Düzgün COŞKUN

Tarih: 12.10.2024 16:36

"CAM TAVANLARI KIRIYORUZ" DEDİ VE KIRDI

Facebook Twitter Linked-in

Özgeçmişine bakıyorum başarılarla dolu. Bugünkü kararlı tutumu, liyakata dayalı yönetim şekli, cesareti, oturduğu koltuğu doldurması, sorunları çözme iradesi, halkla bulusarak kucaklaşması siyasi kariyerine yeni halkalar ilave etti. 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1991 yılından kurduğu avukatlık ofisini büyüterek Türkiye çapında ilk 20 avukatlık ofisi arasına girecek bir yapı oluşturdu. 

2018 yılında Yüksek lisansını Mersin Üniversitesi Kadın Araştırmaları bölümünde tamamladı. 24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi 6.sıra milletvekili adayı olarak seçimlere katıldı. 31 Mart Yerel Seçimleri sürecinde, kadın muhtar adaylarıyla yaptığı görüşmeleri derleyerek, “Cam Tavanları Kırıyoruz” adlı kitabı yazdı.

2010 yılından itibaren Adana Barosu Staj Komisyonunda aktif rol aldı, 2013 yılında iki dönem Adana Barosu Demokrat Avukatlar Grubu başkanlığını yaptı. 2016 yılında Adana Barosu' nun ilk kadın başkanı olmak amacıyla Demokrat Avukatlar Grubu'ndan Baro Başkanlığına aday oldu.

-Türkiye’de ilk çevre davasını açan isim- 

1993 yılında Galleria alışveriş merkezine karşı açtığı davayla, Türkiye'de ilk çevre davasını açan avukatlardan birisi olma başarısını gösterdi. Bu başarı siyasi ikbaline de ciddi manada yansıdı. 

Emek Büroları'nın Adana'daki kuruluşunda aktif rol aldı. Mülteci ve İnsan Hakları Komisyonu'nda çalışmalar yaptı. Aladağ yurt yangını davasında İHD adına gözlemci olarak katıldı.

Kimden mi bahsediyorum. Daha doğrusu ben bahsetmiyorum, sadece Özgeçmişine yeniden göz gezdirdim ve siz degerli okuyucularımla paylaşmak istedim.

Nitekim bu kıymetli hukukçu kimlikli siyasetçiyi Adana kamuoyu iyi bilir. Bu isim 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP'den Seyhan'ın ilk kadın Belediye Başkanı seçildi. Böylece Avukat Oya Tekin'in adını sadece Türkiye değil, dünya duydu. 

Oysa belediye başkan adaylığı süresince bu mertebeye ulaşacağına dair bazı kesimler ciddi kuşku duyuyordu. Ama seçmen kararını vermişti. Seyhan'a bir kadın eli değecek diye.

Avukat Oya Tekin, geçen 6,5 aylık döneminde kalıcı projeleri yaşama geçireceğine dair bir kararlılık ortaya koydu. Seyhan halkının umudu olabilecek adımlar attı. Seyhan'a nefes aldıracağının sinyallerini verdi. 

Koltuğunda oturup Seyhan'ı seyretmedi, mahalle mahalle, sokak sokak dolaşarak dert dinlemeyi tercih etti. Gittiği yerlerde kadınların yoğun ilgisiyle karşılaştı. 

Zaten kentin sorunlarını biliyordu, şimdi çözüm yollarını arıyor hem de halkla birlikte, özellikle kadınların desteğini ve güvenini alarak. 

Nitekim, yazdığı kitabına bu yüzden "Cam Tavanları Kırıyoruz" adını vermemiş miydi?

Ve gerçekten Seyhan'ın ilk kadın belediye başkanı seçilerek Cam Tavanları kırmış oldu.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —