Bir ailenin,bir kişinin veya bir şirketin nasıl ki bir avukat ihtiyacı oluyor, hukukla ilgili sorunlarını ona danışarak, vekalet vererek çözüyor, parasal işlerde bir muhasebe uzmanı veya mali müşavir yol gösteriyorsa, “Aile Sağlığı Danışmanı”da ailenin tüm bireylerinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tüm sorunları konusunda danışmanlık, yol gösterici ve yardımcı olabilir. Bu nasıl olacak diye sorup cevabını vermeye çalışalım.Başta bu işi yapacak hekimin insan sağlığı ile ilgili her konuda bilgi birikimi ve deneyimi olması gerekir.Aileyi oluşturan, yaşlı, genç, çocuk, bebek, anne, baba ile ilgili ne tür sorunların olabileceği ve nasıl çözülebileceği konularında ve bunları etkileyen çevresel faktörlerle ilgili yeterli donanıma sahip olması gerekir. Bunlara ilave olarak aile danışmanlığı ile ilgili teknikleri de bilmesi iletişim kurma ve görüşme konularında daha başarılı ve faydalı olmasını kolaylaştırır. Zaten bu kursa katılıp sertifika alma ve daha sonra bu sahada özelde veya kamuda çalışma hakkı sağlıkla ilgili olanlarla P.D.R (Psikolojik Danışma Rehberi) mezunlarına verilmiştir.
Bütün bu bilgi, beceri ve deneyim nerede, nasıl kimlere yarar?
Bir aile kimlerden oluşur? Anne, baba, ikişer büyük anne, büyük baba ve çocuklar. Geniş ailelerde amca, hala, teyze, dayı gibi yakınlarda dahil olur. Başta bu geniş ailenin birbirleriyle kültürel, sosyal ve maddi konuları içeren ilişkiler sonucunda çeşitli boyutlarda sorunlar çıkabilir. Kişiler arası çözülemeyen sorunlar bir aile danışmanı yardımıyla çözüleblir.
Anne ve babanın çocuk bakımı, beslenmesi, terbiyesi ve eğitimi konularında yeterli bilgileri olsa bile bir bilene danışmalarında yarar var.Çünkü anne ve babalar ve özellikle büyük anne, büyük babalar duygusal davranış gösterdiklerinden çocukların da bundan olumsuz etkilenmeleri mümkündür. Bu konularda yardımcı olacak kişi, hekim veya sağlık eğitimi almış danışmanlardır. Sonradan “bizim kızımız veya oğlumuz hiper aktif, hiç yemek yemiyor, çok kıvır zıvır yiyor, çok kilolu, internetin başından kalkmıyor, bir şey isteyip verilmediği zaman kıyameti koparıyor, ders çalışmıyor, arkadaşlarıyla hiç bir şey paylaşmıyor, içine kapanık bizimle bir şey paylaşmıyor, cep telefonunu elinden bırakmıyor sürekli mesajlaşıyor” ve buna benzer şikayetlerin olmaması veya asgari düzeyde olması için aile danışmanından yararlanmak gerekir.
Özellikle sosyal, ekonomik, psikolojik ve cinsellik konularında en çok etkileşimin olduğu kişiler çiftlerdir. Bunların aralarında oluşan sorunlar çözülemediği veya kendileri çözemediği için çoğunlukla boşanmayla sonlanır. Belli aralıklarla bir danışmandan yardım alınabilse birçok sorun ortaklaşa çözülür ve boşanmalar önlenmiş olur.
Avrupa ve gelişmiş ülkelerde çok gelişmiş olan bu “Danışmanlık” kurumu bizim gibi az gelişmiş ülkelerde henüz çok bilinen ve gelişen bir yapı değil. Biz az okuyan ama çok bilen bir milletiz.