ATATÜRK YANILMIŞTI

Atatürk Büyük II. Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa ile son bir görüşme yaptıktan sonra, Taarruzun Ağustos ayının son günlerinde yapılması kararlaştırıldı. Yakup Şevki Paşa’nın düşüncelerinden de yaralanmıştı. “Bu ordunun komutanı benim, ben. Her şeye ben karar veririm,” demedi.

Kurtuluş Savaşı’nın son dönemeçleriydi. Nihai zaferin kazanılması için bütün planlar hazırdı. Atatürk Büyük II. Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa ile son bir görüşme yaptıktan sonra, Taarruzun Ağustos ayının son günlerinde yapılması kararlaştırıldı. Yakup Şevki Paşa’nın düşüncelerinden de yaralanmıştı. “Bu ordunun komutanı benim, ben. Her şeye ben karar veririm,” demedi.

Büyük Taarruz’un başarıya ulaşması için gizliliğin ne kadar önemli olduğunu biliyordu. Harekatta görevlendirilecek tüm birliklerin bir araya gelmesi ama bunun düşman kuvvetleri tarafından fark edilmemesi gerekiyordu. Savaş öyle ortaya çıkıp, “Eyyy,” diye gürledikten sonra, “Bir gece ansızın gelebilirim,” diye davul zurnayla ilan edilmezdi. Zaten düşman istihbaratı her adımını takip ediyordu.

23 Temmuz 1922 günü gizlice Ankara’dan ayrıldı. Kuvvet Komutanlarıyla son bir toplantı yapması o toplantının da gizlenmesi gerekiyordu.   

O dönemde Osmanlı Devleti’nin özellikle liman kentlerinde yayılmaya başlayan futbol, orduda da çok popülerdi. Askerler, kendi aralarında maçlar düzenliyorlardı. Atatürk  durumu avantaja çevirmek için, 28 Temmuz 1922’de Akşehir’de bir futbol maçı düzenledi. Maçı bizzat kendisi de izleyecekti. İlgili birliklerin komutanlarını da çağırdı. Askere moral vermek lazımdı.

Böylece tüm kuvvet komutanları Akşehir’e toplandılar. Haber özellikle düşman kuvvetlerine de sızdırıldı. Düşman komutanlar artık iyice emindi: Türklerin saldırmaya niyetleri yoktu. Askerleri bir arada tutmak için futbolla falan oyalıyorlardı.

Herkesi inandıracak bir de görüntü verdiler. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa, İsmet Paşa, Yakup Şevki Paşa, Nurettin Paşa, Fahrettin Paşa maç seyrediyorlardı. Oysa bunlar, Büyük Taarruz’un kilit isimleriydi.

Maç sonrası bir de yemek yendi. Daha doğrusu herkes öyle zannetti. Aslında, Büyük Taarruz planlarının tartışıldığı gizli bir toplantıydı o. Temel stratejiler orada görüşülüp, kararlaştırılmıştı.  

Ve Büyük Taarruz 26 Ağustos sabahı başladı. Yunan kuvvetleri şaşkındı. En şaşkınları da General Yeoryos Hacıanestis idi. Çünkü o Atatürk’ü karargahta zannediyordu. Oysa Atatürk cephede ordularının başındaydı.

Şaşkın generalin kafasına taarruz planlarının herkesin futbol eğlencesi zannettiği o gün yapıldığı dank etti ama geçmiş ola.

Atatürk iyi ki, “9 Eylülde öğle namazını Kordon’da kılacağız,” dememişti.

ÇÜNKÜ ORDU ACELE DAVRANIP İZMİR’E BİR GÜN ÖNCE GİRMİŞTİ.

  • KUTLU OLSUN.

İfral TURGUT

30.08.2024 23:14:00

YAZARLAR


AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

DİJİTAL LİRA TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR!

SONBAHARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ELİNİZDE…

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

HAYAT KURTARAN BURUNLAR ANKARA’DA EĞİTİLİYOR

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU

'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR