ÇİFTÇİ YALNIZ BIRAKILIRSA…

Basının önüne çıkarak değil, sosyal medya üzerinden üç/beş satırla açıklanıp, sonunda da “hayırlı olsun” denilerek duyurulan hububat alım fiyatına tepkiler sürüyor!

 

 

Yalnız hububat değil; fındık alım fiyatı, çay alım fiyatı da aynı/ benzer tepkilere neden oldu! Tepkileri değerlendirmek, üreticinin kaygılarını dinlemek, üretimi özendirici tutum sergilemek gibi bir yaklaşım göstermek yerine, “aynı” çiftçiyi zorlayıcı kararlar almayı yerinde buluyor olmalılar! Artık şuna inanıyoruz; “iktidar”, kendinin de yetersiz/ yurttaşa zarar verici bulduğu açıklamaları sosyal medya üzerinden yapmayı yeğliyor!

Belirlenen taban fiyatlara bir bakıyorsunuz; geçen yıla göre yüzde onun biraz üzerinde! Girdilerine bakıyorsunuz; yüzde elliyi aşmış! Yapılan açıklamanın mantığını düşünemiyorsunuz! Geçen yıl da beklenenin altında bir rakam açıklanmıştı, o açıklanan rakamın üzerine yüzde oniki zam yapıldı bugün, ama girdileri yüzde kırkdokuz zamlandı! Bu olgu, “bu işi yapma, başka işe bak, iç tüketimde yetmeyeni dışarıdan getiririz” demek gibi bir şey! Bakliyatlar gibi, et gibi, kurbanlık gibi, saman gibi! Yazık ama!

***

Ülkeye yapılacak “en büyük kötülük”, varsıllıklarını göz ardı etmek, kendi “öz” kaynaklarıyla elde edilecek ürünlerin dışalımla sağlanmasına olanak tanımak olmalı! Üç yanı denizle çevrili bir ülkesin, su kaynaklarını doğru kullanırsan her ürüne yetirebilirsin, topraklarının büyük bir bölümünü nadasa bırakmadan ekebilirsin, her tür ürünün yetişmesini gerçekleştirecek ikilimin sahibisin!

Öyle değil işte! Toprağına ekeceğin tohumu, atacağın tarımsal gübreyi “yabancı sahipli” firmaların özgürce belirledikleri fiyattan alıp üretim yapmaya çalışıyorsun! Toprağa ektiğin, üzerine titrediğin, hasada dek emek harcadığın ürün için kapıldığın beklentilerin hiçbirini yapmaya gücün yetmiyor, her geçen gün ya çocuklardan biri üretmekten uzaklaşıyor, ya da toprağını terk edip kent kalabalığının arasına karışıyorsun! Peki, köylü/ çiftçi ekmeyecek, üretim olmayacak; ya sonra?

***

Sosyal medya “kirli bilgilerin” bolca yer aldığı bir platform olduğunca; çok güzel, yerinde, pek akla gelmeyecek, üstelik bakış açısına katkısı olacak paylaşımlara da tanık olmak olası! Buğday taban fiyatının sosyal medyada açıklanmasının ardından, “rezillik, aç mı kalalım, o denli de olmaz, artık toprağı ekmeyeceğim, bize yazık değil mi” benzeri alışık oluğumuzdan ayrı bir paylaşım daha vardı! Daha önce duyanlar olmuş olabilir, ancak yeni duyduğum için önemsedim! Şöyle diyordu:

“Sayın bakan. Tarım alanlarının arsaya dönüşmesi için lütfen bir kanun çıkarın hem arsa fiyatları düşer hem de çiftçiliği boş yere bırakmamış oluruz.” Üretici, toprağını parselleyip satacak duruma getirildiyse, üretici yıllardır yaşadığı kısır döngü içerisinden çıkabilmek için bu sözleri söyleme gereksinimi duyuyorsa “şapkaları” öne çıkarıp düşünmek gerekmez mi?

***

Salt ülkemiz için değil, dünyanın neresinde yaşamınızı sürdürürseniz sürdürün, tarımla hayvancılığın yapılabildiği yerler özel koruma altına alınmadıkça, buraya emek harcayanlar, o toprağı/ o hayvancılığı iş edinenlere gereken özen gösterilmedikçe insanlığa “en büyük” kötülük edilmiş sayılır!

İnsanlara teknolojinin ürettiği cep telefonunu yedirip doyuramazsınız, uzay araçlarını da, savaş uçaklarını/ mermileri de… Onun için ekim alanlarının da, oralara ekilecek ürünlerin de, bunlarla uğraşanların da her şeyden çok var olmalarının/ işlerini severek yapmalarının gereği var; unutulmasın!


Oktay EROL

10.06.2024 21:29:00

YAZARLAR


ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI

TEKNOFEST ADANA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

ADANA’DA DİL DEVRİMİ KUTLAMASI

ERCAN: ADANA VE MERSİN’DE YUMUŞAK KATA DUR DE!

VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ’NDE “ONUR ÖDÜLLERİ” DEMET AKBAĞ VE UĞUR POLAT’A

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI 4-13 NİSAN 2025 TARİHLERİNDE DÜZENLENECEK

YÜREĞİR’DE MİNİKLERE İTFAİYE EĞİTİMİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ GÖSTERİM VE ETKİNLERİ DEVAM EDİYOR

“TÜRKİYE’NİN MİLLİ SU REZERVLERİ YOK EDİLİYOR”

AKP’NİN EĞİTİME DESTEĞİ 4 LİRA

2025 ADANA’DA HUZURUN VE ESENLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR YIL OLACAK

SEYHAN BELEDİYESPORLU UTKU, SİVASSPOR FUTBOL AKADEMİSİNDE