İfral TURGUT

Tarih: 13.09.2024 22:43

DÜRÜST VE AÇIKÇA

Facebook Twitter Linked-in

 

Şu sözleri defalarca duymadık mı?

Ve son zamanlarda sıkça sorulan bir soru: “Rejim değişti de haberimiz mi yok?” Dürüstçe ve açıkça cevaplıyorum: Evet, rejim değişti; hem de yıllar önce ve hepimizin de bal gibi haberi var.

Narin olayı bize bilmediklerimizi öğretirken, bildiklerimizi bir daha gözümüze soktu, yüzümüze çarptı. Bu memleketin sıkıntısı ne anayasa, ne de mevcut yasaların yetersizliğidir. Sıkıntı mevcut anayasa ve yasaların ülkenin belli bölgelerinde hiçbir şekilde geçerliliğinin olmamasıdır. Sıkıntı o bölgelerde feodalitenin en korkunç ve acımasızca kontrol ettiği ve kendi çıkarları doğrultusunda kullandığı din ve töre olgusudur.

Adam diyor ki, “Bildiğimiz ama söylemediğimiz şeyler var. Çünkü aile yakınımızdır ve onun şerefini korumalıyız.” Nasıl bir şeref anlayışı olduğunu bir tarafa bırakıyorum, hangi anayasa ve hangi kanun maddeleri bu adama aşağıdaki soruları sormaya engel?

Bakın feodalite, din ve yobazlık neler yaptırmış. Adam arabasında bir ceset getirmiş ve öteki adama, “Bak burada bir ceset var. Sana mısır hasadından sonra iki yüz bin lira vereceğim, bu cesedi yok et,” demiş; o da, ”Olur abi, yok edeyim,” demiş. Sonra cesedi yok ettikten sonra, evine gitmiş ve namazını kılmış. Onu ve hepimizi yaratan ama kendi yarattıklarının bir türlü emin olmadığı için, hepimizi ömür boyu sınayan Allah da, “Hadi lan oradan, senin kıldığı namaz batsın,” diyerek, adamı oracıkta hak ile yeksan etmeyi becerememiş. Ve biz de bunu yutmuşuz. 

Uzatmadan söylemek istediğimi özetleyeyim:

Bu dediklerim konusunda tereddüte düşüp ,”Yok artık,” diyen varsa, 218 köyün sahibi Kinyas Kartal’ın, bölgedeki diğer ağaları toplayıp, “Bu Köy Enstitüleri birkaç yıl daha sürerse, bizim ağalığımız biter,” diyerek Köy Enstitülerini nasıl kapattırdığını incelesin.

Öyleyse tekrarlayayım: Evet rejim değişmiştir ve herkes de bunu biliyor.

TIPKI, LEONARD CONHEN’İN DEDİĞİ GİBİ

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —