“AKIL TUTULMASI” YAŞAMAK…

“Akıl tutulması” yaşar durumdayız! Sokakta, çarşıda, pazarda, markette karşımıza çıkanları ya da tanık olduğumuz olayların ardından “iktidarın” üstüne bastırarak ülkeyi “nereden/ nereye” getirdiklerini allandıra/ ballandıra anlatmaları “akıl tutulmasının” baş nedeni!

Gerçekten neye “sevinmeliyiz”? Yıl ikibinden ikibinyirmidörde gelmiş ona mı, her gün biraz daha küçülen ekmeğe mi, sokaklardaki can pazarına mı, insanların birbirine olan güvenlerinin her geçen gün azalmasına mı, kadına/ çocuğa/ sokak hayvanlarına şiddete mi, nüfusun büyük katmanını oluşturan dargelirli/ emekli/ asgari ücretli yurttaşların alım güçlerinin azalmasına mı, eğimin varsıl aile çocuklarına özgü bir olanak olmasına mı, “iktidarın” bozduğu tarımsal alanlara kurduğu sanayiye mi? Neye sevinmemiz gerekiyor; birçoklarının üzerinden geçmeden bedel ödettirildiği yola, köprüye, tünele, havalimanına mı? Akıl tutulması olgular bunlar?

***

Yurttaşın yaşamını “yaşanılır” kılan ne yükselen betondan yapılar, ne pahalı lambaların yanıp/ söndüğü bulvarlar, ne cam vitrinlerin gerisinde sergilenen/ yurttaşların dokunamadığı ürünler; önemli olan, insanın gördüğünü/ beğendiğini/ gereksindiğini kolaylaştıran alım gücüdür! Bunlar var mı? İnsanlar pazardan çilek, üzüm, kiraz alabiliyor mu; yoksa fiyatını sorup uzaklaşıyor mu?

Yurttaş gereksindiklerini “edinmekte” zorluk çekiyor/ alamıyorsa; bunun sevinilecek, kutlanacak bir yanı da yok demektir! Bu neyin büyümesi, bu neyin yirmiiki yıllık “iktidar” savunması anlaşılır gibi değil! Şöyle düşünüyorum: eğer “iktidar” yaptıklarıyla yurttaşları sevindirecek “doruğa” yükselttiyse, çarşıda/ pazarda insanlar neden “açız, işimizi döndüremiyoruz, ekemiyoruz, üretmekte zorlanıyoruz” diye çığlık atıyor? En önemlisi, onca yıllık “iktidar” neden yeni “ekonomik paketler” açıklıyor, neden çalışanlardan kırpıp patronları rahatlatıyor, neden emekliye/ asgari ücretliye devletin kurumu Tüik’in açıkladığı “yoksulluk sınırına” yakın aylık vermiyor da, “açlık sınırının” altında ezilmesini izliyor? Bunlar yaşanırken, görmemezlik/ anlamamazlık “akıl tutulması” değil de nedir? 

***

Aynı ülkenin sınırları içinde yaşıyoruz, aynı “acıları” yaşayacak olaylara tanık oluyoruz ancak “başka” düşünmeyi başarabiliyoruz; aklı zorlayan olgular bunlar! Bu ülke öyle “kolay” kazanılmamıştır! Sırtında cepheye mermi taşıyan kadınların, aylarca çocuklarını yüzünü göremeyen babaların “yurt sevgisinin” ortaya koyduğu çabayla kazanılmıştır! 

“Sığınmacı” adı altında ülkenin sınırlarından “ellerini/ kollarını sallayarak” girmelerini sağlayıp, şimdi de “kalıcı” olmasına nasıl izleyici/ sessiz kalınıyor, “haklı” gerekçeler bulunabiliyor anlamak zor! “İktidar” konu olduğu her ortamda “kırk milyar dolar harcadık, bir kadar daha da harcarız” derken, bu yurdun yurttaşının yaşadığı “açlığın” her geçen gün büyümesine neden olurken bir de…

***

Ülkenin “nereye” gittiğini görmek için, yurttaşların gözlerine bakın! Yolda yürümesine, emeklilerin parkta arkadaşlarıyla oturmasına, üreticinin hasat sonu yaşadıklarına, emekçinin “ay ortasında” yaşadıklarına bakın! Pazara, markete bakın! Fotoğraf nasıl görülüyor; hoş mu?

Marketlerin ayda birkaç kez değiştirdiği “ürün etiketlerini” görüp de, “iyi yaşıyoruz” diyen kaç kişi çıkar ki? Saysanız bir avuç! Onlar için ne yaşanan zamların, ne ekmeğin küçülmesinin, ne dargelirlinin yaşadığı çıkmazın, ne de büyüyen “açlığın” hiç önemi yok! Ama bilmedikleri, göremedikleri, anlayamadıkları “şey”, tükettikleri ürünü “kimin” ürettiğini düşünme gereği duymamaları! Benzerini Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılırken “suskun” kalıp bir de alkış tutanlarda gördük! Akıl tutulması… 

 


Oktay EROL

14.08.2024 18:23:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI