BALCALI'SIZ ÜNİVERSİTE SESİNİ DÜNYAYA DUYURAMAZ

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Hamit Emrah Beriş'in, basın mensuplarına karşı şeffaf bir yönetim anlayışı sergileyeceklerini açıklamasını memnuniyet verici bir gelişme olarak nitelendirmek gerekir.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Hamit Emrah Beriş'in, basın mensuplarına karşı şeffaf bir yönetim anlayışı sergileyeceklerini açıklamasını memnuniyet verici bir gelişme olarak nitelendirmek gerekir. 

***

Kaldı ki, üniversite yönetiminin medyaya karşı şeffaf olması, haber alma özgürlüğü açısından da önem arz ediyor. Üniversitede yapılan bilimsel araştırma çalışmalarının kamuoyuna aktarmasında özellikle yerel medyanın rolü küçümsenemez.

***

Rektör Beriş, gerek bilim insanları ve fakülteleri, gerek kampüs büyüklüğü ve doğal güzelliği gerekse eğitim, barınma ve yaşam koşulları bakımından Çukurova Üniversitesi’nin tam bir cazibe merkezi olduğunu söylüyor. Ancak Bölgenin en köklü sağlık kuruluşu olan Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi hakkında tek bir kelime etmemesi veya bir tümce kurmaması oldukça dikkat çekici, biokadar düşündürücü!

***

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar görerek 21 Şubat’ta boşaltıldı. Hastanede pekçok bölüm Yüreğir Devlet Hastanesi'ne taşındı Hastalar da buraya nakledildi. 

***

Gerek akademisyenler, gerek uzman ve araştırma görevlileri, intörn doktorlar fiziki koşulların yetersizliği nedeniyle başarılı bir performans sergileyemedi. Ağır ameliyatlar ya ertelendi ya da zamanında yapılamadı.Balcalı Hastanesi bu bağlamda ciddi manada kan kaybetti. 

***

Aradan 19 ay geçmesine rağmen Balcalı Hastanesi Onkoloji ve Hematoloji bölümleri dışında kalan servis ve poliklinikler hala atıl durumda. Bin 400 yatak kapasiteli hastanenin ne zaman tam kapasite ile faaliyete geçerek eski konumuna gelecegi ise belirsiz.

***

Rektör Sayın Beriş Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerini makamında ağırlarken, "Adana’daki tüm basın mensuplarına karşı şeffaf bir yönetim anlayışı sergileyeceklerini" dile getirirken gönül arzu ederdi ki; Balcalı Hastanesi'nin akıbeti konusunda da kamuoyunun yüreğini ferahlatacak bir ya da iki tümce konuşma yapsaydı. Belki o zaman kafalarda uluşan kaygı ve soru işaretlerini de gidermiş olacaktı. 

***

Rektör konuşmasında üniversitenin cazibe merkezi olduğunu, öğrencilerin barınma ihtiyacı diye bir sorun yaşanmadığını aktarıyor. Kamuoyunu 19 aydır meşgul eden Balcalı Hastanesi için tek tümce kurmaması, beraberinde yeni soru işaretlerini de getirerek var olan kuşkuları daha da artırıyor. 

***

Rektör Beriş'in Özel Kalem Müdürü Meral Kara Delen ile Başdanışmanı Metin Özkan’ın bundan sonra basınla daha yakın temas halinde olacaklarını dile getirmesi de olumlu bir gelişme olduğunun altını çizmek gerekir. 

***

Geçmişte günde 3, 500-4.000 poliklinik hizmeti veren hastanenin döner sermaye açısından da ciddi sıkıntı yaşadığı biliniyor. Hastanenin eski parlak günlerine ne zaman gelebileceği de merak ediliyor. 

***

Nitekim, Balcalı Hastanesi sadece Bölge illerine değil aynı zamanda Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bolgesi'ne de sağlık hizmeti veriyor. Yine yılda 75-80 bin ameliyat gerçekleştiriliyor. Bu hizmetlerden yılda 18-20 milyon insan yararlanıyor.

***

Rektör Prof Dr. Beriş, üniversitede peyzaj anlamında büyük değişiklikler yaparak öğrencilere daha sosyal alanlar açacaklarını ifade ederken, Balcalı Hastanesi'nin tam teşekküllü olarak yeniden hizmete acacaklarını neden soylemedi merak konusu!

***

Rektör Sayın Beriş, Adana'nın her kesimden insanın her bölgeden öğrencinin gelip rahatlıkla eğitim görebileceği bir kent olduğunun altını çiziyor. Diğer bir ifadeyle Adana'dan övgüyle bahsediyor. 

***

Demem o ki, aynı övgüyü keşke Balcalı Hastanesi için de dile getirseydi. 

***

Çukurova Üniversitesi'nde 2 bin 297 akademik personel,11 bin 778'i ön lisans, 30 bin 941'i lisans ve 5 bin 454'ü ise lisansüstü olmak üzere 48 bin 173 öğrenci eğitim ve öğretim görüyor. 

***

19 fakülte 2 yuksekokul, 11 meslek yüksek okulu, 1 devlet Konservatuarı 4 enstitü ve 38 araştırma uygulama merkezi bulunan Türkiye'nin saygın üniversitelerinden birisi olan Çukurova Üniversitesi Balcalı konusunda daha fazla sessiz kalamaz, kalmamalı. 

***

Akla şöyle bir soru da gelebilir: ÇGC Yönetimi Rektör Prof. Dr. Beriş'e Balcalı Hastanesi'nin ne zaman tam kapasite ve tüm bölümleriyle kendi binasında hizmet verecegini neden sormadı?

***

Şahsi fikrimi sorarsanız; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Rektöre" Hayırlı Olsun" ziyaretinde bulundu. Soru soran meslektaşım çıkabilirdi, ama nezaket gereği Rektör Prof. Dr. Beriş'e Balcalı ve Üniversite ile ilgili başka konularda soru yöneltmenin uygun olmayacağını düşünmüş olabilir. Zannederim Yönetim Kurulunun taktiri bu yönde olmuştur.

***

Balcalı Hastanesi şu veya bu nedenle gözden çıkarılamaz. Üniversite Balcalı'sız olamaz. Uluslararası Tıp Literatüründe sesini dünyaya duyuramaz.

***

Bu nedenle ısrarla derim ki, Sayın Beriş Balcalı Hastanesi için ne düşündüğünü en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşın ki kafalar daha fazla karışmasın.

 


Düzgün COŞKUN

13.09.2024 18:26:00

YAZARLAR


DÜNYA ÇOCUKLARI ADANA’DA BULUŞACAK

TUNCAY DAĞLI’NIN YENİ KİTABI; “SIRILSIKLAM HAYAT”

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

“İSŞİZ VATANDAŞA YASAL TAKİP BAŞLATMAK VİCDANSIZLIK”

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÇORBA

ALTIN KOZA TÜRKİYE’NİN MARKASIDIR

1,5 ADANA DERECEYE GİRDİ

AV TURİZMİ İHALELERİNİN İPTALİNİ İSTEDİ

YANGINDAN ETKİLENENLERE PSİKO-SOSYAL DESTEK

HALKÇI BAŞKAN HALKIN ARASINDA

CANNES’DAN BERLİN’E, 2024’ÜN ÖDÜLLÜ FİLMLERİ ADANA ALTIN KOZA’DA

TEKİN: SORUNLARI VE İHTİYAÇLARI YERİNDE TESPİT EDİYORUZ

ADANASPOR’DA HEDEF İLK 7

ÇOCUKLARDA ÇENE PROBLEMİNE DİKKAT…

YALBUZDAĞ: SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET ARTIYOR

4 BİN 555 ADET SAHTE PARFÜME EL KONDU

“İŞ CİNAYETLERİNDE SORUMLULAR YARGILANMIYOR”