DEDEF'TEN KAMUOYUNA: BİTSİN BU YILDIRMA POLİTİKALARI ARTIK!

Dünyanın doğal güzelliklerine sahip Dersim'de yıldırma politikaları giderek yaygınlaştırılıyor. Halka yönelik baskı biat etme, kimliğine yönelik yıldırma politikaları dur durak bilmiyor.

Dünyanın doğal güzelliklerine sahip Dersim'de yıldırma politikaları giderek yaygınlaştırılıyor. Halka yönelik baskı biat etme, kimliğine yönelik yıldırma politikaları dur durak bilmiyor. 

Dersim Dernekleri Federasyonu'ndan (DEDEF), kamuoyuna yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan sorunlara dikkat çekildi. Açıklamada, "Bilindiği üzere, on yıllardır Dersim üzerine Dersim kimliğine dönük kültürel, siyasal ve ekonomik anlamda geri bırakma saldırı politikalarıyla karşı karşıyayız. Genel anlamda siyasal iktidarlar, ülke muhaliflerine ve farklı kimliklere dönük çeşitli yok sayma, bastırma ve yok etme politikalarıyla kendilerinden olmayan, çıkarlarına uymayan kesimleri kendilerine benzetme, entegre etme ve asimile etme çabası içerisindedir" ifadesine yer verildi. 

"Dersim kimliğini yaratan tüm değerler bugün de geçmişte olduğu gibi ciddi saldırılar altında" olduguna dikkat cekilen açıklamada şöyle denildi: 

"Özellikle Dersim'in muhalif kimliği, inancı, kültürü hedef alınarak yok edilmeye, dejenere edilmeye çalışılmakta. İnanç yerlerine taş ocağı vs açılmaya çalışılarak inancı inkar, doğası talan edilmeye çalışılıyor. Avcılık adı altında kutsal atfedilen dağ keçileri (Hızır'ın malı) avlanma ihaleleriyle katledilip yaban hayatı ve inancı tahrip edilmeye çalışılıyor.

Aciklamada ayrica, "Kültürel anlamda yaratılan Dersim kimliğinin en belirgin özelliği olan dayanışma, özgürlük, demokrasi, farklı kimliklere saygı vb. özelliği yozlaştırılmaya çalışılıp bu kimliğin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı görülmektedir" ifadesine yer verildi. 

Siyasal anlamda Dersim'in direngen ve mücadeleci kimliğinin yoğun baskı altında olduğuna vurgu yapilan açıklamada, Dersim'in dört bir yanının kuleler, kalekollar, arama noktaları, MOBESE'lerle açık bir hapishaneye çevrildiğinin altı çizildi.

Açıklamada daha sonra şu görüşlere yer verildi: "Dersim son dönemlerin en kapsamlı yozlaştırma ve kimliksizleştirme politikalarıyla karşı karşıya. Özellikle gençlik ve kadın bunların başında yer almakta. Son yıllarda yoğun bir göç verme ve insansızlaştırılma yaşanmakta.

Özellikle Dersim gençliği hedef alınarak itaatkar yapılmaya, sorgulamayan bir nesil yaratılmaya çalışılarak ve geçmişle bağı kesilerek geleceksizleştirilmekte".

Yürütülen sindirme politikalarının dağına taşına, doğasına, inancına sahip çıkan, eşit ve özgür bir gelecek düşleyen Dersim kimliğini silikleştirme ve biat eden bir toplum yaratmanın hedeflediği belirtildi.

DEDEF, açıklamasında daha sonra şu görüşleri dile getirdi:

"Yozlaştırmaya karşı gençliğimizi, vahşi kâr hırsıyla hareket eden şirketlere karşı doğamızı, inancımızı, Dersim kimliğini ve geleceğimizi sahiplenmeye davet ediyoruz. Tüm duyarlı kesimleri, kurumları birlikte hareket etmeye ve saldırılara geçit vermemeye davet ediyoruz".


Düzgün COŞKUN

15.08.2024 12:57:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI