AHMET TANER KIŞLALI

Ölüm yıl dönümünde yazmak, aziz hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğilmek, unutulma ihtimali karşısında hatırlatma görevimi yerine getirmek istemiştim.

Ölüm yıl dönümünde yazmak, aziz hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğilmek, unutulma ihtimali karşısında hatırlatma görevimi yerine getirmek istemiştim. Ama “Kargaşistan’da” yaşamak kolay değil. Her gün bir olay, her gün bir başka kaos ve her gün kargaşa. Geciktim ama bugün Ahmet’i, yarın da Nilgün’ü hatırlatmaya çalışacağım. Özür dileyerek…

Ahmet Taner Kışlalı…Akademisyen, yazar, Kültür Bakanı, profesör. 25 yıl önce, 21 Ekim 1999’da evinin önünde bombalı saldırı sonucu hayatını yitirdi. 

İlk ve ortaokulu Kilis’te, liseyi İstanbul’da Kabataş Erkek Lisesi’nde okudu. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okurken Yeni Gün gazetesinde spor muhabirliği yaptı; 1962-63 yıllarında ise gazetenin yazı işleri müdürlüğü görevinde de bulundu.

Paris Üniversitesi’nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi dalında doktora yaptı. Burada tanıştığı Nicole ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı Altınay ve Dolunay oldu.

1971-1977 yılları arasında Yankı dergisinde yazdığı yazılarla Bülent Ecevit’in dikkatini çekti. 1977 yılında CHP’den İzmir milletvekili seçildi ve Kültür Bakanı oldu. Kültür Bakanlığınca Ulusal Kültür dergisini yayımlattı.

12 Eylül darbesi sonrasında, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde siyaset bilimi dersleri vermeye başladı.1988 yılında profesör oldu. Aynı zamanda, Cumhuriyet gazetesinde “Haftaya Bakış” başlığıyla köşe yazıları yazmaya başladı. 

1995 yılında Antalya yolunda birlikte geçirdikleri trafik kazasında eşini kaybetti. İki sene sonra, ikinci evliliğini Nilüfer Kışlalı’yla yaptı. Bu evlilikten üçüncü kızı Nilhan Nur dünyaya geldi.

Akit gazetesi, hakkında bir haber yapmış ve üzerine çarpı işareti konmuş fotoğrafını manşetten vermişti. 21 Ekim 1999 tarihinde saat 09.40’da Ankara’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Tabi ki faili bulunamadı. 

Sizce de fail meçhul mü? Hatırlayın…Hangi gazete danıştay üyelerinin resimlerinin üzerine çarpı işareti koymuştu da, Alpaslan Aslan danıştayı basmıştı…

Bakın, Kışlalı sanki bugünleri görmüş gibi neler söylemiş:

• Dinin özü iyilik yapmak, kötülükten kaçınmaktır.

• Kemalizm, geçmişin bekçiliği değil, geleceğin öncülüğüdür.

• Bildiğimiz gericiliğin adı, artık yeni ilericilik olmuştu. 

• Türkiye’nin demokrasiyle yönetilen ve çağı yakalama şansına sahip tek Müslüman ülke oluşunda, laiklik ilkesini benimsemiş oluşunun rolü inkar edilemez.

• Eğer Türkiye’de bir din devleti kurmak istiyorsanız, Mustafa Kemal’e saldırmanız elbette ki tutarlıdır. Eğer Türkiye’nin bir bölgesini ayırıp, ırkçı bir devlet kurmak peşindeyseniz, Mustafa Kemal’e saldırmanın elbette tutarlı bir yanı vardır. O zaman belki dikkatleri üzerinize çekersiniz ama asla inandırıcı olamazsınız.

HADİ BAKALIM CUMHURİYETİN MİRASÇILARI. HİÇ OLMAZSA ŞU SÖZÜ HATIRLAYIN:

  • KEMALİZM, GEÇMİŞİN BEKÇİLİĞİ DEĞİL GELECEĞİN ÖNCÜLÜĞÜDÜR.

 

  • GELECEĞİN ÖNCÜLÜĞÜNDEN VAZGEÇTİK, GEÇMİŞİN BEKÇİLİĞİNİ LAYIKIYLA YAPABİLİYOR MUYUZ?

 


İfral TURGUT

23.10.2024 21:46:00

YAZARLAR


İŞKAD’IN BAŞKANI SÜHEYLA GERGİN

ADANA MHP’DEN DEVLET BAHÇELİ AÇIKLAMASI

TESCİLLİ ADANA KEBABI USTALIK EĞİTİMİ’

PAMUK EKİM ALANI I YÜZDE 16,7 ORANINDA AZALARAK 4,77 MİLYON DEKARA GERİLEDİ

İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

HASTALARA “İLAÇ YOK” DEMEK İSTEMİYORUZ

SANATEVİ'NDE MUSTAFA EMRE ETKİNLİĞİ

“YOL ARKADAŞIMIZ MUHTARLARLA BÜYÜK İŞLER YAPTIK”

“BAHANELERİMİZ YERİNE HAYALLERİMİZ OLMALI"

KURTUL ÇAKIN ÇGC’YE BAŞKAN ADAYI

“ADANA İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ ”

EYLÜL AYINDA 212 BİN 451 ADET TAŞITIN TRAFİĞE KAYDI YAPILDI

3 AYDA 16 MİLYON 148 BİN KİŞİ SEYAHATE ÇIKTI

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

YENİDOĞAN ÇETESİNİN YAPTIĞI İNSANLIKLA BAĞDAŞMAZ

YÜREĞİR’DE MEME KANSERİ FARKINDALIK SEMİNERİ

ZORLUDEMİR: SANATIN HER YÖNÜ İNSANLARI MUTLU ETMEKTİR