EMEKLİYE “UCUZ YAŞAM”…

Emeklileri anlatmama gerek var mı? Yıllar önce, Almanya’da çalışırken emekli olan biriyle söyleşmiştim! “Yıllarca Almanya’da gün yüzü görmedik” demişti,

Bir yerde okumuştum; “çok ucuz yaşıyoruz, çok” diye başlıyordu! Bu tümcenin ardından da, bu yurdun yurttaşının yaşadığı tüm sorunlar sıralanıyordu: enflasyon, eşit olmayan eğitim, sağlıkta uzayan aylara sığmayan hastalar, politikada ne olduğu hiçbir şeye benzemeyen “demokrasi” aylayışı, “suçsuzluğun” yapılamayan tanımı, gelecek için “hayal” kuramamak, kendi ülkenin toprakları üzerinde yabancılık, bir türlü eğilimi gösterilmeyen “sığınmacı” girişi…

Yurttaşın her tür çalışacağı olanakları bulması olasıyken bile “torpille/ ayrıcalık isteyerek” işe girmeye çalışmak! Bir işe girmekle birlikte, “çoğu zaman” bildik/ tanıdık yüzlerin birçoğunu unutup yaşamla bağlarını koparmak… İşe girmek bir zor, işe girmeyip deli/ dana gibi dolaşmak bir başka daha zor! Yaşamın “ucuz” yanı dedikleri de bu olmalı! Ya boş/ aylak dolaşıp her yeri göreceksin, ya da bir işe girip/ sabahtan akşama dek verilen işin içine gömülüp “yaşamı” unutacaksın! Ne garip şey yaşamak!

***

Emeklileri anlatmama gerek var mı? Yıllar önce, Almanya’da çalışırken emekli olan biriyle söyleşmiştim! “Yıllarca Almanya’da gün yüzü görmedik” demişti, konuşmasını bir yerinde… Sonra da anlatmıştı! Sabah gün ışımadan otobüslere doldurup, ormanlar/ dağlar arasından geçerek indirildikleri maden ocağında “bitiş ziline” dek çalışırlarmış! Akşam karanlığı bastırınca da yine aynı otobüse binip, sabah bindikleri yerde indirilir evlere dağılırlarmış! Gün boyunca çalışmaktan yorulan vücut, yatağa uzandıklarında her yerlerini tutsak alırmış; uyuyup kalırlarmış! “Ne zaman yemek yiyordunuz” dediğim de, “bir türlü doyardık işte” demişti! Yıllar sonra Almanya çarşısını gördüklerinde oradan oraya koşturmaya başlamış, “bunlar da ne” diye etrafındakilere sormuş; onlar bir bilse!

Özel sektörde çalıp da, hafta sonları dışında çocuklarının yüzlerini görmeyenleri de ben biliyorum! Sabahın erken saatinde çocuğu uyuyor, uyandırmamak için parmaklarının ucuna basarak evden çıkıyor, akşam eve geldiğinde çocuğun “uyuma zamanı” geçmiş oluyor; yine uyuyor! Yaşamın büyük bölümü de böyle geçiyor! Hani “babanla arkadaş” gibi olmalısın diyorlar ya, bilimsel araştırmalar benzeri iletimin başarıda önemli etmenlerden olduğunu söylüyorlar ya; seksenbeş milyonda kaç kişinin “belirtilen” biçimde yaşama olanağı bulup/ bulamadığını soran yok ama!

***

Okuyorsun, uğraşıyorsun, çabalıyorsun, sevdiklerinle bağını kısıtlaması pahasına bir işe giriyorsun, “yaşam” denildiğinde “dünden kalan yapmadıkların” biçiminde açıklanan alanın içinde yitiyorsun, yıllar sonra da emekli oluyorsun; neden? Rahat etmek için, artık yaşamın tadına varmak için, sevdiklerinde günün içinde bir yer paylaşmak için, birlikte gülebilmek için “emekli” oluyorsun!

Onlarca yıl çalışılmış, gün yüzü görülmeyen zamanlar akıp gitmiş; güzel şeyler olmalı ama değil mi? Olmuyor işte! Bunca yaşamı “ucuzlatan”, yaşamın “yaşanmamış” olan yanlarının çoğalmasına neden olan “iktidarlar”! Bugüne değin kimler gelmişse, kimler bu yurdun yurttaşlarını “dışarıda” savaştırdıysa, kimler “içine” yabancı gücü yerleştirmeye kakışmışsa, kimler bu yurdun yurttaşı üzerinden kazanıp/ büyümeyi/ dış işbirlikçilerle üleşmeyi istemişse işte “böyle” olmasını istemiş!

Şimdi ne diyorlar, iyi dinleyin: emeklimizi her zamanki gibi enflasyona ezdirmedik, bayram ikramiyesi önümüzde hafta ödenecek, deniyor. Bayram öncesi verdikleri üçbin lira ile üç kilo et alındığından, aylık onbin lirayla insan gibi yaşanılamayacağını bilemeyecek denli umursamazlar, bir o denli de yurttaşın “yaşamını ucuzlattıklarını” bilmekten uzaklar! Ha bir de “tatile çıkın” demişlerdi değil mi? Bir de alay eder gibi; yazık! 


Oktay EROL

7.06.2024 12:04:00

YAZARLAR


ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI

TEKNOFEST ADANA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

ADANA’DA DİL DEVRİMİ KUTLAMASI

ERCAN: ADANA VE MERSİN’DE YUMUŞAK KATA DUR DE!

VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ’NDE “ONUR ÖDÜLLERİ” DEMET AKBAĞ VE UĞUR POLAT’A

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI 4-13 NİSAN 2025 TARİHLERİNDE DÜZENLENECEK

YÜREĞİR’DE MİNİKLERE İTFAİYE EĞİTİMİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ GÖSTERİM VE ETKİNLERİ DEVAM EDİYOR

“TÜRKİYE’NİN MİLLİ SU REZERVLERİ YOK EDİLİYOR”

AKP’NİN EĞİTİME DESTEĞİ 4 LİRA

2025 ADANA’DA HUZURUN VE ESENLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR YIL OLACAK

SEYHAN BELEDİYESPORLU UTKU, SİVASSPOR FUTBOL AKADEMİSİNDE