BİR ÖNCEKİ YILIN MUHASEBESİNİ YAPMAKTA FAYDA VAR

Yeni Yıla Dilekten çok Plan ve Program Yaparak ve Dünün Eksiklerini Giderek Girmek!

Arkadaşlar merhaba, bugün 2024 yılının son günü. Hepimiz çok heyecanlıyız.  Bir yıla sığdırdığımız mini bir yaşamda kendimiz dahi sevdiklerimizin doğum günleri ve diğer önemli günler, yaşanan olumlu olumsuz geçen zaman içince yıl daha yaşlanmış olmanın verdiği ruh hali ile bir yılı devirmiş olduk. Geçen yıla bay, yeni yıla hoş geldin diyerek 12 ay, 4 mevsim, 265 gün birlikte sabah akşam, akşamı sabah edeceğiz.  Bugün ve yarın, her ne kadar rutin günler gibi görünse de insan için bir dönemin sonunu ve yenisinin başlangıcını temsil eder. Takvim, zamanı planlamak ve doğanın döngüsüne uygun bir iş düzeni oluşturmak için önemli bir araçtır. Başlangıç ve bitiş noktalarını belirlemek, hedefler koymak için bu tür günler kıymetlidir.

İnsan olarak hem fizyolojik hem de ruhsal açıdan doğanın enerjilerinden etkileniyoruz. Mevsimlerin döngüsü, güneş ışınlarının üzerimize düşüşü, yaşamımıza olumlu ya da olumsuz etkilerde bulunuyor. Bu etkilerin sonucunda yaşam, kendi doğal döngüsü içinde devam ediyor. Bizler ise, okuyarak, çabalayarak edindiğimiz bilgilerle hayatımızı planlıyor ve yönlendiriyoruz. Bu bağlamda, yeni yıl, bir durup düşünme ve yeniden başlama fırsatı sunar.

Biz 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan geceyi yeni yılın başlangıcı olarak kutlarız. Başka toplumlar farklı zamanlarda yeni yıla girer. Her biri kültürün yaşam deneyimi içinde edindiği kültürleri kendi içinde anlamlı ve saygıdeğerdir.

Bu temel çerçevede, bugün, geçen 365 günün bir muhasebesini yapma zamanıdır. Öncelikle kendime, sonra çalıştığım bölüm, fakülte, üniversite gibi kurumsal bağlamlara ve nihayetinde, yurttaşların ödediği vergilerle geçimimi sağlayan ülkeme hesap vermem gerekiyor. Bu hesap verme süreci, birçok ülkede yasal bir zorunluluk iken, bizde çoğunlukla bireylerin gönüllü sorumluluğuna bağlıdır.

Bu muhasebe, yaptıklarımızı ve yapamadıklarımızı gözler önüne serecek, aynı zamanda öğretici olacaktır. Elbette yarın, gelecek ay ve yıl için yapılması gereken işler de bizi bekliyor. Bu yüzden bugün, geriye yaslanıp kendimizi samimiyetle sorgulamak, iç muhasebemizi yapmak zorundayız. Arada bir geriye doğru dönüp yapılanların analiz etmeli ve yapamadıklarımız için neden yapamadıklarımız sorgulamalı ve dersler çıkarmalıyız.  

Geleceği Dilemek Yetmez, Çaba Göstermek Gerekir
Yeni yılın son günlerinde, muhasebe yapmak neredeyse kaçınılmaz hale gelir. “Yıl bitti, hala yapacaklarım bitmedi” dediğimiz çok olur. Bugünü, geleceği planlamaya ayırmakta büyük fayda var.

Üstün Dökmen ’in son kitabında (Boyutsallık: Bilimsel Farkındalık, 2024) bu bağlamda, yeni yıla sadece dilekler dileyerek değil, somut adımlar atarak hazırlanmanın önemi vurgulanıyor. Kitap, kuru kuruya istemek yerine, isteklerimizin gerçekleşmesi için plan yapmamız, program oluşturmamız ve harekete geçmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

Örneğin, yeni yılda sınavı kazanmak, sağlıklı olmak veya çok para kazanmak gibi dilekler güzeldir. Söylemek yerine ben bu isteğin yerine gelmesi için ne yapmalıyım hangi plan hangi girişim hangi çabayı vermem gerekiyor-u yapmam gerekiyor. Ancak bunların gerçekleşmesi için ne yapmamız gerektiğini kendimize soralım. Hangi planı uygulamalıyım, hangi çabayı göstermeliyim? Sayın Dökmen, bu süreçte boyutsal düşünmeyi, yani olasılıkları değerlendirerek gerçekçi ve bilimsel bir yaklaşım benimsemeyi öneriyor. Yoksa her hemen hepimiz dilek diliyoruz. Çaba göstermediğimiz için sonuç yine aynı.

Yılın son günü gelecek günün güzel günü olsun. Yeni yılda yapabileceğimiz makul planlara dayalı beklentilerimizi akıl-mantık süzgecinden geçirerek, planlayarak ve çalışarak geleceği hayal kırklığına uğramdan yamak isteriz.

Bugün, yeni yıla bilinç ve bilgiyle, mutluluk ve esenlikle girmek için bir fırsat olsun.

Dünyanın yaşam döngüsünün bir önceki yılın aynı gün döngüsü anının kendimize, dostlarımıza çıkarsız, beklentisiz, sevgi ve saygı ile girilmesini isterim.

31 Aralık 2024, Adana

İbrahim Ortaş, iortas@cu.edu.tr

 


İbrahim ORTAŞ

8.01.2025 15:30:00

YAZARLAR


YÜRTEĞİR’DE KIYMADA KANATLI ETİ ÇIKTI

ÇGC KUPASI MY CATHERİNE’NİN

DAĞCILIK FEDERASYONU’NA TEPKİ!

ÇUKUROVA’NIN POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

YILIN İLK KİTAP FUARI, ADANA’DA AÇILIYOR!

“HEKİMLERİ, HASTALARI MAĞDUR EDEN SİSTEMDEN VAZGEÇİLMELİ”

ADANA’YA 5 OCAK KURTULUŞ VE ÖZGÜRLÜK PARKI

SEYHAN BELEDİYESİNDEN SPOR ETKİNLİĞİ

OFİS HAYATI, KAS VE İSKELET SİSTEMİNDE ÇEŞİTLİ SORUNLARA NEDEN OLABİLİYOR!

CAMİLİ HÖYÜĞÜ ŞEHİTLİĞİ YENİDEN ZİYARETE AÇILDI.

ÇUKUROVA’DA OFF-ROAD FESTİVALİ

“KURTULUŞUN VE CUMHURİYET’İN HARCINDA VARIZ!”

GÜNÜN FOTOĞRAFI

DOKTOR VE SAĞLIK EMEKÇİLERİ ADANA’DA İŞ BIRAKTI

YÜREĞİR’DE TEMİZLİK

ADANA’DAN 3 MİLYAR 45 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

“EN İYİ KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİĞİ” ÖDÜLÜ