ATATÜRK VE KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ

ATATÜRK VE KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ










Anıtkabir’e her gidişimde mutlaka ziyaret ederim. Aksi takdirde, kendimi Anıtkabir’e gitmemiş sayarım.





Müze, Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu'nun altında 3.000 metrekarelik sütunlu bir alanı kaplar. Büyük Taarruz'un 80. yıl dönümü nedeniyle, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakanı Bülent Ecevit tarafından açılmıştır. 





Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi dört bölümden oluşur:  





Birinci bölümde  Atatürk'ün şahsi eşyaları,  balmumundan heykeli ve köpeği Foks'un doldurularak saklanan bedenidir.





İkinci ve üçüncü bölümlerdeki panoramalar, Çanakkale Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşanan olaylar canlandırır. Panoramaların önünde maketlerle bir savaş alanı düzenleniş ve üç boyutlu bir etki sağlanmıştır.





Çanakkale Savaşı panoraması önünde bu savaşta kullanılan mermiler, silahlar, toplar, yanmış tekerlekler ve kağnılar sergilenmektedir. Senaryosunu Turgut Özakman'ın yazdığı 40 metre uzunluğundaki panoromalara Muammer Sun'ın bestelediği müzikler, top sesleri, gemi düdükleri, kılıç şakırtıları, at nalları ve 'Allah Allah' nidaları gibi savaş efektleri eşlik eder.





İkinci ve üçüncü bölümün ortasında Kurtuluş Savaşı'na katılan komutanların portreleri ve Kurtuluş Savaşı'nı gösteren büyük boy tablolar sergilenir. Bu çalışmalar, Moskova'daki bir stüdyoda Rus sanatçılar tarafından yapılmıştır.





Dördüncü bölüm, panorama bölümünü çevreleyen koridordaki 18 tonozda yer alan tematik sergi alanlarından oluşur. Tonoz müzesinde Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışından ölümüne kadar yaşanan olaylar 3.000 kadar fotoğrafla anlatılır. Her tonozda bir devrim anlatılmaktadır.





Tonoz müzelerinin bulunduğu galeri boyunca Kara Fatma'dan Şahin Bey'e kadar asker ve sivil 20 kahramanın büstü ve öz geçmişi sergilenir.





Müzenin dördüncü bölümünün yer aldığı alan, Atatürk mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu'nu ayakta tutan sütunlu salon ile Anıtkabir'in temel duvarları arasında kalan bölümdür. 





Müzenin çıkışında Atatürk'ün doğduğu evin, ilk meclis binasının, Kara Harp Okulu'nun maketleri, Çanakkale Savaşları'ndan bir kesiti anlatan büyük bir tablo ve çeşitli Atatürk fotoğrafları yer alır.





Müzede dünyada benzeri bulunmayan üç panorama sergilenmektedir: 6x40 metre büyüklüğündeki Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları, 7x30 metre büyüklüğündeki Sakarya Meydan Savaşı ve 7x30 metre büyüklüğündeki Büyük Taarruz panoramalarıdır. Bu panoramalar ve müzedeki dev tablolar 12 Rus ressam tarafından yapılmıştır.





BİLİYORUM ANLATAMADIM. BİLİYORUM ANLATILAMAZ. AMA






  • GİTTİĞİNİZDE GÖRÜN, İŞTE O ZAMAN SAVAŞIN DEHŞETİNİ VE BİZE BIRAKILAN MİRASIN NASIL KAZANILDIĞINI DAHA İYİ ANLAYACAKSINIZ.



İfral TURGUT

2.11.2023 23:53:45

YAZARLAR


KIVANÇ: OVP EKONOMİ VE İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ HEDEFLER İÇERİYOR

MİGREN HASTALIĞI TÜRKİYE'DE EN ÇOK 50 YAŞ ALTI ERİŞKİNLERDE GÖRÜLÜYOR

TEKİN: SEYHAN MUTFAK PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

“VAHŞİCE YAPILAN AĞAÇ KATLİAMINI ŞİDDETLE KINIYORUZ”

SEYHAN DEVLET HASTANESİNE KADIN BAŞHEKİM

İNŞAAT SEKTÖRÜ İŞ KAZALARININ EN SIK YAŞANDIĞI ALAN

AYDAR: BEŞ AYDA BÜYÜK PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK

GAZETECİLERE TEHDİTLERE KINAMA

KASAP, KEBAP VE LOKANTA İŞLETMELERİ BİLGİLENDİRİLDİ

“BEN KÜBA”, 60. YILINA ÖZEL GÖSTERİMLE ADANA ALTIN KOZA’DA

ALTIN KOZA FESTİVALİNDE ''SEVGİ KORTEJİ'' YAPILMAYACAK

"PAMUKTA HASAT SÜRERKEN ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ"

MHP’DE BAŞKANLAR GÖREVE BAŞLADI

YERFISTIĞINDA HASAT BAŞLADI

ADANA SANAYİ SİTESİNDE YANGIN

4 MAÇTA 1 PUANA RAZI OLDU

ADANASPOR’DA BAMBA İÇİN SAYGI DURUŞU