CHP ADANA’DA İKİ İSİM…

Yerel Seçimin ardından, yirmiüç yıl sonra “ilk kez” halkta “yenileşme” adına bir umudun oluştuğu gözlemlendi! Bunu Adana’da gördük örneğin! Anakent ile birlikte merkezde üç kentte “muhalefet” adayının başarısıyla sonuçlanması istenen/ özlenen “değişimin” umuduydu!

Yerel Seçimin ardından, yirmiüç yıl sonra “ilk kez” halkta “yenileşme” adına bir umudun oluştuğu gözlemlendi! Bunu Adana’da gördük örneğin! Anakent ile birlikte merkezde üç kentte “muhalefet” adayının başarısıyla sonuçlanması istenen/ özlenen “değişimin” umuduydu! Bunun bir de genelde “böyle” olduğunu, “iktidarın” elinde bulunan birçok belediyeyi yitirildiğini düşündüğümüzde daha net görebiliyoruz.

Aklımıza “haklı olarak” şu soru geliyor: CHP, bugünkü duruşuyla bunu başarabilecek mi, çiçeği burnundaki yerel yönetimler buna hazır mı? Altıncı ayının geride kaldığı şu günlerde yerel yönetimlerin gösterdiği “sosyal demokrat belediyecilik” anlayışı yurttaşta “olumlu” karşılandı mı? Genel Seçimin “ön sınavı” olarak tanımlanan yerel seçim sonuçlarının, yapılacak olan “erken ya da zamanında” bir seçim sonuçlarına olumlu etki olacak mı? Neden?

***

Şunu sıkça yazıyorum; Adana’da CHP’nin yüzünü ağartan iki isim var. Biri İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, diğeri Anakent Belediye Başkanı Zeydan Karalar… Zaman zaman Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay’ı da görmek olası; diğerleri için olumlu düşündüğüm söylenemez! Gelişleri bile fırtınalı olmuştu, anımsayın! Birinin hısım/ akrabacılık oynayarak kadrolaşması, diğerinin “kumpas” türü oyunların içinde yer bulması hem örgütte/ hem de partililer tarafında “hoş” karşılanmadı! “Sosyal belediyecilik” diyorlar yurttaşla arasındaki ilişkisini anımsıyorsunuz, “sosyal demokrat belediyecilik” diyorlar “demokrat” olmanın ilkelerini/ ortaya koydukları eylemleri/ halkın doyumsuzluklarına karşı duyarlılıklarını/ süren yoksulluk için projelerini… İçini zorlansanız da dolduramıyorsunuz!

Tanburoğlu ile Karalar’a diğerlerinden farklı bakıyorum! İl Başkanı Tanburoğlu’nun birçok söylevinde bulundum, elinde “notlarla” çıkmamasına karşın, bir başka yerde söyledikleriyle çelişen sözünü duymadım; özellikle birbirinin tamamlayıcı sözler… Zaten “örgüt” konusunda olsun, “demokrasinin” gerekliliklerinde olsun, “Chp ilkelerinden “olsun uzaklaştığına tanık olmadım. Bu olgu Adana için “örgüt içi” yapılaşma yönünden oldun, partililerin sorunlarını bilme konusunda olsun, parti ilkelerine duyarlılık bakımından olsun büyük bir avantaj…

Anakent Belediye Başkanı Karalar’ın, halkın içine indiği anda gösterdiği “sıcaklığı”, ilgiyi, canlılığı Adana’da bir başka politikacı da görmedim! Hani kucaklarla ama yüzleri ekşi, bakarlar ama gördükleri başka, tutarlar ama akılları başka yerde, “bir an bitse de gitsek” der gibi bir rüzgar estirirler ya; işte öyle değil Karalar! Bir yandan işini yapmaya kendini odaklarken, bir yandan da daha “yeni” gördüğü insanların arasına karışması, birçoklarının eline/ yüzüne/ omzuna dokunması ayrı bir özelliği. “İktidar” olmak için “çok” emek harcayan, partilisini “çok” umutlandıran, son yirmiüç yılda partilisinin “çok” yalnızlaştığına tanık olan Chp için bu olgunun “önemi” olmalı! Bunları önemsiyorum da…

***

Chp üst koltuklarında oturanların gerçekten “iktidar” olmak akıllarından geçiyor mu bilmiyorum; öyle akla aykırı eylemlerine tanık oluyoruz ki… Ancak “iktidar” olmak istiyorlarsa, işin başında “yıllardır” partili olmaktan başka “suçları” olmayan seçmenlerini düşünmek/ desteklerini görmezden gelmemek zorundalar! Bu da ne “hısım/ akrabacılık” oynamakla, ne “kumpas” oyunlarıyla, ne de “kendine yontmayla” olacak şeyler değil! Çevrelerine bakmalılar, yurttaşın yaşadığı “doyumsuzluğu” anlamalılar, “duygudaşlık” kurabilmeliler!

Yaşadığım kent Adana için sözüm; İl Başkanı Anıl Tanburoğlu ile Anakent Belediye Başkanı Zeydan Karalar anlayın yeter! 


Oktay EROL

27.09.2024 10:06:00

YAZARLAR


ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI

TEKNOFEST ADANA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

ADANA’DA DİL DEVRİMİ KUTLAMASI

ERCAN: ADANA VE MERSİN’DE YUMUŞAK KATA DUR DE!

VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ’NDE “ONUR ÖDÜLLERİ” DEMET AKBAĞ VE UĞUR POLAT’A

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI 4-13 NİSAN 2025 TARİHLERİNDE DÜZENLENECEK

YÜREĞİR’DE MİNİKLERE İTFAİYE EĞİTİMİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ GÖSTERİM VE ETKİNLERİ DEVAM EDİYOR

“TÜRKİYE’NİN MİLLİ SU REZERVLERİ YOK EDİLİYOR”

AKP’NİN EĞİTİME DESTEĞİ 4 LİRA

2025 ADANA’DA HUZURUN VE ESENLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR YIL OLACAK

SEYHAN BELEDİYESPORLU UTKU, SİVASSPOR FUTBOL AKADEMİSİNDE