Yazıya karamsar kelimelerle başlamayı pek doğru bulmuyorum. Nedenine gelince: Okur açısından sıkıcı olabileceğini biliyorum. Her insan dünya turuna çıkmayı arzular ama toplumun büyük çoğunluğu bu olanaklardan yoksun. O nedenle çok istediği halde yaşadığı ülkeyi yeterince gezip tanıma fırsatı bulamayan milyonların yaşam mücadelesi verdiği bir Türkiye gerçeği ile karşı karşıyayız maalesef!
***
Nitekim hayat böyle bir şey, yeni yerleri gezmek, görmek, gördüğünüz görsel ve doğal güzellikleri zaman zaman paylaşmak hepimizin hayal ettiği bir gerçek.
***
Bazen defalarca gezip gördüğünüz bir kenti, bir ülkeyi ya da o ülkenin tarihi ve doğal güzelliklerini yeniden görmek, keşfetmek istersiniz.
***
İçimden bir ses dedi ki, "Haydi bu gün Çukurova İlçe Belediyesi tarafından yaklaşık 6 yıl önce Adana'ya kazandırılan dünya tarihinde yeni bir sayfa açmış şehitlerimizin kanıyla sulanmış Çanakkale ve Adana Şehitleri Parkı'nı gezelim. Şehitlerimize minnettar olduğumuzu bir kez daha yüksek sesle dile getirelim".
***
Ben bugün bu duygularla yola çıktım. Gitmek istediğim yer aslında Çanakkale değil, ya neresi? Dr. Sadık Ahmet Bulvarı üzerindeki Çanakkale ve Adana Şehitler Parkı.
***
Amacım; 18 Mart 1915 tarihinde başlayan 9 Ocak 1916 yılında büyük bir zaferle sonuçlanan dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran en önemli savaşın nedenleri sonuçları ve önemini bir kez daha anımsamaktı. Nitekim her yurttaşın bu tarihi çok iyi bildiğini düşünerek yola çıktım.
***
Amacım; çocuklarımıza ve çok isteyip de hala gelip gezip göremeyenlere bu parkı fotoğraf kareleri eşliğinde Çanakkale'deki kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anmaktı.
***
Yanlış anımsamıyorsam Çanakkale ve Adana Şehitleri Parkı 20 Mart 2019 tarihinde görkemli törenle açıldı. Parkta, Çanakkale Şehitliği'nde bulunan bütün unsurlar yer alıyor. Parkta Adanalı Şehitlere ayrı bir yer ayrılmış. Bu tabelalarda yüzlerce isim yer alıyor.
Dönemin Çukurova İlçe Belediye Başkanı Soner Çetin, parkın açılışını yaparken bakınız ne demiş: "
"Hemşerilerimiz Çanakkale’ye gitmek için çok talepte bulundular. İmkânlarımız ölçüsünde götürmeye çalıştık. Ama herkesi götürme imkânımız yoktu. Biz götüremiyorsak, Çanakkale’yi buraya getirme fikrime sıcak baktık ve bu parkı yapmak kararı aldık. O ruhu burada yaşatıyoruz”
***
Gerçekten Adanalılar 6 yıldır o ruhu bu parkı gezerken yeniden yaşıyor.