ATİLLA ONUK'U UĞURLARKEN ...

Beşiktaş'taki evinde yaşlılık ve akciğer enfeksiyonuna bağlı nedenle dün yaşamını yitiren Anadolu Ajansı’nın eski Genel Müdürü Atilla Onuk yarın törenle ebediyete uğurlanıyor.

 

Beşiktaş'taki evinde yaşlılık ve akciğer enfeksiyonuna bağlı nedenle dün yaşamını yitiren Anadolu Ajansı’nın eski Genel Müdürü Atilla Onuk yarın törenle ebediyete uğurlanıyor. 

***

1975 yılında Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladığımda, Genel Müdürlük koltuğunda bu efsane isim oturuyordu. Merhum Turgay Üçöz Genel Müdür Yardımcısıydı. (Sonraki yıllarda Genel müdür oldu).

Bu duayen hukukçu ve gazetecinin kurum çalışanlarına bakış açısı farklıydı. Çalışkan, başarılı personellere "babacan" yaklaşımıyla biliniyordu. 

- Başbakan öksürse haber değeri taşır-

Efsane isim Atilla Onuk'tan bir anekdot. Yıl 1977 Temmuz'un 21'i. Adalet Partisi Genel Başkanı Sayın Süleyman Demirel Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile ikinci Milliyetçi Cephe Hükümeti'ni kurdu. Parlamento'da güven oyu aldıktan kısa süre sonra Başbakan olarak gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Adana'da Başbakan Demirel’i Genel Müdür Atilla Onuk izliyordu. 

***

Başbakan Kuruköprü Meydanı'nda halka hitap ettikten sonra Genel Müdür Onuk Şube Müdürü Fuat Yazgan Arıkan ile birlikte merkez PTT binasının yanındaki Nevresoğlu Ishanının 6. Katındaki AA Şubesi'nde personelle kısa bir görüşme yaptı. Şube Müdürü Fuat Yazgan Arıkan'a dönerek, "Fuat, Sayın Başbakan öksürse haber değeri taşır. Konuşmasının tamamını verecegiz" dedi. Zaten haberi de Genel Müdür Sayın Onuk redakte etti. 

***

Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Sendikası ile Anadolu Ajansı arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca TGS, grev kararı aldı. Grev yazısının ajansta asılması gerekiyordu. İşyeri Temsilcisi olarak durumu aktardım ama reddetti. Fuat Yazgan Arıkan "Yazı falan asılmayacak. Herkes işinin başına dönsün. Bir daha da böyle bir kelime duymak istemem" karşılığını verdi. 

***

Yasa gereği grev yazısını asmak zorundaydık. Dönemin TGS Adana Temsilcisi Nihat Geven, Genel Müdür Onuk'u telefonla arayarak durumu izah etti. Kısa süre sonra Genel Müdür Atilla Onuk Fuat Yazgan Arıkan'ı arayarak yazının asılmasına müdahale edilmemesini istedi.

***

Düşünebiliyor musunuz AA Genel Müdürü Sayın Onuk aynı zamanda işveren. Fuat Yazgan Arıkan işveren vekili. Ama Genel Müdür, çalışanın sendikal hak ve hukukunu da koruyan bir anlayış sahibiydi.

***

Duayen ismi "beyaz atlara" binerek bu dünyadan göçüp gitti. Atilla Onuk'un cenazesi, yarın Bebek Camii'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Kandilli Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

***

Atilla Onuk aynı zamanda bir ekoldü. Üzgünüm. Güle..güle Sayın Onuk. Ruhunuz şad mekanınız cennet olsun. Toprak teninizi incitmesin. Medya dünyasının başı sağ olsun.

 


Düzgün COŞKUN

14.09.2024 12:03:00

YAZARLAR


DÜNYA ÇOCUKLARI ADANA’DA BULUŞACAK

TUNCAY DAĞLI’NIN YENİ KİTABI; “SIRILSIKLAM HAYAT”

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

“İSŞİZ VATANDAŞA YASAL TAKİP BAŞLATMAK VİCDANSIZLIK”

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÇORBA

ALTIN KOZA TÜRKİYE’NİN MARKASIDIR

1,5 ADANA DERECEYE GİRDİ

AV TURİZMİ İHALELERİNİN İPTALİNİ İSTEDİ

YANGINDAN ETKİLENENLERE PSİKO-SOSYAL DESTEK

HALKÇI BAŞKAN HALKIN ARASINDA

CANNES’DAN BERLİN’E, 2024’ÜN ÖDÜLLÜ FİLMLERİ ADANA ALTIN KOZA’DA

TEKİN: SORUNLARI VE İHTİYAÇLARI YERİNDE TESPİT EDİYORUZ

ADANASPOR’DA HEDEF İLK 7

ÇOCUKLARDA ÇENE PROBLEMİNE DİKKAT…

YALBUZDAĞ: SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET ARTIYOR

4 BİN 555 ADET SAHTE PARFÜME EL KONDU

“İŞ CİNAYETLERİNDE SORUMLULAR YARGILANMIYOR”