DEDİ-KODU...!

İki kişi arasında konuşulan bir konuyu üçüncü birine aktarmak için mutlaka o sözün sahibinden izin alınması gerekir. Aksi takdirde orada kötü niyet aranır.

Hele de araları bozmak için yapılan laf taşımalar, ahlaken en çirkin hareketlerden biridir.

Bazıları “Ne var ki bunda?” diye düşünebilir.

Ya da “Söylenmesini istemiyorsan konuşmasaydın” diyenler çıkabilir.

Böylelerine diyecek bir sözüm yok. Çünkü onlar yüzünün astarını sıyırıp atmış, yüzsüzlüğün dibine vurmuştur.

Böyle birinin, bu tür davranışını yakaladığınız takdirde onunla hiçbir konuyu hiçbir şekilde konuşmamanızı öneririm.

Çünkü “can çıkmadan huy çıkmaz” diye bir söz vardır. Kişi yedisinde neyse yetmişinde de odur. Değişmez.

Bazen ben de samimi bulduğum, kişiliğine güvendiğim insanlarla sohbet ederken birilerini çekiştirdiğim oluyor. Hiçbir kötü niyet taşımadan, kötülemeden, aşağılamadan, alay etmeden tamamen iyi niyetle yapılmış eleştirilerde bulunabiliyorum. Yanımda olsa o kişinin yüzüne karşı da söyleyebileceğim cümleler kurabiliyorum.

Ancak ne yazık ki güvendiğim ve laf taşımaz diye bildiğim bazı insanların söylenenleri farklı şekilde aktardığını duyunca üzülüyorum.

İnsanlar kendi söylemek istediklerini, başkalarını kullanarak üçüncü kişilere onun ağzından aktarabiliyor. “Gör işte. Bilmem kim de, senin hakkında böyle düşünüyor” diyebiliyor. Yani iki dakikada ayak üstü adam satıyorlar.

Ben, benden duyduğunu üçüncü kişiye hem de değiştirerek aktaranla da, onun sözüyle bana tavır alanla da ilişkimi keserim.

Demek ki ya onlar beni gerçek anlamda tanımıyor ya da benim onlar hakkındaki gerçek samimi düşüncelerimi bilmiyorlar diye düşünürüm. Uzaklaşırım.

Çünkü istesem de artık o kişilerle eskisi gibi olamam. Güvenemem.

Zaten bu güne kadar kendimi olduğum gibi anlatamamış ve kabul ettirememişsem bundan sonra hiç ettiremem diye düşünürüm.

Bu yüzden insanlarla sohbet ederken mümkün olduğunca başkaları hakkında olumsuz konuşmam. Konuşursam da zaten o kişiyi sevmiyorum demektir. Onu sevmediğimi ve hakkında ne düşündüğünü kendisi de biliyordur.


Tuncay DAĞLI

29.07.2024 18:13:00

YAZARLAR


ÇUKUROVA’DA NAZIM KATI VETERİNER MÜDÜRÜ OLDU

VALİ YAVUZ’DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

‘MUTLU BİR AĞIZ, MUTLU BİR HAYAT’ AĞIZ SAĞLIĞI HER YAŞTA ÖNEMLİ!

ŞEKER SAĞLIĞINIZI TEHDİTEDEBİLİR

PİR SULTAN ABDAL YÜREĞİR’DE SAHNELENECEK

VALİ BAYRAM ÖNLEMLERİNİ DENETLEDİ

İbrahim ORTAŞ yazdı / SAVAŞIN GÖLGESİNDE NEVRUZ VE RAMAZAN BAYRAMI

OYA TEKİN’E ÖZGÜRLÜK İSTEDİLER

Nazım ALPMAN Yazdı/ MUHALEFETİN KIYMETİNİ BİLİN!

ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDE DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS KONFERANSI

SEYHAN’DA BAYRAM ÖNCESİ GIDA DENETİMİ

HORLAMA 20’Lİ YAŞLARDA ARTIYOR!

EVLENMELERDE AZALMA, BOŞANMALARDA ARTIŞ VAR

ZEYDAN KARALAR, SAYGI ÖZTÜRK’E KONUŞTU

35 YIL SONRA ADANA YENİDEN PATROİT İLE TANIŞTI

Mahmut TEBERİK yazdı /RAMAZAN DAVULCULARI

İNCİRLİK’E YENİ BİR “PATRİOT” KURUYOR