‘DAVRANIŞLAR’ YERİNE ‘KULÜP’ VE ‘SOSYAL ETKİNLİKLER’: KARNELERDE DEĞİŞİKLİK NE ANLAMA GELİYOR?

MEB 21 Mart 2024 tarihinde bir açıklama yapmış ve karne düzenini değiştirmiş bulunuyor. Karnelerin esası ve kişinin yaşam boyu en önemli belgesini oluşturduğu düşünülürse konunun önemi anlaşılacaktır. Örtülü ajandanın en önemli ayağı ise “kulüp” meselesidir.

MEB 21 Mart 2024 tarihinde bir açıklama yapmış ve karne düzenini değiştirmiş bulunuyor. Karnelerin esası ve kişinin yaşam boyu en önemli belgesini oluşturduğu düşünülürse konunun önemi anlaşılacaktır. Örtülü ajandanın en önemli ayağı ise “kulüp” meselesidir.

ÖNCEKİ KARNE DÜZENİ

İlkokul ve ortaokul karnesinden örnek verirsek, eski karne şu şekilde bir düzene sahipti:

  • Öğrencinin adı soyadı, okulu, sınıfı, şubesi, ders yılı, dönemi, okul numarası,
  • Dersler, ders saati, I. dönem ve II. dönem başarı notu,
  • Devam-devamsızlık durumu (öğrencinin gelmediği gün toplamı, öğrencinin geç geldiği günler)
  • Okuduğu kitap sayısı,
  • Sınıf öğretmeninin öğrenci hakkındaki görüşü,
  • Davranışlar ve davranış notu (geliştirilmeli, iyi, çok iyi),
  • Sınıf başarı durumu,
  • Sosyal etkinlikler (tamamladı, tamamlamadı),
  • İmzalar (okul müdürü, sınıf öğretmeni, veli)

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre (Son Değişiklik 4/10/2023 tarihli  32339 sayılı Resmi Gazete) “Davranışlar MADDE 29 –(Değişik:RG-25/6/2015-29397) (1) İlköğretim kurumlarında; ders yılının her döneminde öğrencilerin davranışları, Davranış Puanı Ölçütleri EK-4’te verilen ölçütler kullanılarak ilkokullarda sınıf öğretmeni, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise şube rehber öğretmeni tarafından “(1) Geliştirilmeli”, “(2) İyi”, “(3) Çok iyi” şeklinde değerlendirilerek e-Okul sistemine işlenir”. Eski karnenin dersler ile birlikte nitelikli ölçüler grubu “davranışlar”dı ve karnede de bunlar yer alıyordu.

DAVRANIŞ PUANI ÖLÇEĞİ

Davranış puanı ölçütleri

Geliştirilmeli

(1)

İyi

(2)

Çok iyi

(3)

Okul kültürüne uyum   
Öz bakım   
Kendini tanıma   
İletişim ve sosyal etkileşim   
Ortak değerlere uyma   
Çözüm odaklı olma   
Sosyal faaliyetlere katılım   
Takım çalışması ve sorumluluk   
Verimli çalışma   
Çevreye duyarlılık   

Geçen yıl ortaokul karnesi şu şekildeydi:

2007/2008 karnesi şu şekildeydi:

YENİ KARNE DÜZENİ

“Daha önce sadece ders ve davranış notlarını içeren öğrenci karnelerinde büyük bir tasarım ve içerik değişikliğine gidildi. 2023-2024 eğitim öğretim dönemi sonunda ilk kez dağıtılmaya başlanacak yeni tasarımlı karnelere sadece akademik başarı değil, sosyal etkinlikler de işlenecek.

Okul içi ve okul dışında gerçekleştirilen sosyal etkinlikler, karnelerde "bilimsel", "kültürel", "sanatsal", "sportif" etkinlikler ve "toplum hizmeti" olmak üzere 5 ana başlıkta değerlendirmeye alınacak.

Öğrencilerin sosyal etkinlikleri karnelerinde, "Katılım", "Ürün ortaya koyma", "Performans gösterme" ve "Derece alma" şeklinde dört ana düzeyde işlenecek. Böylece öğrencilerin sosyal etkinliklere katılım durumları derecelendirilmiş bir sistemle karnelere yansıtılmış olacak. Ayrıca sosyal etkinlikler gerçekleştiği yere göre de "okul içi", "okullar arası", "ilçe geneli", "il geneli", "bölgesel", "ulusal" ve "uluslararası" olarak değerlendirilecek.”

Bu kararla yeni karne düzeni şu şekilde açıklanmış bulunuyor.

Bu değişiklikle birlikte “sosyal etkinlikler”in “kulüp”e bağlanması ve “Kulüp danışman öğretmeninin öğrenci hakkındaki görüşü” de karneye girmiş bulunuyor.

DAVRANIŞ YERİNE SOSYAL ETKİNLİK VE REHBER ÖĞRETMENİN YANINDA KULÜP DANIŞMAN ÖĞRETMENİN GÖRÜŞÜ NE ANLAMA GELİYOR?

Karne ki en temel öz ve en yüksek sembolik anlama sahip bulunuyor. Karneye “Kulüp danışman öğretmenin öğrenci hakkındaki görüşü” de eklenmiş bulunuyor. Sosyal etkinlikler kulüplerle ilişkilendiriliyor.

Sosyal etkinlikler de önemli ama bu değişiklik, değerlerin tümden dine indirgemesi gibi, burada da arka planında okul ve öğretmenlik düzeninin “kulüp” altında farklı bir anlayışa ve farklı oluşumlara yönlendirilmesi kastıyla gerçekleştirilmiş gibi gözüküyor.

Weber, 100 yıl önce ABD’de en önemli göstergenin hangi kulübe ait olduğunuzdan geçtiğini yazıyordu. Kulübü olmayan dışta kalıyordu, izole edilmiş oluyordu. İnsanlar dışta kalmamak için bir kulübe üye olmak zorunda kalıyordu. En yaygın/etkili kulüpler olarak din, mezhep, tarikat kulüplerini sayıyordu. “Masonluk” en etkili olanlardan biriydi. Bizim çocukların “kulüp”leri hangisi veya hangileri olarak tasarlanıyor, yeni karne düzeni bunun bir ajandasını veriyor olsa gerek.

Bizim eğitim sistemine eklemlenen “kulüp” konusunu anlamak için “kulüp” oluşumunu ve “kulüp öğretmenliğini” ayrıntılı olarak irdelemek gerekiyor. Geçtiğimiz dönem başında kulüpler ile ilgili düzenleme yapıldı. Bu konunun ayrıntılarını haftaya değerlendireceğim.

KEYFİYET: DESPOTİK YÖNETİMİN DESPOTİK MEB’İ, ÇEDES VE KULÜP

Despotluk yöneticinin istediği gibi karar alma ve uygulama, yöneticinin keyfi yönetimi anlamına geliyor. Gerek kulüpler konusu gerekse ÇEDES aynı örtük amacın parçaları gibi gözüküyor. Kulüplerin nasıl oluşturulduğu ve davranış notu yerine sosyal etkinliklerin geçirilmesi çok kritik önemde kararlar olup bunun kararların alınma sürecinde tüm kesimlerin görüş ve önerileri, bilim ve pedagojinin verileri dikkate alınması gerekiyordu. Kararın alınma, açıklanma ve derhal uygulamaya geçirilme şekli bile “ferman padişahındır” anlayışını yansıtıyor.

Ayrıntıları haftaya.


Adnan Gümüş

21.06.2024 11:54:00

YAZARLAR


“MİGRENİN KRONİK YÜZÜ”KAMPANYASINI

TARIM VE ORMANCILIKTA TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADA!

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN UYARI VAR

“DÜNYA KAYISI ÜRETİMİNDE ÜLKEMİZ İLK SIRADA YER ALIYOR”

SÜHEYLA TOKYAY LGS TÜRKİYE BİRİNCİSİ

DEPREMİ AFETE ÇEVİREN, DAYANIKSIZ YAPILARDIR!

ALMANYA'DA EMEKLİLER 136 KİLO, TÜRKİYE'DE 16 KİLO ET ALIYOR

BİR TÜRK İŞÇİYE KARŞILIK BİR Y ABANCI İŞÇİ İSTEDİ

DEMİRÇALI: ‘YÜREĞİR’DE ASFALTSIZ YOL KALMAYACAK’

PARMAK EMME, KALEM ISIRMA, TIRNAK YEME VARSA DİKKAT!!

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNE 5 AYRI ÖDÜL

ADANA’DA CUMHUR İTTİFAKINDA BİRLİK MESAJI

HALİSÇELİK BURSA’DA GÖREVİNE BAŞLADI

İLK 500’DE SASA, TEMSA, ELİTA, OMNİA, AKYEM ile 11 FİRMA VAR

CHP’Lİ ŞEVKİN: YEREL MEDYA TEHDİT ALTINDA!

AK PARTİ 31 MART’TA ADANA’DA BAŞARILI MI?

TÜRKAN EŞLİ, GENEL SEKRETER VEKİLİ OLDU