BAŞYAZAR

Baş yazı, gazete, ya da dergi gibi süreli yayınlarda, kuruluşun genel politikasını yansıtan, genel yayın müdürü veya en kıdemli yazar tarafından yazılan yazılara atfen verilen unvan. Başyazılar bazen imzasız yayınlanır, fakat kimin yazdığı bilinir.

Başyazılar gazetelerin birinci sayfasında yer alır, biz merakla önce o yazıyı okur, günün en önemli olaylarından haberdar olurduk. Yazı eğer uzun sürecekse, “Devamı falan sayfada” denir, biz de o yazıyı okumadan başka yazılara geçmezdik. Çünkü o yazılar mutlaka doğru ve güvenilir haber ve yorumlar verirdi.

Son dönemde, Türk basınında başyazar olarak politik dengeleri gözeten ve her kesimce saygın bulunan bir başyazar Abdi İpekçi idi. Milliyet'te uzun yıllar başyazarlık yaptı. Yazıları daima akla, bilime, bilgiye dayanırdı. Taraflıydı elbette. Dengeleri koruma uğruna, her tarafa yaranmak için eyyamcılık yapmazdı. Laiklik, cumhuriyet ve Atatürk kırmızı çizgileriydi. Yazdıkları birilerine battığı için bir suikast sonucu öldürüldü.

Son neslin bir diğer başyazarı ise Oktay Ekşi idi. Beğenmeyenleri de olabilir ama hep mutedil yazılar yazar, açık oturumlarda söze başlamadan önce bir kaç cümleyle ortamı yumuşatır, biz de “Bu adamlar ne diyecek,” diye dikkatle izlerdik. Hürriyet gazetesinde 2011 yılına kadar yazdı.

Bir gün canına tak etti, sabrı taştı ve o çelebi adam, bir cümleye, alışılmış üslubunun dışında “Bunlar para için…” diye başladı. Sadece bir cümleydi. Tek bir cümle. O gün, o gece öyle bir telefon trafiği başladı ki, Amiral Gemisi yıllarca dümen tutup gemiye yön veren kaptanını güverteden aşağı attı.

Aslında şimdi her gün yüzlercesini duyduğumuz hakaretamiz sözlerin yanında hiç de ağır değildi ama doğruydu. Zaman kendisini haklı çıkardı. Şimdi ne dersek suç işlemiş oluruz, onu bile bilmiyoruz. Baksanıza, sokak röportajında sadece doğru bildiğini söyleyen Dilruba hapis.

Hürriyet’i okumaya 1958’de 15 kuruşken başladım. Aralıksız okudum. Rahmi Turan da kovulunca, ben de kendimi kovdum.

Galiba Hürriyetin kaptan köşkünde şimdi Ahmet Hakan oturuyormuş. Pöh…

FAHRETTİN KERİM GÖKAY’IN “İŞTE PAŞAM İSTANBUL,” DEDİĞİ GİBİ,

• İŞTE DOSTLAR, BASINIMIZ.


İfral TURGUT

17.08.2024 18:03:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI