BİRİ YİYOR, BİNİ BAKIYOR!

İnsanlar yoksulluklarını, doymadıklarını, yaşayamadıklarını söyledikçe, üstelik bunu son günlerde düzenlenen mitinglerde haykırdıkça “iktidarın” hafifte olsa titrediğini/ olanları görmesini beklerdim!

İnsanlar yoksulluklarını, doymadıklarını, yaşayamadıklarını söyledikçe, üstelik bunu son günlerde düzenlenen mitinglerde haykırdıkça “iktidarın” hafifte olsa titrediğini/ olanları görmesini beklerdim! Adana’da sıkça kullanılan “Aladağ’dan serin” deyimine öylesine uyuyor ki; o denli serinler, o denli rahatlar! Gerçekten bazen “karar vericilerin” yaşananları bilmediklerini bile düşünüyorum! Bu denli umursamaz, bu denli yapılan “tüm yanlış” uygulamaların bedeli emekliden/ dargelirliden çıkarılamaz!

Ülkenin bir “avuç içi” kadar olan azınlığı için “her şey” güzel, bir de her açıklanan “politika faizinde” ya da “ekonomik büyümede” kendi payları yetmiyormuş gibi binlerce emekçinin paylarını da alıyorlar, üstelik hiçbir “daralmanın/ kemer sıkmanın/ yoksullaşmanın/ bütçe açığının” yükünü de yaşamadan! İstediklerinde bol sıfırlı ihaleler, sıkıştıklarında vergi bağışları da ödül olarak veriliyor; hak mı?

***

Hak değil elbette! Adana’da, “iktidar” partisinin sözcülerinden ne yoksulluk, ne açıklanmayan buğday taban fiyatı, ne eğitimdeki müfredat, ne de sokak hayvanları konusunda “en küçük” bir açıklama ya da ses duymadık, uzun süredir! Hepimiz Adana’nın çocuklarıyız; Adana üretirse hepimiz doyarız, Adanalı iyi yaşarsa hepimiz seviniriz, Adana üreticisi emeğinin karşılığını zamanında alamazsa da “yokluğu” birlikte yaşarız!

Etrafınızda gördüğünüz emeklilerin, dargelirlilerin, asgari ücretlilerin, öğrencisi olan çalışanların yaşadıkları “hiç” göze görülmese bile; bir evde kaç kişi yaşıyorlar, bir kişinin günlük harcaması “en az” ne kadardır, ay sonunu getirmekte zorlukları “nasıl” aşıyorlardır gibi sorular gelmiyor mu akıllarına; anlamakta zorlanıyorum! Sıkça dile getirdikleri “komşusu aç iken tok yatan bizden değildir" bakışının izdüşümü böyle mi olması gerekiyordu; biri anlatsın ki dinleyelim!

***

İnsan yaşamının her evresi “işinde uzman” olanlarca inceleniyor! Tıpkı, dört kişilik bir ailenin salt “doyabilmesi” için altıyüz liraya gereksinim olduğunu belirlemesi gibi! Günlük altıyüz liradan, bir aylık yirmidörtbin lira yapıyor! Buna kirayı, suyu, elektriği, beklenmeyen masrafları ekleyin, sonra da “enflasyona ezdirmedik” açıklamalarını…Gülünç değil mi ortaya çıkan sonuç; bunun için konuşmalı!

Düşünen oldu mu bilmiyorum, ya da yaşayan var mı? Özellikle “emekli” olanların diş sağlığı konusunda yaşadıkları zorluğu akıl almıyor! İnsanların “doymak” için koparıcı/ ezici/ çiğneyici görevini gören dişlerinin sağlıklı olmaması, sindirimden başlayarak birçok iç hastalıklarını da birlikte getiriyor! Bir dargelirlinin diş sorunlarını çözmek için onbinler gerekiyor! Son yıllarda iyice yaygınlaşan implanta gerek duyulmasıyla da masraf üçe/ beşe katlanıyor! İnsanlar ya lokmaları çiğnemeden yutacak, ya bulamaç türü yiyecekleri tüketecek, ya aç kalacak, ya da masraftan kaçınmayıp diş sorunun çözecek! Emekli aylığıyla, asgari ücretle, dar gelirle üstesinden nasıl gelebileceğini düşünün; çözüm üretin!

***

Ülkemizde “yoksulluk” her geçen gün büyüyor! Yoksulluk büyürken, toplumun büyük bir katmanının sağlığı da bozuluyor! Bugün birçokları, temel gereksinmelerine yetiştiremedikleri kazançlarını sağlık sorunlarında harcayamıyor! Bu da toplumda yaşanması gereken erincin/ gönencin her geçen gün zarar görmesine neden oluyor!

Biri yiyip, bini bakarken nasıl haktan, hukuktan, büyümekten söz ediliyor; anlatın! 


Oktay EROL

3.06.2024 22:00:00

YAZARLAR


ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI

TEKNOFEST ADANA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

ADANA’DA DİL DEVRİMİ KUTLAMASI

ERCAN: ADANA VE MERSİN’DE YUMUŞAK KATA DUR DE!

VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ’NDE “ONUR ÖDÜLLERİ” DEMET AKBAĞ VE UĞUR POLAT’A

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI 4-13 NİSAN 2025 TARİHLERİNDE DÜZENLENECEK

YÜREĞİR’DE MİNİKLERE İTFAİYE EĞİTİMİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ GÖSTERİM VE ETKİNLERİ DEVAM EDİYOR

“TÜRKİYE’NİN MİLLİ SU REZERVLERİ YOK EDİLİYOR”

AKP’NİN EĞİTİME DESTEĞİ 4 LİRA

2025 ADANA’DA HUZURUN VE ESENLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR YIL OLACAK

SEYHAN BELEDİYESPORLU UTKU, SİVASSPOR FUTBOL AKADEMİSİNDE