ADANA İÇİN “DAHA GEÇ” OLMASIN!

Yaşananlara umarsız/ sessiz kalmak “hep” yenilerini getiriyor! Başta “sizi” ilgilendirmezmiş gibi anlatılan, “her koyunu kendi bacağından asıyoruz” mantığıyla ilerleyen süreç,

Yaşananlara umarsız/ sessiz kalmak “hep” yenilerini getiriyor! Başta “sizi” ilgilendirmezmiş gibi anlatılan, “her koyunu kendi bacağından asıyoruz” mantığıyla ilerleyen süreç, bir gün/ bir bakıyorsunuz yanı başınızda/ kapı eşiğinizde “yaşamınızı” daraltmak için çaba harcanıyor! 

Adana’dan bir zamanlar TRT Çukurova Radyosu’nun gidişine, sonradan Meteoroloji Müdürlüğü’nün ardından TCDD’nin işlevinin daraltılmasına “hep” duyarsızdı/ umursamazdı Adana’nın odaları, borsaları, sivil toplum kuruluşları… Bugün yaşanan, iki gün sonra “tüm uçuşlara” kapatılacak olan Şakirpaşa Havalimanı için “tepki” gösterenler “diğerlerine” de göstermişler; “sıra sana da gelecek” uyarını yapmışlardı! 

***

“İktidarın” tüm sözcüleri sessizliği/ biati seçtiler! Üstelik “Şakirpaşa kapatılmasın” diyenleri “yalancılıkla, algı yapmakla” suçladılar!  Yanı başında yaşanan sorunlara “sessiz/ tepkisiz” kalmak hiçbir zaman “o topluma” yarar sağlamadığı gibi, yaşamı daha da zorlaştıracak etmenlerin “tohumunu ekmek” anlamına geliyordu! “İktidara” yakın “bir avuç” katman daha iyi” koşullarda yaşayacaklardı, daha çok “emeği” sömüreceklerdi, daha çok rant elde edeceklerdi, daha çok “kendileri için” yalancı cennetler kuracaklardı, daha çok tarım alanlarını bozacaklardı, daha çok verimli toprakları sanayiye açacaklardı, daha çok “sorgulayanların” üzerinde baskı kuracaklardı!

TRT Radyocu, Adana için tarihsel önemi olan bir kuruluştu, meteoroloji/ özellikle verimli toprakları bulunan bölge için çok büyük önem taşıyordu, TCDD’nin komşu illerle oluşturduğu “bağ” bölgenin lojistik değerini ortaya koyuyordu! Tüm bunlar, ya da “başka” sessizce Adana’dan koparılan değerlerin, salt orada çalışanları ilgilendireceği, salt “o alanı” etkileyeceği öngörülmüş olmalı ki; ne TRT’nin, ne Meteoroloji’nin, ne de TCDD’nin Adana’da işlevsizleştirilmesi üzerinde durulmadı! Bugün için TRT’nin/ Meteoroloji’nin, gelecekte TCDD’nin işlevsizliğinin anlamını düşünürken, ya da bir/İki alt kuşak sorduğunda ne yanıt verecekler merak edeceğim!

***

İki gün sonrası için “arama motorundan/ uçak bileti” aramaya “Şakirpaşa Havalimanı” yazdığınızda “aradığınız kriterlere uygun uçuş bulunamadı” açıklamasını gördüğünüzde kafanızda bir şeyler “dank” diyecek/ demeli biliyorum! Kendiniz, çocuklarınız, yakınlarınız, sevdikleriniz için artık “uçuşlar” daha zor/ daha sorunlu olacak! Gideceğiniz yer için bir saat öncesinden “evden” çıkıyorsanız artık iki saat öncesinden çıkacaksınız, trafikte on dakika zaman harcama yerine bir saatten fazla zaman harcayacaksınız, beklerken büfeden aldığınız suya on lira öderken artık elli/ yüz lira ödemek zorunda kalacaksınız! Sessizlin, umursamazlığın, iletişim kuramamanın sonucu buralara gelinmesinin “bir gün/ mutlaka” sorusu önlerine gelecek!

Dün, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un açıkladığı, DSİ ile Sulama Birliği’nin üreticilere “güzlük ekimi yapmayın, sulama suyu verilmeyecek” uyarısı, yıllardır süren bir başka sessizliğin/ umursamazlığın ürünü! Bölgemizi bırakın, tüm dünyada “gıda” sorumu yaşanırken, çalışmaların “gıdayı” etkilememesi yönünde olması/ “ivedilik” verilmesi tartışılırken, “bizde”; bir yandan verimli topraklara havalimanları yapılarak “doymazlara” kazanç kapısı oluşturuluyor, bir yandan da yıllardır savsakladıkları “su kullanımı” nedeniyle verimli topraklara “ekim yapılmaması” isteniyor! Bu sessizliğin/ umursamazlığın Adana için “daha nelere” gebe olduğunu düşünsenize! Ama “daha geç” olmadan! 

 


Oktay EROL

9.08.2024 12:56:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI