Türkiye'nin saygın bilim kuruluşlarından birisi olan ve Bölgenin ilk üniversitesi kimliğini taşıyan Çukurova Üniversitesi'nin kuruluşunun 51. Yıldönümü 2 Aralık pazartesi günü (yarın) törenle kutlanıyor.
Mithat Özsan Amfisinde saat 14:00'te gerektirilecek tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayacak. Konuşmaların ardından müzik dinletisi gerçekleştirilecek. Daha sonra Akademik Aşama kaydeden bilin insanları tanıtılacak ve tören sona erecek.
- 51 yıla 19 fakülte, 4 enstitü-
Çukurova Üniversitesi'nin kuruluş tarihçesine bakmakta yarar var. Türkiye'de Atatürk Üniversitesi'nden sonra en büyük yerleşkeye sahip Çukurova Üniversitesi 51 yılda büyük aşama kaydetti. 30 Aralık 1973 yılında açılan üniversite gerek akademik kadro gerekse fakülte açısından her geçen yıl büyük aşamalar kaydetti.
1974 yılından başlayarak Temel Bilimler, İdari Bilimler ve Mühendislik Fakültelerinin kurulması ile üniversitedeki fakülte sayısı beşe yükseldi.1982 yılında ise, Temel Bilimler, Fen-Edebiyat Fakültesine; İdari Bilimler, Adana İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nin Ekonomi ve İşletme Fakültesiyle birleştirilerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine; Mühendislik Fakültesi ise yine Adana İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nin Mühendislik Fakültesi ile birleştirilerek Mühendislik-Mimarlık Fakültesine dönüştürüldü.
Ayrıca; Adana, İçel ve Hatay illeri içerisinde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yabancı Diller Yüksek Okullarının tümü, 1982 yılında Çukurova Üniversitesi çatısı altında toplanarak Eğitim Fakültesi oluşturuldu ve böyle bir bütünleşme Üniversiteye büyük bir Akademik güç kazandırdı.
- 3 Yeni üniversitenin kurulmasına katkısı-
1992 yılına gelindiğinde 6 Fakülte, 11 Yüksekokul, 3 Enstitü, 1 Devlet Konservatuvarı, 22 Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden oluşan Çukurova Üniversitesi, 3 yeni üniversitenin kurulmasına da katkılarda bulundu. Modern binalar, laboratuvarlar ve eğitim-öğretim araçlarıyla donatılmış 2 Yüksekokul Mersin Üniversitesi’ne, birisi İskenderun’da diğer ikisi Antakya’da üç 3 Yüksekokul Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne devredildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne ise, bu kentteki Araştırma ve Uygulama Merkezi; Rektörlük ve 2 fakülte binası olarak teslim edildi. Böylece genç üniversite üç yeni üniversitenin eğitime başlamasında büyük katkılarda bulundu.
1992 yılındaki bu küçülmeye karşılık, kuruluşunun 20.yılını kutladığı 1993 yılında Üniversite daha da güçlendi. Su Ürünleri, İlahiyat, Diş Hekimliği ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin kurulmasıyla fakülte sayısı 10'a yükseldi. Adana Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Kozan Meslek Yüksekokulları açıldı. 1994 yılı içerisinde, Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 1995 yılı içerisinde de Karaisalı Meslek Yüksekokulu kuruldu. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'na, Adana Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu da 1996 yılında Adana Sağlık Yüksekokulu'na dönüştürüldü. Lisansüstü eğitim öğretim yaptıran 3 Enstitü, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve 1997 yılında kurulan Kadirli Meslek Yüksekokulu ile birlikte akademik kurum sayısı böylece 23'e ulaştı.
2000 yılında ise Çukurova Üniversitesi, sonradan açılan fakültelerle 10 Fakülte, 9 Yüksekokul, 3 Enstitü ve 25 Araştırma ve Uygulama Merkezine sahip oldu.
2007 yılı içerisinde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nin kurulması ile Kadirli ve Osmaniye Meslek Yüksek Okulu ile Osmaniye Mühendislik Fakültesi, anılan üniversiteye devredildi.
Çukurova Üniversitesi 2010 yılında ise, yeni atılımlarla 13 Fakülte, 4 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü ve 23 Araştırma ve Uygulama Merkezine ulaştı.
2011 yılında Eczacılık Fakültesi, İmamoğlu, Feke ve Tufanbeyli Meslek Yüksekokulları kurulmuş ve Fakülte Sayısı 14'e Meslek Yüksekokulu Sayısı da 12'e yükseldi.
Üniversite bünyesine 2012 yılında Kozan İşletme Fakültesi, Aladağ Meslek Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun katılmasıyla Fakülte sayımız 15'e Yüksekokul sayısı 5'e Meslek Yüksekokulu sayısı da 13'e yükseldi.
Çağdaş eğitim ve öğretimin simgesi olan Çukurova Üniversitesi 19.12.2012 tarihinde Avrupa Komisyonu diploma eki etiketini de aldı. Üniversite aynı zamanda doktora eğitimi veren devlet üniversitelerinden ve lisansüstü öğrencilere İngilizce öğretimi veren merkezlerden biri olma özelliğine sahip oldu. Bugün Üniversite 19 Fakülte, 2 Yüksekokul, 11 Meslek Yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuarı ile 4 Enstitüde bilgili ve nitelikli gençler yetiştiriyor.
38 Araştırma ve Uygulama Merkezinde ise ülkenin ihtiyaç duyduğu çeşitli araştırma ve bilimsel faaliyetler yürütülüyor.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, 52 bini aşkın öğrenci, yaklaşık 2400 akademik ve 5000’i aşkın da idari personelle eğitim ve bilimsel çalışmalar yaptıklarını anımsattı.
Rektör Prof. Dr. Beris, “Akademik ve idari kadrolarımızla birlikte üniversitemizi daha da ileriye taşıyacak projelere imza atmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Araştırma ve yenilikçilik, sürdürülebilir kalkınma, topluma katkı gibi alanlarda öncü olmayı hedefliyoruz".