BEN YA DA MAYMUN ÇİÇEĞİ…

Önce genizde başlayan bir yanma, sırt ağrılarım, arkasından burunda hafif bir tıkanma, bir de kel/ kör öksürük…

Önce genizde başlayan bir yanma, sırt ağrılarım, arkasından burunda hafif bir tıkanma, bir de kel/ kör öksürük… Covid19 sürecinde böyle bir rahatsızlığım olsa hem “covid19 olgusu rastlandı” derler, hem “beş gün boyunca karantinaya” alınmam gerektiğini söylerler, hem de evin içinde bulunan eşimden/ çocuklarımdan uzak durmam istenirdi! Özellikle de gün içinde sıkça ararlar, nasıl olduğumu sorarlar… Öyle de olmuştu! Hem bu denli ilgilenmelerine şaşırmış hem de bu denli “her anımı” izlemelerini o zaman da garipsemiş, “iyi” olduğumu, gribin “bir üst düzey” olgularını yaşadığımı, kekik çayı, paça suyu içerek iyileştiğimi söylemiştim! 

Covid19’la, yaşanan/ toplumda kurulan baskıyı kimse unutmadı. Nasıl unutulsun ki, demeden maymun çiçeği denilen başka bir olgu DSÖ’nün çabalarıyla önümüze getirildi!  Maymun çiçeği, sık görülmeyen bir virüs, olarak tanıtıldı! 1950’lerde Orta Afrika’da ortaya çıkmış. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa olduğu, ancak maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif seyrettiği, bulaşma olasılığı daha düşüklüğü de... Virüs genellikle Batı Afrika ülkeleri yakınındaki tropik yağmur ormanlarında görülürmüş. Belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kaşıntılı kabartı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik bulunurmuş… Sayılanlarından birçoğunu “grip” olgusu yaşayanlar bilir!

***

Afrika’da 1950’lerde görülmüş, bulaşma olasılığı düşük… Ülkemizin salgın çığırtkanları öyle demiyor! Özellikle “salgın” sürecinin en çok konuşan/ konuşulan adı Mehmet Seyhan’ın “Türkiye’de mutlaka maymun çiçeği virüsü vardır ya da yolcularda mevcut. Maymun çiçeği, Covid-19’dan daha ölümcül” sözleri, birçoklarına korku serpmeye yetti! Bakalım toplumda ne denli etkili olacak göreceğiz!

Maymun çiçeği için çeşitli önlemler öneriliyor:Dokunum/ hijyen: Maymun çiçeği virüsü, yakın dokunum yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle enfekte kişilerle doğrudan dokunmayı sınırlamak önemlidir. Elleri sık sık yıkamak, hijyen kurallarına uymak da...Yalıtılma: Maymun çiçeği tanısı konulan kişilerin yalıtılması gerekir. Covid19’da olduğu gibi. Bağışıklık: Vücudun bağışıklık sistemini artırıcı beslenme yolunu seçmek salt maymun çiçeği konusunda değil, birçok enfeksiyonda yararlı sonuçlar elde edilmesine yardımcı oluyor. İzlenme: birçok solunum yolları enfeksiyonlarında olduğu gibi maymun çiçeği semptomlarında da ateş, baş ağrısı, kaşıntılı kabartı, sırt ağrısı, halsizlik görülüyor.

***

Şimdi en çok karşılaşılan sorulardan biri de, maymun çiçeğinin covid19 ile “bulaşı” benzerlikleri var mı? Adana’nın yaman sıcağında terlemediğin an olmasın, gece birkaç kez terli giysini değiştirmek zorunda kal; şu an benim olduğum gibi gripsin! Ama iki gün yemene/ içmene bakarsan, gününün içine birkaç kupa kekik çayı sığdırırsan, bir de yanında ballı zencefili unutmazsan üç günde ayaktasın! Bunlar savsaklandığı gibi terler/ giysiyi üzerinde kurutursan hiç de hoş olmayan sonuca gidilir!

İnsanlar ille de korku/ yıldırma alanına çekilecek, covd19 süreci yalanları yeniden yaşatılmak istenecek ya; istedikleri kadar gerekçe uydursunlar Covid19’a benzetemeyecekler! Boş durmayanlar var ama, Covid19 ile maymun çiçeği arasındaki benzerlikleri sıralanmışlar, şöyle:Maymun çiçeği, insanlar arasında yakın dokunumya da cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir.COVID-19 ise solunum yoluyla bulaşır, öksürük ya da hapşırık sırasında yayılan damlacıklarla bulaşır.Maymun çiçeği belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kaşıntılı kabartı, sırt ağrısı, halsizlik bulunur.COVID-19’un belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, tat ya da koku yitimi bulunur.Maymun çiçeği genellikle daha hafif seyreder, ölüm oranı düşüktür.COVID-19, bazı insanlar için ciddi seyredebilir, ölümcül olabilir.

Halkımız eve girdiğinde yemeden/ yatmadan önce elini/ yüzünü yıkamayı bilir; temizliğe dikkat eder! Geçim düzeyi bağışıklık sistemini artıracak besin alamsına izin verse sorunların birçoğu aşılır! Maymun çiçeği korkusundan önce emekli, asgari ücretli, dargelirli “nasıl besleniyor” önce onu sorgulayıp çözüm arayın! Güneş “balçıkla” sıvanmıyor; biliyorsunuz?

 

 


Oktay EROL

28.08.2024 17:43:00

YAZARLAR


TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU

'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR