Düzgün COŞKUN

Tarih: 22.07.2024 15:55

GELİN ADANAYI KÜSTÜRMEYİN, BİR YEŞİL IŞIK YAKIN

Facebook Twitter Linked-in

 

Adana, Cumhurbaşkanı Sayın Re­cep Tayyip Erdo­ğan’ın tahsisini onayladığı, Ada­na Doğu Akdeniz Konteyner Limanı Bölge ve ülke ekonomisine cansuyu olacağı sevincini yaşarken, şimdi de uluslararası havalanın kapatılacağı söylemleri kentte ayyukaya çıktı.

Oysa Adana'nın kazanımları Adana'da kalırsa biçilmez değer kazanır. Nuradaki kazanımların başka kentlere kaydırılmak suretiyle Adana daha da yoksullaşır. Ekonomisi dibe vurur.

Halen faaliyette olan sanayi tesislerinde üretim kapasitesinde ciddi sorunlar yaşanır. Bu da işsizliği körükler. İstihdam daha da bel verir. Aş, iş veren Adana bu özelliğini büyük ölçüde kaybeder. 

Adana iş dünyası yıllardır onunu rahat göremediği için devasa yatırımlara imza atamıyor. Yeni modern sanayi işletmeleri faaliyete gecirilemiyor. Mevcut fabrikalarin büyük bölümü dusuk kapasiteyle uretim yapıyor.

Adana üretimde ihracatra özlenen rakamlara bir türlü ulaşamıyor. Is dunyasinin yuzu gulmuyor. Geçmişte 3 vardiya halinde çalışan bazı işletmeler bu sayıyı ikiye düşürmek zorunda kaldı. Üretimde Türkiye’nin lokomotifi olan Adana kan kaybediyor. 

Adana Doğu Ak­deniz Konteyner Limanı projesinin onaylanması kent dinamikleri, Odalar, Dernekler, sivil toplum kuruluşları sendikalar ve siyasi aktörler tarafından sevinçle karşılandı.

Adana'nın üzerinden kara bulutların artık kalktığı dillendirilmeye başlanmıştı ki, Odaların arka arkaya yaptigi basın açıklaması havada kaldı. 

Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’nın tahsi­sinin onaylandığını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü, Adana millet­vekili Sayın Ömer Çelik müjdelerken Adana'nin havası değişmişti. Bu sevinç uzun sürmeden şimdi de Adana Havalima'nın kapatılacağı söylenmeye başlandı. 

Adana'da uzun yıllardır ilk kez meslek odaları sanayiye yön veren iş insanı dernekler, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler bir konuda aynı görüşü benimseyerek mutluluklarını dile getirdi. Bu sevinci paylaştı. Öyle görünüyor ki bu heves iş alemi ve sivil inisiyatiflerin kursağında kalacak.

Adana'nın Doğu Ak­deniz Konteyner Limanı ile Bölgenin stratejik aktörü olacağı ifade edilirken şimdi de uluslararası standartlara sahip havaalanindan olacağı kaygısı yaşıyor. 

Şu bilinmelidir ki; Adana bu ağır tramvayı taşıyamayacaktır. Bunun müsebbibi merkezi yönetim olacaktır. Yine bu külfeti sadece Adana değil ülke çekecektir. 

Gelin bu hüznü Adana'ya yaşatmayın. Adana yoksulluğu yoksullaşmayı hak edecek bir şehir değil. Kamu yatırımlarından payına düşeni uzun yıllardır alamayan Adana'yı küstürmeyin. Adana'nın Türkiye’nin sanayi lokomotifi kenti olması icin bir yesil ışık yakın.

Beğen

Yorum Yap

Gönder

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —