BRANDENBURG KAPISI

BRANDENBURG KAPISI

Berlin’deki ünlü Brandenburg Kapısı, iki Almanya’nın yeniden birleşmesinin simgelerinden biri. Alman İmparatorluğu döneminde yapıldı. Yapımına 1788’de başlandı; 1791’de bitti. Kraliyet ailesinin geçmesi için yapılmıştı 5 geçişi vardı Halk sadece ilk iki kapıdan geçebiliyordu.
Kapıya dört atın çektiği, bir tanrıçayı taşıyan at arabası eklenmişti. Tanrıça bir elinde Almanya’nın ve Hıristiyanlığın simgeleri olan “Kartal” ve “Zeytin Dalı” taşıyordu.

Kapının tam ortasına ve en üstüne yerleştirilen heykel öyle muhteşemdi ki Napolyon 1806‘da şehri ele geçirince heykeli yerinden söktürerek Paris‘e taşıttı. Ama 1814 yılında Prusyalı General Napolyon’u yenince eseri tekrar eski yerine taşıtarak, “Zeytin Dalı” yerine “Demir Haç” ekletti.
tiktok takipçi satın al
II. Dünya savaşında tüm Avrupa harap olunca. Naziler Brandenburg Kapısını bir simge haline getirdiler. Hava saldırıları ve topçu ateşleriyle defalarca tahrip olan kapı her seferinde yeniden onarıldı. Savaş sonunda Almanya “Doğu” ve “Batı” olarak ikiye bölününce,kapıyı her iki taraf tarafından da kullanılmaz oldu.
Brandenburg Kapısı, İkinci Dünya Savaşı’nda bombalar altında kalınca,heykelin alçı kalıbı yapıldı ve Dahlem kasabasına götürüldü. Savaş sırasında kapı harabeye dönüşmüştü.
1961’te Doğu Almanya, Batı Berlin’e geçişleri kontrol etmek için Berlin Duvarını yaptı ve belli aralıklarla kontrol noktaları kurdu. Bunlardan biri de Brandenburg Kapısıydı. 1989’da Amerikan başkanı Regan, Gorbaçov’a hitaben meşhur konuşmasını bu kapının önünde yaptı.“Sekreter Gorbaçov... Barış istiyorsan, Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa için refah istiyorsan, liberalleşme istiyorsan; Buraya, bu kapıya gel. Bay Gorbaçov, bu kapıyı açın. Bay Gorbaçov, bu duvarı yıkın,” dedi.
9 Kasım 1989’da, yüz binlerce Berlinli Brandenburg Kapısına akın etti. Ellerinde çekiç ve keskilerle duvarı yıkarak bir döneme son verdiler.
Bütün kontrol noktaları bu olaydan sonra açıldı. 22 Aralık’ta, tüm dünyanın gözleri önünde binlerce insan Brandenburg’a doğru yürüdü ve büyük bir törenle bu kapı da açıldı.
2002 yılında kapı restore edildi. Dorik sütunlar, revaklar, Victoria heykeli ile Quadriga, kartal ve demir haç orijinal haline göre tekrar yapıldı.
ESAS SÖYLEMEK İSTEDİĞİM ŞU:
• Aynı şehirde, iki ayrı dünyada yaşayan, aynı millet birleşti.
• Despotik bir rejim altında yaşayan Doğu Almanya, Batıyla birleşince özgürlük, refah ve huzura kavuştu.
BİZİ İLGİLENDİRME AMA (!)
• “DARISI İKİ AYRI DÜNYADA YAŞAYAN KUZEY VE GÜNEY KORE’YE” Mİ DESEK?
YA DA,
• ARAMIZA GÖRÜNMEYEN DUVARLAR ÖRDÜĞÜMÜZ İÇİN, KENDİMİZE Mİ?

İfral TURGUT

1.08.2022 15:48:46

YAZARLAR


ORC ANKETİNDE BURHANETTİN BULUT DA VAR

KIVANÇ: OVP EKONOMİ VE İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ HEDEFLER İÇERİYOR

MİGREN HASTALIĞI TÜRKİYE'DE EN ÇOK 50 YAŞ ALTI ERİŞKİNLERDE GÖRÜLÜYOR

TEKİN: SEYHAN MUTFAK PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

“VAHŞİCE YAPILAN AĞAÇ KATLİAMINI ŞİDDETLE KINIYORUZ”

SEYHAN DEVLET HASTANESİNE KADIN BAŞHEKİM

İNŞAAT SEKTÖRÜ İŞ KAZALARININ EN SIK YAŞANDIĞI ALAN

AYDAR: BEŞ AYDA BÜYÜK PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK

GAZETECİLERE TEHDİTLERE KINAMA

KASAP, KEBAP VE LOKANTA İŞLETMELERİ BİLGİLENDİRİLDİ

“BEN KÜBA”, 60. YILINA ÖZEL GÖSTERİMLE ADANA ALTIN KOZA’DA

ALTIN KOZA FESTİVALİNDE ''SEVGİ KORTEJİ'' YAPILMAYACAK

"PAMUKTA HASAT SÜRERKEN ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ"

MHP’DE BAŞKANLAR GÖREVE BAŞLADI

YERFISTIĞINDA HASAT BAŞLADI

ADANA SANAYİ SİTESİNDE YANGIN

4 MAÇTA 1 PUANA RAZI OLDU