ADANA HAVALİMANI TOROSLAR'IN YAMACINA MI KURULMUŞTU!?

Siyasi emeller uğruna Adana "kurban" edilecek bir şehir değil, olmamalı. Ülkeyi yöneten siyasal iktidarın bu kentte karşı sorumlulukları vardır. "Ben öyle istiyorum" demek merkezi yönetime yakışmaz. Adana'ya da yazık olur.

 

Siyasi emeller uğruna Adana "kurban" edilecek bir şehir değil, olmamalı. Ülkeyi yöneten siyasal iktidarın bu kentte karşı sorumlulukları vardır. "Ben öyle istiyorum" demek merkezi yönetime yakışmaz. Adana'ya da yazık olur. 

***

Çukurova'nın incisi,dünyanın en bereketli toprakları üzerinde kurulu Adana karanlığa sürüklenemez, sürüklenmemeli.

***

Adana, siyasi iktidarın bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesini istiyor ve bekliyor. 87 yıl önce kenti aydınlatan havalimanının ışıkları kapatılırsa, Adana karanlığa gömülür. Nitekim iktidar partisi ve küçük ortağı da oy bağlamında zarar görebilir. Söz konusu siyasi partilere bugüne kadar oy vermiş seçmen, önümüzdeki dönemde sandığa giderken bir kez değil, iki kez düşünmek zorunda kalabilir.

***

İdeolojik sebepler Doğu; Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgeleri arasında "köprü" işlevi gören başta ulaşım, iç ticaret, turistik seyahat ve diğer alanlarda ekonominin itici gücü olan Adana'nın gerilemesini hızlandırır. Bu da yokluk, yoksulluk, işsizlik, istihdamsızlık demektir. Yatırım iklimi büyük ölçüde durma noktasına gelir. Zaten varolun bu sorunlar daha da derinleşebilir, tarıma dayalı sanayi kentinin çöküşünü beraberinden getirir. 

***

Bu anlayış, komşu bir kenti uluslararası hava ulaşımına açarak, ekonomisini kalkındırırken, 1956 yılından bu yana uluslararası yolcu taşımacılığı yapan diğer kenti göz göre iflasın eşiğine sürükleyecek anlamına da gelir. Bu kent toplumunda derin kırılmalara yol açabilir.

***

İki komşu kenti üretimde, ihracatta, turizm alanında, eğitimde, sağlıkta, hizmet sektöründe, imalatta, lojistik alanda ve ulaşımda yarıştırmak dururken, bir havalimanını kapatarak diğerini açmak, ülkenin kalkınmasında beklenen ivmeyi sağlayamaz!

***

Yılda yaklaşık 5 milyon yolcuya hizmet veren uluslararası Adana Havalimanı'nı kapatacaksın, yıllık 9 milyon yolcu garantili Uluslararası Çukurova Havalimanı'nı hizmete açacaksınız. Yılsonunda yolcu taşımada verilen rakam tutmazsa ki Türkiye'de bunun örnekleri yaşanıyor. Hiç ya da çok az yolcunun kullandığı hava alanları Hazine'nin sırtında kambur iken yenisine ne gerek vardi diye sormak gerekir. 

***

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı söz konusu alanda yaptığı incelemelerde " Uluslararası Çukurova Havalimanı dünyanın en bereketli toprağına sahip" ifadesini kullanmıştır. 

***

-Pes vallahi! 

***

Sormazlar mı adama; peki Adana Havalimanı Çukurova'nın zengin topları üzerinde değil, Torosların yamacına mı kurulmuştu, hem de bundan 87 yıl önce…

 


Düzgün COŞKUN

31.07.2024 17:16:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI