşını böyle mi alıyorsunuz"? dese haksız sayılmaz, bilhassa övgü alır.

***

Öyle görünüyor ki, Adana makus talihini yenemeyerek 87 yıldır hizmet veren havalimanını tamamen kaybetti. Adana Havalimanı tarihe gömdüler. Bir daha açılıp açılmayacağı belirsiz. Olası bir iktidar değişiminde belki bir daha gündeme getirilebilinir.

***

Sözün kısası: Adana havalimanını kaybetti, başkent Ankara da önünüzdeki genel seçimlerde büyük olasılıkla Akdeniz'in incisi Adana'yı kaybedecektir.


Düzgün COŞKUN

5.08.2024 15:52:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI