BİR EĞİTİM SAVAŞÇICSI: İSMAİL HAKKI TONGUÇ VE YÜCELLİ YILLAR  (2)

(Tonguç deyince, bu konularla az buçuk ilgilenen herkesin aklına, Türk Milli Eğitiminin iki dev insanı ve yarattıkları efsanevi “Köy Enstitüleri” gelir. Bu yazı dizisinde Köy Enstitülerinden bahsetmeyeceğim

(Tonguç deyince, bu konularla az buçuk ilgilenen herkesin aklına, Türk Milli Eğitiminin iki dev insanı ve yarattıkları efsanevi “Köy Enstitüleri” gelir. Bu yazı dizisinde Köy Enstitülerinden bahsetmeyeceğim. Dizinin dünkü dünkü bölümünde Tonguç’un çocukluk, gençlik ve eğitim çağını özetlemiştim. Bugünkü ve yarınki bölümlerde ise onun böyle bir göreve neden seçildiği konusundaki sorular bir parça cevaplanmış olacak. Saygılar.)

Dünden devam:

1927 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Yapı Komisyonu Üyeliği sırasında başta Gazi Eğitim Enstitüsü olmak üzere birçok okulun yapılmasına katkı sağladı. 

1927 yılında Sivas ve Ankara’da ilköğretim müfettişleri için   kurs, Ankara’da uluslararası ders araç gereçleri sergisini açtı. 

 1931 yılında, Alman eğitimci Kerschensteiner’in “Öğretmenin Ruhu ve Öğretmen Yetiştirme Meselesi” adlı kitabını çevirdi. 

1932 yılında, “Resim El-İşleri ve Sanat Eğitimi” adlı kitabını yayımladı. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümünü kurdu. Burada görev yapacak öğretmenlerin Almanya’da öğrenim görmelerini sağladı. 

Cumhuriyetin 10’uncu Yılı Kutlama Komisyonu üyeliğine seçildi. Ankara’da açık hava sergileri açtı. İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nde eğitim sergisi düzenledi. Köy Enstitülerinin ilkelerinin ipuçlarının yer aldığı “ İş ve Meslek Terbiyesi” adlı kitabı yayınladı.

1934 yılında, Reşat Şemsettin Sirer ile birlikte hazırladıkları “Almanya Maarifi” adlı kitabını yayımladı. 

Gazi Eğitim Enstitüsü’nde müdür yardımcılığı yaparken, Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan tarafından İlköğretim Genel Müdürlüğü görevine getirildi.

Saffet Arıkan’a sunduğu “İlköğretim ve Eğitim Meselesi” başlıklı 35 sayfalık rapor ile ileriye dönük çalışmaların ana ilkelerini belirlemiş, bir anlamda Köy Enstitülerinin temel ilkelerini ortaya koymuştu.  

Atatürk’ün orduda çavuş ve onbaşı olarak görev yapanlardan küçük köyler için eğitmen yetiştirilmesi önerisini bir süre araştırdıktan sonra  Eskişehir Mahmudiye’de 84 öğrenciye “İlk Eğitmen Kursunu” açtı ve başarılı olanları köylerde staj yapmaya gönderdi.

1937 yılında eğitime başlayacak olan “Köy Eğitmenleri Yasası’nı” çıkarttı. Köy Enstitülerinin kurulmasını sağlayacak   raporu Milli Eğitim Bakanlığına  sundu. Bu raporun ışığında İzmir-Kızılçullu ve Eskişehir-Çiftelerde köy enstitülerinin proto tipi olan Köy Öğretmen Okullarını açtı.    

1938 yılında, Bulgaristan, Macaristan ve Almanya’ya giderek bu ülkelerdeki ilköğretim kurumlarını inceledi. Aynı yıl “Köyde Eğitim” adlı kitabını yayınladı. “Köy Eğitmen Kursları” ve “Öğretmen Okullarının İdaresi” yasalarını çıkarttı. “Canlandırılacak Köy” adlı kitabının ilk baskısını yapıldı. 

 Hasan Âli Yücel Millî Eğitim Bakanı olunca vekâleten yürüttüğü İlköğretim Genel Müdürlüğü görevine asaleten atandı.

İsmet İnönü tarafından, köy enstitülerinin sayısını 60’a çıkarması ve birkaç yıl içinde 200.000 tarımcı yetiştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmakla görevlendirildi. O da beş yılda 200.000 tarımcı yetiştirilmesini öngören bir raporu İnönü’ye   sundu. 

1944-1945 yılları arasında köylerde teknik ve mesleki eğitim sağlayacak 258 Köy Bölge Okulu açtı. Aynı yıl “İlköğretim Kavram Kitabı”nı yayınladı.

(YARIN İNÖNÜLÜ YILLAR)


İfral TURGUT

9.08.2024 20:11:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI