CEZA CAYDIRICI OLMALI

İhtilalin ardından Fransa bunalım dönemine girmişti. Ülke büyük bir ekonomik krize sürüklenmiş, enflasyon artmış, aristokratlar ülkeyi terk etmeye başlamıştı. İhtilal meclisi anayasa yapmaya, Kral ise haklarını kaybetmemeye çalışıyordu. 

İhtilalin ardından Fransa bunalım dönemine girmişti. Ülke büyük bir ekonomik krize sürüklenmiş, enflasyon artmış, aristokratlar ülkeyi terk etmeye başlamıştı. İhtilal meclisi anayasa yapmaya, Kral ise haklarını kaybetmemeye çalışıyordu. (Bir çağrışım yaptırıyor mu?)

Fransa kendi dertleriyle boğuşurken, Avusturya ve Prusya’nın saldırısına uğradı Mecliste Jakobenlerin lideri Robespierre, Kral’ı ve generalleri ihanet ile suçluyor, Kral’ın kendi tahtı için Fransa’nın işgaline destek olduğunu söylüyordu. Robespierre halkı ayaklanmaya çağırdı. (Bir çağrışım yaptırıyor mu?) 

Mecliste, ihtilalin ılımlı kanadı Cumhuriyetçiler de vardı. Bireysel hak ve özgürlükler için çalışıyordu. Özel mülkiyetten yanaydılar ve aşırılığa kaçıldığı fikrindeydiler. Robespierre onları da halkın düşmanı ilan ediverdi. (Bir çağrışım yaptırıyor mu?)

Robespierre ülkenin uçuruma gittiğini ve bir müdahalenin gerekliliğini düşünüyordu. Danton’la birlikte darbe yaparak yönetimi ele geçirdiler. Artık yeni bir dönem başlıyordu: Diktatörlük ve terör dönemi. (Bir çağrışım yaptırıyor mu?)

Robespierre hukuk okumuş, Jean Jacques Rousseau’dan eğitim almış Jakoben kulübüne üye olmuştu. Fransa’da kralın yerinin olmadığını söylüyordu. Ama iktidarı ele geçirince, ihtilalin getirdiği, demokrasi, özgürlük, adalet gibi kavramları unuttu, korkunç bir diktatöre dönüştü. Kendinden olmayan herkese savaş açıyordu. Meclis halk tarafından seçilmişti, kimse Meclisin aldığı kararları reddedemezdi.. Reddedenler Cumhuriyet karşıtıydı ve Fransa’da yeri yoktu, yok edilmeliydiler. (Bir çağrışım yaptırıyor mu?)

Robespierre kısa sürede diktatörlüğünü kurdu. İktidarını sağlamlaştırmak için teröre başvurmaktan çekinmedi. Böylece Fransa tarihin en karanlık yıllarını yaşamaya başladı. Artık açık konuşuyordu: “Ya cumhuriyetin içeride ve dışarıdaki düşmanlarını boğacağız veya cumhuriyetle birlikte yok olup gideceğiz. Bu durumda politikamızın ilk kaidesi, halkı akıl, düşmanları da terör yoluyla yönetmek olmalıdır. Faziletin olmadığı yerde terör yıkıcıdır, terörün olmadığı yerde fazilet güçsüzdür. Terör, sert, yumuşama bilmez bir adaletten başka bir şey değildir.” diyerek terörü yüceltiyordu. (Bir çağrışım yaptırıyor mu?)

İlk olarak Kral 16.Lui'yi idam ettirdi. Ardından da kendisine karşıt olan herkesi idam ettirmeye başladı. Her gün onlarca insan idam ediliyordu. O kadar çok kan akıtılıyordu ki ülkede giyotini kullanacak cellat sıkıntısı baş gösterdi. (Neler çağrıştırıyor?)

Robespierre için doğru, sadece kendisiydi. Danton’u da suçlamaya başladı. Çünkü Danton bu kadar terörün ve kanın fazla olduğunu ifade ediyordu. Daha birkaç yıl önce, “Şu an ben, sizin kendinizim,” dediği Danton için artık, “Danton vatan hainlerinin en alçağı değilse de, en tehlikelisidir,” diyordu. Danton’un son kullanma tarihi gelmişti. Vatana ihanet suçlaması ile tutuklandı. Son sözleri ünlü, “İhtilal evlatlarını yiyor,“ oldu ve idam edildi. (Neler çağrıştırıyor?)

Robespierre kendi partisi dışındaki bütün siyasi partileri, cemiyetleri, yandaş olmayan tüm gazeteleri kapattı. 20.000 kişi idam edildi. 300.000 kişi tutuklandı. Ancak bu kadar şiddet ve terör Robespierre’in de sonunu getirecekti. Danton’un ölümü sonun başlangıcı oldu. Halk Danton’u bile giyotine gönderebilecek kadar canavarlaşan bir diktatörün hiç kimseye acımayacağını anlamıştı. (Neler çağrıştırıyor?) 

 

Meclisteki muhalefet birlik olarak, Robespierre’i terör uygulamak ile suçladı. Robespierre tutuklandı, İki gün içinde yargılandı ve idama mahkum edildi. (Neyi çağrıştırıyor?)

Önce ise suç ortağı 20 arkadaşının idamı seyrettirildi sonra da kendisi idam edildi. (Ve, neyi çağrıştırıyor?)

BU YAZIYI SONUNA KADAR OKUDUYSANIZ, 2 SORU:

  1. GEÇMİŞLE İLGİLİ NELER ÇAĞRIŞTIRDI?

 

  1. GELECEKLE İLGİLİ NELER ÇAĞRIŞTIRDI?

CEVAP VERMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ. DÜŞÜNÜN YETER.


İfral TURGUT

2.07.2024 19:05:00

YAZARLAR


TGC 2024 BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

İsmail GÜNEŞ Yazdı/ ADANA’NIN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI: KAPATILIYOR MU?, NEDEN KAPATILMAMALI?

SABANCI KÜLTÜR MERKEZİ YIKILACAK, YENİSİ YAPILACVAK

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’NDEN 69 ECZACI MEZUN

TGC’DEN AÇIK RADYO’NUN LİSANSINI İPTAL EDEN RTÜK'E TEPKİ

SAĞLIK EMEKÇİLERİ 17 HAFTADIR ‘VERGİDE ADALET’ İSTİYOR

46 İLDE LİSANSLI DEPOCULUK YAPILIYOR

ADANA TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

CHP’Lİ AYHAN BARUT: PEMBE DEĞİL KARA TABLO

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ BAŞVURULARI BAŞLADI

ADANA TARIMINDA ÖNE ÇIKAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

DEMİRSPOR’UN LİSANSLI FUTBOLCU LİSTESİ

SEYHANSPOR ANTRENMAN SAHASI ARIYOR

SEYHAN’DA 10 TESİSTE,14 BRANŞTA SPOR EĞİTİMİ

BU GEZİDE AKP, CHP, DEM VE İYİ PARTİ V AR, MHP YOK

ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI OLDU

DEMİRSPOR’A, ASLAN SPORTİF DİREKTÖR LOLDU