ADANA'DAKİ DERSİMLİLER YARIN "BÜYÜK AİLE" FOTOĞRAFINDA BULUŞUYOR

Sanata, kültüre, eğitime, edebiyata, sosyal yaşama, birliktelik, dayanışma ve doğaya önem veren Dersim coğrafyasının inci kenti Tunceli, özellikle ekonomik gelişme açısından hak ettiği noktada olmadığı dünyaca biliniyor.

Gelmiş geçmiş siyasal iktidarlar, Tunceli'yi hep başkent Ankara'nın arka bahçesi gibi gördü. Çünkü Tuncelili muhalefet ruhu ile hareket ediyor. "Biat Kültürü"nün tohumlarını serpmek isteyen anlayışlara karşı mücadele ediyor. Dahası ; kafa tutuyor, haksızlığa hukuksuzluğa, ranta, doğayı katledenlere geçit vermiyor.

Dersim halkı "Ahbap-Çavuş" ilişkilerinden haz duymuyor. "Hatır-Gönül" iş yapanlara iyi gözle bakmıyor. Bilinçli yurttaş sorumluluğundan taviz vermiyor. Hizmet istiyor. Doğa'ya saygı istiyor. Doğal hayata müdahale edilmesini istemiyor. Huzur ve barış istiyor. İktidarlardan Türkiye'de okuma yazma oranı en yüksek il konumunda olan Tunceli'nin büyüyerek kalkınmasına ivme kazandıracak projeleri hayata geçirilmesini bekliyor. Tunceli'nin daha fazla arka planda tutulmasına tahammül edemiyor. Bu haksızlığın en kısa sürede ortadan kaldırılmasını arzu ediyor. 

Tunceli'nin Eğitim önceliği devam ediyor, ancak kent organize sanayi bölgesi yoksunu. Bacası tüten fabrikalardan yoksun. işsizlik had safhada.

Biraz önce ifade ettiğim gibi, Tunceli doğaya büyük önem veriyor. Nehirleri vadileri doğal parkları, endemik bitkileri canı gibi koruyor. Ekonomik ve ağır yaşam koşulları dolayısıyla Türkiye'nin dörtbir yanına adeta savrulan Dersim halkı, gittikleri kentlerde gelenek görenek, inanç ve kültürlerini güçlükle sürdürüyor. 

Adana bu kentlerden sadece birisidir. Adana'daki Dersimliler birlik ve dayanışmayı sağlamak bir arada olabilmek, sorunlarına çözüm bulmak adına 1989 yılında bu güzide kentte dernek çatısı altında toplandılar. Dernek, her türlü baskı ve dayatmalara rağmen 35 yıldır dimdik ayakta. Her geçen yıl daha da güçleniyor. 

Adana Dersimliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği bugün hemşerihleriyle kahvaltılı sohbet toplantısında biraraya geliyor. Dernek Başkanı ve Yönetim Kurulu'nun yaptığı çalışmalar gözden geçiriliyor. Yeni plan ve programlar hakkında görüş ve istekler dile getiriliyor. Bir anlamda "Büyük Aile" fotoğrafı çekiliyor. Özlem gideriliyor. 

Yarın saat 10.00'da Selmanı Pak Kültür Merkez Merkezi'ndeki yeni yerinde Adana'daki Dersimliler dayanışma, birliktelik ve hoşgörünün ne kadar önem arz ettiğini bir kez daha dile getirecekler. Bu tür toplantıları Dersim ve Dersim halkı yararına anlamlı buluyorum.

Kahvaltılı Dayanışma toplantısında mevcut sorunların çözümü noktasında başkent Ankara'ya ciddi mesajların verilmesi bekleniyor.

Böyle bir organizasyonun düzenlenmesini gündeme getiren, gerçekleşmesine vesile olan, emeği geçen herkese içten teşekkürlerimi iletiyorum.

 


Düzgün COŞKUN

4.10.2024 18:37:00

YAZARLAR


SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON

TÜRKİYE’DE TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİNE DESTEK

ADANALI DAĞCILAR ZİRVE TANIMIYOR

“MANİA KRİTERLERİNİ KARŞILAMIYOR DEDİKLERİ ŞAKİRPAŞA’DA TEKNOFEST UÇAKLARI UÇUYOR”

ADANA’DAKİ TURNUVAYA 500 TENİSÇİ KATILIYOR

TBMM KÜRSÜSÜNE PAMUKLA ÇIKTI

YÜREĞİR BELEDİYESİ WHATSAPP İLETİŞİM HATTI KURULDU

BM’DEN ADANA BÜYÜKŞEHİR PERSONELİNE, ŞİDDETE KARŞI EĞİTİM

SOKAK HAYVANLARI İÇİN KULÜBELER HAZIRLADILAR

KARAİSALI BİBERİ TESCİLLENDİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EAIE2024 FUARINDA

BULUT: HARCAMALARDA SARAY’LA YARIŞIYOR

AYHAN BARUT'TAN KALICI YAZ SAATİ DAYATMASINA TEPKİ

TEKNOFEST’TE İLKLER RÜZGARI ADANA’DA ESİYOR

ÇSG YENİ SEZONU AÇTI

“YOKSULLUK GİDERİLMEDEN TOPLUM SAĞLIKLI OLMAZ”

KOZAY ‘DAN MUHTARLARA MESAJ