ANKARA'YA KENDİNİ HATIRLATAN KENT: ADANA!

"Bu nasıl başlık, Adana her dönemde kendini hatırlatmayı bilmiştir" deyip beni eleştirenler, hatta sert bir üslupla kınayarak tepki gösterenleri peşinen saygı, anlayış ve sabırla karşılıyorum.

 

"Bu nasıl başlık, Adana her dönemde kendini hatırlatmayı bilmiştir" deyip beni eleştirenler, hatta sert bir üslupla kınayarak tepki gösterenleri peşinen saygı, anlayış ve sabırla karşılıyorum.

***

Okuyucu, doğal olarak eleştiri hakkını kullanırken, tahammül sınırlarını zorlamıyorsa bana da o hakka saygı göstermek düşer.

***

Başlık değerli okuyucularıma çarpıcı, ilginç ve dikkat çekici gelmeyebilir. Bu başlığın ne ifade ettiğini ilk bakışta anlam veremeyenler de çıkabilir. Bu bağlamda başlığı biraz açmak gerekir.

***

Şöyle ki: 22 yıldır Türkiye'yi tek başına yöneten, istedigi düzenlemeleri Meclis'teki sayısal çoğunluğuna dayanarak yasallaştıran Ak Parti iktidarı, Adana'ya hep "şaşı gözle" bakmayı yegledi.

***

Ak Parti 31 Mart 2024 yerel seçimlerde Adana'da sadece Büyükşehir'i değil, merkez dahil 15 ilçeyi kaybetti. Bu Ak Parti, dolayısıyla "Cumhur İttifakı" cephesinde büyük hüsrana yol açtı.

***

Bu sonucun yarattığı şoku özellikle Ak Parti uzun süre üzerinden atamadı. Genel merkez ve teşkilatlar bu sonucun getirdiği "neden" ve "niçin" leri kendi içlerinde hala tartışıyor.

***

Neden böyle bir sonucun elde edildiğini anlamaya, sokaklara çıkıp halkı dinlemeye ve yeniden kucaklaşmaya çabalıyor. Bu noktadan hareketle bazi projeleri onaylayarak barışık bir süreci başlatmanın ince hesaplarını yapıyor.

- Çukurova'nın incisi unutulacak şehir değil ki-

Ak Parti İktidarı özellikle son yıllarda kamu yatırımları bağlamında Adana'ya akan muslukları birer birer kapattı. Yatirim olmayınca kentte istihdamda alarm çanları çaldı, işsizlik sosyal boyutlara ulaştı.

***

İş dünyası yatırım iklimi bağlamında önünü göremeyince sorunlar her gecen gün giderek katmerleşti. Adana kaliteli uretim, yüksek teknoloji ve ihracatta değil, işsizlikte başı çeken konumuna geriledi.

***

Adana bu ağır sorunları yaşarken, ekonomiye yön veren iş dünyası, kent dinamikleri, Odalar, sivil toplum kuruluşları hatta yerel yöneticiler gıkını bile çıkarmayarak sessiz kalmayı tercih etti. Neden tepkisiz kaldıkları da anlaşılır gibi değil!

***

31 Mart yerel seçimlerin üzerinden 3,5 ay geçtikten sonra kimsenin beklemedigi bir süreçte kapanan musluklar yeniden açılmaya başlandı.

***

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın "Adana Ana Konteyner Limanı" nın tahsisine onay verdiği, Parti Sözcüsü Sayın Ömer Çelik, sosyal medya hesabından "müjde" olarak duyurdu.

***

Ardından,Tarım ve Orman Bakanlığınca nihayet yatırım programına alınan Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapısının 12 Ağustos 2024 tarihinde ihaleye çıkarılacağı açıklandı.

***

Adana kısa sürede iki büyük proje ile yeniden moral depolamaya çalıştığı rahatlıkla söylenebilir tabii ki "karabasan" gibi kent semalarını karartan Adana Havalimanı'nın kapatılacağına dair söylemler dundemi meşgul etmezse.

Adana bu konuda moralı bozulmasın, başı ağrımasın istiyor.

***

Sormak gerek:

-Onay verilen sözkonusu iki proje bugüne kadar neden bekletildi?

-Niçin daha önce gereken ödenek ayrılmadı?

- Hayati önem taşıyan ve Adana'nın gelecegine yön verebilecek nitelikteki projelerin ödenek tahsisi ve yapim çalışmaları neden zamana bırakıldı?

***

Tüm bu sorular sanırım 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Ak Parti yetkililerinin kafasını karıştırdı. Çareyi Adana'yı hatirlamakta buldular.

Eğer Adana halkı yerel seçimlerde Ak Parti'ye kendini hatırlatmamış olsaydı kentin kaderini değiştirecegi beklenen sözkonusu projelere onay verilebilecek miydi?

***

Bu sorunun yanıtını Adana ve Adana halkı 31 Mart’ta vererek kendini hem Ankara'ya hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtmış oldu kanımca.


Düzgün COŞKUN

29.07.2024 18:19:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI