BİR EĞİTİM SAVAŞÇISI: İSMAİL HAKKI TONGUÇ VE… (1)

Bir yandan erken seçime hazırlanıyor, bir yandan da seçimin sonuçları olumsuz olur diye, yarım kalmış işlerimizi bitirmeye çalışıyoruz

 

Bir yandan erken seçime hazırlanıyor, bir yandan da seçimin sonuçları olumsuz olur diye, yarım kalmış işlerimizi bitirmeye çalışıyoruz. Bir yandan eş başkanlık görevimizi yerine getirmeye çalışıyor, bir yandan da görevlendirdiğimiz maşaların saçmalıklarına tahammül ediyoruz. Bir yandan erken seçim takvimi belli olduğunda ev zencilerinin irtibatlarını kesmek için iletişim ağlarının engellenmesi üzerinde provalar yapıyor, bir yandan da kendi iletişim ağlarımızı nasıl aktif tutarız diye çareler arıyoruz. Ama ille de ne pahasına olursa olsun, gitmeden önce, Türkiye’yi ortaçağ karanlığına nasıl gömeriz diye telaşlanıyoruz.

Her fırsatta,”Bizden önce mağarada yaşıyordunuz,” dedikten sonra, “Gençler eski Türkiye’yi dedelerinizse sorun,” diyorlar. Benim dedem yok, babam da yok. Ben kendim dedeyim. Eski Türkiye’yi ben anlatayım. 

Bunun için de, herkesin bildiği bir Eğitim savaşçısının, bilinmeyen, duyulmamış olma ihtimali olan yönlerini, vatanı, milleti için neler yaptığını özetlemeye çalışacağım. Özet diyorum ama bu yine de dört bölümlük sıkıcı bir yazı dizisi olacak. Biliyorum ki, az okunacak ama yazının dördüncü bölümünde taşı gediğine koymaya çalışacağız.

Şimdiden sabırlar, saygılar ve teşekkürler.

İsmail Hakkı Tonguç Bulgaristan’ın Silistre kentinde  doğdu. Temel eğitimine köyündeki ilkokulda aldıktan sonra, Silistre Rüşdiyesi’ne kaydoldu. Rüşdiye eğitimi onun hayatında önemli izler bıraktı çünkü okulun özgür düşünceli bir öğretmenler kadrosu ve muhteşem bir kütüphanesi vardı.

Rüşdiyeyi bitirince, 5 yıl boyunca bir üst öğretim kurumuna gidemedi, o da köyde değişik işlerde çalıştı ve tarlalarda babasına yardım etti. 

1914 yılında Darülmuallimin eğitimi için İstanbul’a geldi. Burada geçirdiği sıkıntılı günlerden dolayı Maarif Nazırı Şükrü Bey tarafından Kastamonu Öğretmen okuluna parasız yatılı olarak gönderildi. Ama buradaki eğitimi yetersiz gören Tonguç, tekrar İstanbul Darülmuallimin’e döndü. Burada da, Fransızcanın yanında kendi gayretiyle Almancayı da öğrendi.

İttihat ve Terakki Hükümeti bazı öğrencileri Almanya’ya, pedagoji alanında bir mesleki kursa gönderiyordu. Almanca bilmesi  sayesinde giden öğrencilerden biri oldu. Aldığı pedagoji eğitiminin yanında, Batı medeniyetini de yakından tanıma fırsatını yakalamıştı. 

1919 yılında yurda dönünce, Eskişehir Öğretmen Okulu’na Resim İşleri ve Beden eğitimi öğretmeni olarak atandı. Eskişehir Yunan işgaline uğrayınca Ankara’ya döndü.

1921 yılında, tekrar Almanya’ya gönderildi ve Güzel Sanatlar Akademisi Beden Eğitimi Enstitüsü’nde okudu. Eğitimini tamamlayınca  Konya Öğretmen Okulu’nda çalışmaya başladı. Daha sonra Ankara Öğretmen Okulu’nda öğretmenlik ve yöneticilik, kısa bir süre de Adana Öğretmen Okulu’nda öğretmenlik yaptı. 

1925 yılında değişik ülkelerin mesleki eğitim kurumlarında incelemeler yapmak üzere Avrupa’ya gönderildi. Altı ay boyunca Fransa, İngiltere ve Almanya’daki meslek okullarını inceledi. Özellikle Almanya’daki Kır Eğitim Yurtları ilgisini çekti. Leipzig Öğretmen Okulunda, “İş Eğitim Seminerlerine” katıldı.   

Yurda dönünce, Ankara Öğretmen Okulu Resim-El İşleri ve Beden Eğitimi Öğretmenliğine atandı. Kırsal bölgelerde eğitim yeniliklerini değerlendirdiği “Avrupa Meslek Mekteplerine Dair” başlıklı raporu Maarif Vekâleti mecmuasında yayımlandı.

1926 yılında Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati tarafından  “MEB Ders Araçları ve Gereçleri Müze Müdürlüğü” görevine atandı. Böylece merkezde görevli bir yönetici oldu ve ilköğretim müfettişleri ve öğretmenleri için “İş İlkesine Dayanan Öğretim” kursunu düzenledi. Yabancı uzmanlarla birlikte ders verdi. Böylece gelecekte Köy Enstitülerinin temel ilkesi olacak,“İş İçin, İş İçinde, İşle Eğitim” anlayışını geliştirdi.

(YARIN HASAN ALİ YÜCELLİ YILLAR)

 


İfral TURGUT

8.08.2024 18:25:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI