BİR TÜRKÜDÜR BENİM MEMLEKETİM

Yıl 1922...Denizli’nin Yarengöme’sin de, yani bugünkü Tavas’ında… Memet Ağa, ya da Memet Efe… Balkan Savaşı Gazisi… Yanında patlamış bir bomba ve bir şarapnel parçası alıp götürmüş Memet’in bir bacağını.

Yıl 1922...Denizli’nin Yarengöme’sin de, yani bugünkü Tavas’ında… Memet Ağa, ya da Memet Efe… Balkan Savaşı Gazisi… Yanında patlamış bir bomba ve bir şarapnel parçası alıp götürmüş Memet’in bir bacağını.

Dönmüş köyüne. Dertli mi, dertli. Kahroluyor. Yok, hayır… Bacağından dolayı değilYörük Ali'ler, Demirci Efeler düşmanla çatışırken, Mehmet Efe “Ben bir işe yaramıyorum, bu bana yakışır mı,”'' diye kahrediyor kendine. Sinmiyor içine hiçbir şey yapmadan durmak, “Ne olacak,” diye eli kolu bağlı çaresiz beklemek.

Kafasında kura kura, tasasından bir süre sonra da hastalanıyor. ''Üşüyorum,'' diyor da başka bir şey demiyor, Efe. Üşüyor da gerçekten Yaz sıcağında bile soba yakıyorlar odasında. Meşe odunuyla. Üzerine kat kat yorgan örtüyorlar ama efe yine de üşüyor, yine de donuyor.

Derken bir haber geliyor Memet Efe’ye. 19 Mayıs 1919’da, Samsun’da doğan güneş, (Bazı nankör aymazların dediği gibi Samsun’dan yola çıkan heyet değil.) bütün yurdu aydınlatmış, Memet Efe’yi hasta eden, kahreden, üşüten kahpe düşman İzmir’de denize dökülmüştür. Mehmet Efe gülümsüyor, gülüyor, üşümesi donması geçiyor, hayata dönüyor.

Mutludur Memet Efe; artık bir beklentisi kalmamıştır hayatta. Türkiye yeniden Türklerindir. Bir türkü yakılır Memet Ağa’ya…Yöresel ağzıyla veriyorum.

 

Zobalarında, guru da meşe yanıyor efem.

Yanıyor ya, Memet ağam da, üşümüş de donuyor

Boncuklu gelin ortalıkta dönüyor da dönüyor.

Aslanım da efeler vay vay…

 

Gar mı yağıpba, Yarengöme'nin dağına efem?

Memet ağam da, oturudavermiş efelerin de sağına.

Çıkam haden de şu dağların başına da başına.

Aslanım da efeler vay vay.

Samsun’da doğan güneşin ışığı hala ülkeyi aydınlatıyor. Tarih yeniden tekerrür edecek. Yeniden yazılacak. Burası; terlikle helikopter düşüren, atletiyle tankın egzozunu tıkayan meczupların değil, tek bacağıyla bir şey yapamadığı için kahrolan yürekli insanların ülkesidir.

KORKMAYIN, YENİ TEĞMENLER GELİYOR.

  • KIZLI, ERKEKLİ… ASLANLAR GİBİ.

 

  • MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİ ZATEN HER ZAMAN, HER AN HAZIR.

 


İfral TURGUT

20.11.2024 16:41:00

YAZARLAR


BASIN KONSEYİ 2025 BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜL TÖRENİ

ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI UZAK PAZARLARA ODAKLANDI

İREM KÜRKLÜ ADANA’NIN GURURU OLDU

ÇUKUROVA HAVAALANINDA AYRICALIKLI HİZMET

ÇUKUROVA HAVAALANI ADANA’DA MI?

FUARDA SATILAN SAĞLIKSIZ 480 KİLO GIDA İMHA EDİLDİ

10 ARAÇTAN 6’SI ARIZA KAYNAKLI YOLDA KALIYOR!

"GIDA EGEMENLİĞİ İÇİN RİSKTİR"

ADANA'DA EVLENECEK ÇİFTLERE YÜZDE 15 İNDİRİM

SEYHAN NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ YENİ YERİNDE HİZMET VERECEK!

Düzgün COŞKUN yazdı/ ADANA OSB BÜYÜMEDE GAZİANTEP'E KAFA TUTUYOR

ADANA ESOB’DEGELECEĞİN USTALARI YETİŞTİRİLİYOR

1 MAYIS KUTLU OLSUN

TGC BAŞKANLIĞINA VAHAP MUNYAR SEÇİLDİ

ÇAMUR KURUTMA TESİSİ 8 AY İÇİNDE DEVREYE GİRİYOR

KARATAŞ TARIMA DAYALI SU ÜRÜNLERİ VE SERA OSB DEĞERLENDİRİLDİ

ALTIN KOZA FESTİVALİ 22 EYLÜL’DE BAŞLIYOR