FAYDALI KÖYÜ’NÜN YOL/SUZLUĞU KÖYLÜYÜ KAYGILANDIRDI!

Kırsal bölgelerde, köylerde, şimdi kentlerin “mahallesi” olarak belirtilen yerlerde “kente ulaşım” çok önemlidir! Özellikle, “iktidarın” köylerde bulunan birçok okulun kapılarına kilit vurup/ öğrencileri “taşımalı” sisteme” tutsak etmesiyle birlikte “yolların” önemi daha da arttı!

Kırsal bölgelerde, köylerde, şimdi kentlerin “mahallesi” olarak belirtilen yerlerde “kente ulaşım” çok önemlidir! Özellikle, “iktidarın” köylerde bulunan birçok okulun kapılarına kilit vurup/ öğrencileri “taşımalı” sisteme” tutsak etmesiyle birlikte “yolların” önemi daha da arttı!

Köy yerlerinde “zorlukları” yaşayanların önce çocukları, ardından büyükleri zaten kentlere göçmek zorunda bırakıldı! Kalanlar da zor koşullarda tarlasını ekiyor, bahçesinin ağaçlarını kurutmamak için elinden gelebilen çabayı harcıyor! Yaşamda kalabilmek adına değil; bu zamana değin alıştığı, yapmasa yaşamında “koca bir boşluk” duygusuna kapılacağı için toprağını işliyor, elinden geldiğince kuru bölgelerden su çıkartıyor, ekiyor, biçiyor, hayvanlarına yem hazırlıkları yapıyor… Kendini “kentlinin efendisi” yapacak tüm uğraşların içerisinde yer alıyor!

***

Faydalı Köyü, yeni tanımıyla “Kozan’ın mahallesi Faydalı”, ikiyüz yılın üzerinde bir geçmişi olduğu söylenir. Eskisi gibi olmasa da, şimdi bile Faydalı’yı “yaşam alanı” olarak seçen çokları var! Kozan’dan çıkıp Kayhan’a, Kayhan’dan da Kadirli yönünde yol aldığınızda, Çukur Köyünden iki kilometre önde yolun sağında evlerinin birçoğunu görürsünüz. Faydalıların söylemiyle “doksandokuz” denilen yer yol kavşağıdır! Daha önceleri uzun sıtma ağaçları vardı, yanında bir küçük kulübe… Üçyüz/ beşyüz metre sonra yolun iki yanında evler başlar! 

Köyün yetişkinleri çoğu zaman burada buluşurlar, burada yaptıkları çalışmaları birbirine anlatırlar, birbirilerine yapabilecekleri desteği konuşurlardı! Şimdi ne o sıtma ağaçları, ne de kulübe yok!

***

Faydalı Köyünü hiç bu denli edilgen, hiç bu denli içine kapanmış, hiç bu denli koşulları zorlaştırılmış görmemiştim! Kozan’dan ya da Kadirli yönünden, nereden denerseniz/ deneyin, yoldan geçerken narenciye ağaçlarının arasından evlerini gördüğünüz Faydalı köyüne giriş yapamıyorsunuz! Gün ışığında yolunu şaşırıp birinin Çukur’a, diğerinin Kayhan’a dek gittiğinden söz ediliyor! Karanlık bastırınca, Faydalı köyüne gitmekten vaz geçenlerin olduğu belirtiliyor!

“Yılan öyküsüne” dönen Kozan/ Çukur arasının yolunu yapıyorlar şimdi! Yaparken de, kol kodunu “öncekinden” bir/ birbuçuk metre kadar yükseltiyorlar! Örneğin Çukur/ Hacılar arasında “yolun altından” geçit verilerek bazı yerlerde “sorunu” çözmüşler! Ancak Faydalı Köyüne girerken; “alışılmış” doksandokuz adı verilen, Anakent belediyesinin asfaltladığı elektrik kurumunun kıyılarına yol boyunda “aydınlatma direkleri” konuşlandırdığı, onyıllardır kullanılan “yolun” girişinin olmadığına tanık oluyorsunuz! Peki Faydalı köyüne nasıl gidilecek?

***

Önceleri doksandokuz kavşağından dönüp köye giren belediye otobüsü, artık önce Pekmezçi Köyü, ardından Çokak Köyü içinden geçerek Faydalı’ya ulaşıyor! Birkaç gün önce, “geçici” olarak doksandokuz’dan Kozan yönüne, bir/ birbuçuk kilometrelik tozlu yoldan geçiş izni verdiler! Sonrası için de kimsenin bir şey bildiği olmadığı gibi, köylünün bu “yol/suzluktan” dolayı sessizliğe büründüğünü, “hele bir sonucu görelim” diyenlere tanık oldum!

Faydalı Köyü’ne Anakent Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın büyük önem verdiğini, bugüne değin görmediği desteği Karalar’dan gördüğünü, geçtiğimiz yıl yedincisi gerçekleşen geleneksel İsmet Atlı Karakucak Güreşleri’nin Faydalı ’da eylül ayı içinde yapılacağını da sözlerime ekleyeyim…

Faydalı Köyü, köyde yaşayan köylüler on yıllardır kullandıkları “doksandokuz” adını verdikleri giriş yollarının açılması için gereken “iyileştirmenin” en kısa zamanda yapılmasını bekliyor! 


Oktay EROL

17.09.2024 17:42:00

YAZARLAR


ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR

TÜRKİYE’DE AĞUSTOS AYINDA 134 BİN 155 KONUT SATILDI

“NEFES AL, DOĞA İLE BÜTÜNLEŞ“

GÜRER: “HAYVANCILIKTA ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR”

DİKKAT! BİLİNÇSİZ KULLANIMI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR!

“SARAY’IN HARCAMASI 1 YILDA 3 KATTAN FAZLA ARTTI”

CEYHAN’DA ‘MADDE BAĞIMLILIĞI FARKINDALIK SEMİNERİ’

DOĞRU KOMBİ KULLANIMI İLE DOĞAL GAZ TASARRUFU

YÜREĞİR ‘MİNİK YÜREKLER’ KREŞİ HİZMETE BAŞLADI

TGC SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI HER GEÇEN AY YOKSULLAŞIYOR”

Ç.Ü EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN ÜNİVERSİTELER ARASINDA

DÜNYA ÇOCUKLARI ADANA’DA BULUŞACAK

TUNCAY DAĞLI’NIN YENİ KİTABI; “SIRILSIKLAM HAYAT”

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

“İSŞİZ VATANDAŞA YASAL TAKİP BAŞLATMAK VİCDANSIZLIK”

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÇORBA