DİN ve İRTİCA

Orhan Hançerlioğlu’na göre din,“İnanca dayanan doğa üstü tasarımlar ve işlemler sistemidir.” Arkeolojik araştırmalar, dinsel tasarımların elli bin yıldan beri var olduğunu kanıtladığına göre, insan yirmi milyon yıl din düşüncesinden uzak yaşamıştır.

Orhan Hançerlioğlu’na göre din,“İnanca dayanan doğa üstü tasarımlar ve işlemler sistemidir.” Arkeolojik araştırmalar, dinsel tasarımların elli bin yıldan beri var olduğunu kanıtladığına göre, insan yirmi milyon yıl din düşüncesinden uzak yaşamıştır.

Din insanın bilemediğinden, çözemediğinden, açıklayamadığından, korkmasıyla ortaya çıkmıştır. Kitaplı dinlere kadar geçen süre içinde doğa olaylarına karşı duyulan korku, Tanrı olarak insanlara egemendir.

Çok tanrılı dönemde iseTanrı insanlardan intikamını, güzelliği, dişiliği, öfkeyi, sevgiyi, tutkuyu, savaşı, aşkı, bereketi, kıskançlığı, kısaca insanoğlunun önüne çıkan her sorunu, kendine benzer tanrılarda simgeleştirip insanların onlara tapmasını, yakarmasını,sağlayarak almıştır.

Din, kaynağını anlayıp açıklayamadığı, ama yazgısına egemen olduğuna inandığı gizli güçlere karşı duyulan ve insana egemen kılan korkudur.

Kitaplı dinler bu olguyu kullanarak, hiçbir şekilde açıklanamayan benzersiz tek Tanrıyı ortaya koymuşlardır. . Bu dinlerde de egemenliğin güç kaynağı, bu tanımlanamayan bilinmeze duyulan korkudur. 

Düzeni sürdürme konusunda birer dahi olan peygamberler, ceza ve ödül, ruhun ölümsüzlüğü, cennet ve cehennem, yazgının şaşmazlığını, bu egemenliği taşıyan kolonlar olarak kullanmıştır.   

Ruhölümsüzdür ve asıl yaşam ruhun yaşamıdır. Kişi dünyadaki yaşam sürecini Tanrının istediği gibi sürdürmezse, ruhun gideceği yer cehennemdir. Dünyadaki kısacık yaşamını kitapta tanımlanan şekilde geçirenler ise, cennette huriler, gılmanlar arasında zengin sofralarla donanmış bahçelerde zevk içindesürdüreceklerdir

Ruhun ölümsüzlüğü olmasa, ceza ve ödül, yani korkulan ile umulan yok olacaktır. Dolayısıyla din etkisizleşecektir.

Hırsın aşiret kavgalarının, ayyaşlığın, fuhuşun, ayyuka çıktığı, bütün ahlaki değerlerin yok olduğu Arap toplumunda Muhammet kendine has sezgi ile şeriatı, yani İslam hukukunu getirip, devletle dini ile bütünleştirmiş,bu da gericiliğin kaynağını oluşturmuş, evrimin yolunu İslam toplumlarına kapatmış, devleti ele geçiren kişiyi, tanrısal gücün tartışılmaz temsilcisi haline getirmiştir. 

Atatürk bir yazgıya dönüşen bu çemberi, laiklik ilkesini  devlete temel yaparak kırmıştır. Karanlık güçlerin laiklik ilkesine saldırışı bundandır. Bilinçli ve uyanık olmamızı gerektiren de işte budur.Atatürk laiklik uygulaması ile İslam Rönesansını başlatmıştır. Maddi egemenliği ele geçiren malum ülkelerin,içimizdeki uzantıları ile yaptıkları işbirliği İslam Rönesansına duyulan korkudandır.

Bakınız Sudanlı din bilgini Prof. Abdullahi Ahmed An-Naim ne diyor: “Mekke’de inen ayetler ahlak, adalet gibi genel kavramları içerir; düşünce özgürlüğü ve dinde zorlama olmaması gerektiğini buyurur. Oysa, kadının ikinci sınıflığı, Müslüman olmayanlara eşit haklar verilmemesi, din için gerektiğinde öldürmek, hep o dönemin kurallarıydı.

 

Şeriat Medine’deki kuralları içermiş, onunla çelişen Mekke ayetlerini geçersiz saymıştı. Oysa o hükümler ebedi değil, tarihsel koşulların ürünüydü. Öyleyse şimdi yapılması gereken bunun tam tersi olmalıdır.”

Kısaca dinde 1.400 yıl evvel bir bedevi kabile devletinin hukuku olan “şeriat” terk edilip, laikliği gerçek anlamda uygulamadıkça, her gün ileri bakarak geri gitmekten kurtulamayacak ve çağdaş bir ülke olamayacağız.

BİLİNMEDİK BİR ŞEY SÖYLEMEDİM. SADECE UNUTULMASIN İSTEDİM


İfral TURGUT

5.08.2024 14:38:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI