DOKTOR SOKRATES: FUTBOLUN FİLOZOFU

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası bitti. Tatsız, tuzsuz, heyecansız bir turnuvaydı. Seyir zevki yoktu. Pragmatizm her alanın olduğu gibi futbolun da içine sinmişti.

 

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası bitti. Tatsız, tuzsuz, heyecansız bir turnuvaydı. Seyir zevki yoktu. Pragmatizm her alanın olduğu gibi futbolun da içine sinmişti. Kendi maçlarımız, final ve yarı final maçlarının dışında birkaç maç seyrettim. Hiç zevk almadım.

Elbette benim fikrime katılmayanlar da olacaktır. Ben kendi görüşlerimi anlattım. Ama gelin biz şimdi yine eski günleri analım.

Futbolla ilgili olsun olmasın, gazete okuyan, televizyon seyreden, etrafını dinleyen herkesin transfer mevsiminde olduğumuzu bildiğini sanıyorum. Hani topa dürtmeyi öğrendiği andan itibaren burnundan kıl aldırmayan, sesi sadece ve en yüksek, transfer mevsiminde çıkan, milyonlardan bahseden, koca koca kulüplerin burnunu sürten futbolcuların transfer mevsimi.

Bir futbolcuyu anlatmak istiyorum. Sadece futbolcu olmayan, insan olan, insanlarının, ülkesinin problemlerini kendine dert, çözmeyi görev edinen Doktor Sokrates’i

19 Şubat 1954'te Amazon nehri yakınlarındaki Belem'de dünyaya geldi. Fakirlikle boğuşan baba üç oğluna “düşünebilsinler” diye düşünürlerin isimlerini koymuştu. 

Sokrates, düşünerek büyüdü. Dünyanın en zor eğitimini aldı: Doktor oldu. Aynı zamanda da futbol oynadı. Düşünmek onu dünyadaki tüm futbolculardan ayırıyordu. Ne doktor olması, ne de futbol oynaması okumasına engel olabildi. İşinden artan her an okuyordu. Doğal olarak da dünyadan haberi olan bir İNSANDI.

Brezilya’da, 1964’te darbe olduğunda 10 yaşındaydı. Babasının Bolşevik İhtilali’ni anlatan kitapları yakışına şahit oldu. Bu olayı, ne anlamlandırabildi, ne de aklından çıkarabildi. İşte o zamandan beri harekete geçme sırasının kendisine ne zaman geleceğini düşündü durdu. Babası da düşünmesini istemiyor muydu?

Brezilya milli takımında tam 60 maç oynadı. Dünyanın en büyük yıldızlarından oldu.

Çocukluk kahramanları Fidel Castro, Che Guevara ve John Lennon’dı  Corinthians Demokrasi Hareketinin kuruculuğunu yaptı. Kulüpte her karar, yetkililerin, teknik ekibin ve futbolcuların katıldığı oylamayla alınıyordu. Socrates de bu ekibin öncüsü ve sözcüsüydü. Sistemi tuttu ve takım 1982'de Brezilya Ligi'nde yarı final oynadı. Eyalet liginde de, 1982 ve 1983'te şampiyon oldu. 

18 kasım 1982’de, arkadaşlarını sahaya, DİA 15 VOTE (15’inde Seçime) yazılı formayla çıkardı. Hem federasyona, hem hükumete, “Bakın biz karşınızdayız,” diyordu.

Corinthians takımı o dönemde, askeri hükümete gönderdiği mesajlarla da ün salmıştı. Takım onun liderliğinde sahaya üzerinde ''SEÇİM YAPILSIN'' ve ''CUMHURBAŞKANINI BEN SEÇMEK İSTİYORUM'' yazan pankartlarla çıkıyordu. 

Tıp ve felsefe doktorası vardı. Liderlik ve insani ilişkiler üzerine seminerler veriyor, sosyo-kültürel projelere danışmanlık yapıyor, gazete ve dergilere makaleler yazıyordu. Hayatı sadece futboldan, ya da futbolu sadece futboldan ibaret saymıyordu. Brezilya’nın fakir bölgelerini geziyor, yoksulları ücretsiz tedavi ediyordu.

Çok sigara ve alkol içiyordu. ''Alkol benim dostum. Sahadaki performansımı etkilemiyor,'' diyordu. Belki de etkilememişti, çünkü 35 yaşına kadar futbol oynamıştı. Ama galiba futbolunu etkilemeyen alkol hayatının etkilemişti. Dostu alkol acaba çözemediği problemlerde ona dostluk ediyor, beynini mi yavaşlatıyordu?

Ülkesindeki diktatörlükten rahatsızdı; İsyan ediyordu. 1984 yılında, “HAK ŞİMDİ” (Direta Já) sloganıyla ülkede özgür seçimlerin yapılması için başlatılan kampanyaya katılıyor. sahaya, o dönem moda olan DEMOKRASİ yazılı saç bandıyla çıkıyor, yetmiyor, tişörtüne de DEMOKRASİ yazdırıyordu. 

57 yaşındaydı. Dostu alkol hastaneye düştükten 17 gün sonra, Doktor Sokrates’i yendi. Bir bilim adamının adını taşıyan Albert Einstein hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Pazar, 04 Aralık 2011 

Neden mi anlattım Sokrates’i? Bir kez daha, “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim,” demek için. Bir de; yiğit, erdemli, onurlu ve korkusuz olanını.

BU VESİLEYLE,

  • BİR KEZ DAHA RUHUN ŞAD OLSUN, METİN KURT.

 


İfral TURGUT

19.07.2024 20:43:00

YAZARLAR


TGC: GAZETECİLERİ HEDEF GÖSTERMEK, TEHDİT ETMEK SUÇTUR

“YABANCI ÇİFTÇİ KAZANACAĞINA ÇUKUROVA ÇİFTÇİSİ KAZANSIN”

"EĞİTİM DÖNEMİ ÇİLEYE DÖNÜŞMESİN "

“TÜRKİYE’DE 8 YILDIR KAÇ ÇOCUĞUN KAYBOLDUĞU BİLİNMİYOR”

BİRÇOK BULAŞICI HASTALIĞI ÖNLEMENİN EN ETKİLİ YOLU: AŞI!

DEMİRÇALI: ZABITA YEREL YÖNETİMLERİN OMURGASIDIR

AKSA DAĞALGAZ’DAN “MUTFAKTA TESİSAT DÖNÜŞÜMÜ” KAMPANYASI

ADANA'NIN AĞUSTOS AYI İHRACATI YÜZDE 10,8 ARTTI

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TÜRKİYE’NİN İLK HALK JÜRİSİ’Nİ TOPLADI.

MHP SEYHAN VE YÜREĞİR’E YENİ BAŞKAN

ADANA ALTIN KOZA’NIN YAZLIK SİNEMALAR NOSTALJİSİ BAŞLIYOR

MEMLEKET PARTİSİ’NE KADIN BAŞKAN ADAYI

İfral TURGUT Yazdı/MAY’IN MARATONU: DÜNYA BARIŞ GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

ABB BAŞKANI : ‘AFET KOORDİNASYON MERKEZİ’Nİ KURUYORUZ

ADANASPOR’UN TEKNİK DİREKTÖRÜ HAYATINI KAYBETTİ

ADANA’YA “FERDİ TAYFUR MÜZE VE PARKI”

GALATASARAY’DAN 5 GOL YEDİ